fbpx

Category: Isu Semasa

Kenyataan Yang Sungguh Bertanggungjawab

Ejen takaful sebegini (yang katanya IFP Wealth Manager) perlu disekolahkan supaya study balik buku Takaful Basic Exam. “Kompeni insurans / takaful ni modal besar. Kalau tak cukup duit kena gabung …” Dia ingat buat kompeni takaful macam berniaga nasi lemak anak dara? Semua syarikat takaful wajib ada modal billion-billion sebelum buka syarikat. Isu claim langsung

Cerita Tentang Gereja Beri Bantuan Rupa-Rupanya Palsu

Selama bertahun-tahun cerita tentang seorang lelaki yang kesuntukan wang berusaha mendapatkan bantuan daripada masjid tetapi gagal dan kemudian mendapat bantuan daripada gereja dengan mudah. Cerita ini viral dengan kritikan pedas terhadap institusi masjid dan zakat. Rupa-rupanya ia palsu! Info dari sahabat saya Tuan Ustaz M Fakhrurrazy M Ariff dari Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan; Kalau

Umrah Murah Dengan Muslim Trade House?

Iklan ini diiklankan di www.muslimtradehouse.com Nampak agak pelik sedikit dan sedang dapatkan pengesahan dari mereka.   Beberapa persoalan; 1. Bagaimana boleh dapat harga semurah itu? 2. Kompeni mana? 3. Ada lesen travel?   Harap-harap bukan lagi skim too good to be true. Dan persoalan yang diajukan, harap-harap tidak dijawab dengan; “Jumpa CEO kami” “Datang program

Uber Vs GrabCar

Selepas menggunakan Uber beberapa bulan, saya cuba menggunakan GrabCar pula baru-baru ini. Nampaknya ada beberapa kelebihan yang ada pada Grab Car berbanding Uber: 1. Apabila kita referkan aplikasi GrabCar atau Uber kepada rakan, rakan kita akan dapat RM10 kredit / diskaun sebaik sahaja rakan download dan kita hanya akan dapat diskaun RM10 refferal apabila rakan

I Have A Pen, I Have A MLM.. Uhhhh….

Sebatang pen jenama X berharga RM1 dijual di kedai runcit. Sebatang pen lain jenama Y yang diMLMkan menjadi harga RM5 dan anda berpeluang menjana pendapatan apabila memperkenalkan pen itu kepada orang lain. Kedua-dua Pen X dan Pen Y adalah SAMA 100% kecuali harga dan marketing plan. Kemudian, penjual pen Y gunakan ayat promosi; “Korang guna

Mahal lah

Ketika diajak menyertai Seminar Bijak Merancang Wang; “Berapa yuran? RM147? Woi, mahalnya! Banyak kot boleh buat dengan RM147 tu. Boleh buat beli makanan. Boleh tengok movie. Kau takpelah, banyak duit”. Ketika diajak menyertai skim perlindungan takaful; “Mahallah RM200 proposal tu. Nanti dululah, company sudah cover. Lagipun tengah nak guna duit ni. Nak kena bincang dengan isteri

Kenangan 3 Tahun Dahulu

Tahukah anda, 3 tahun dahulu saya pernah kena qunut nazilah oleh Norsham Alfafa ini? Dan hari ini ialah ulangtahun ke-3 posting doa tersebut dan FB mengingatkannya. Boleh baca posting asal Norsham di https://www.facebook.com/ustaznorsham.abdaziz/posts/747929758566589 Dalam posting berkenaan, turut dikaitkan dengan guru saya dan juga tokoh kewangan Islam, Al Fadzil Ustaz Aznan Hassan kononnya menyebelahi beliau. Antara doa

Taksub

TAKSUB Taksub boleh terjadi dalam mana-mana kumpulan. Yang biasa kita baca adalah taksub dalam kumpulan agama. Apa sahaja yang dilakukan oleh pemimpin kumpulan agama yang mereka sertai, akan dikatakan sebagai betul sekalipun didatangkan hujah dan fakta yang bercanggah. Itu biasa kita dengar dan baca – taksub dalam kumpulan agama. ==== Taksub dalam bisnes – nampak

FAQ – Tersontot Di Pintu Shorga

(1) SOALAN: Kenapa guna perkataan “tersontot”, bukankah ia membawa makna yg kurang sopan / lucah. JAWAPAN: Ia bergantung kepada konteks. Macam perkataan “berahi”, “kopek”, jika diguna dalam konteks berbeza ia membawa maksud berbeza. Ia boleh jadi perkataan lucah, dan boleh jadi perkataan biasa. Tapi jika kepala otak orang yg baca memang pemikiran lucah, bagi perkataan
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com