fbpx

Category: Perancangan Kewangan

Mengurus Organisasi Cara Bisnes

Pengalaman kira-kira 4 tahun berpersatuan di kampus suatu ketika dahulu terlalu berbeza dengan 4 tahun berikutnya selepas keluar daripada kampus apabila menceburi bidang bisnes. Beberapa orientasi pengurusan bisnes amat sesuai untuk dipraktikkan apabila mengendalikan persatuan, antaranya; Profit Oriented. Apabila mengendaikan perniagaan, sudah tentu matlamat utama adalah keuntungan. Keuntungan yang tinggi adalah sasaran utama. Untuk mencapai

Bisnes Restoran Mamak

Ya, restoran mamak memang mempunyai ciri-ciri tertentu antara satu sama lain yang membezakan restoran-restoran mamak dengan restoran-restoran lain; Lokasi. Sebelum Donald Trump mempopularkan perkataan “Location, location, location!” lagi, mamak telah menitikberatkan soal lokasi. Pernahkah saudara melihat restoran mamak? Lihat sahaja di Kuala Lumpur, Restoran Pelita, Restoran Thaqwa, Restoran Esfan, dan lain-lain lagi pastinya lokasinya PASTI di

Cari Duit Lebih? Jangan lupa poket yang bocor

(Perkataan “bocor” pada tajuk ini tiada kaitan dengan isu bocor di parlimen baru-baru ini – afyan) Kadang-kadang saya ditanya oleh kawan-kawan, terutama junior-junior yang baru grad daripada kampus. “Macam mana nak cari duit lebih ye?” (Sebagaiman yang ditanya oleh Sdr Zarifi di ruangan sembang blog ini) “Aku dah tak tau nak buat macamana lagi. Siang

Tips Menghadapi Jurujual

Membaca entri “Tipu”, di dalam blog http://alamsaujana.blogspot.com memb eri saya idea utnuk memberi tips ini. (Bukan senang ‘jurujual paip’ memberi tips-tips sebegini kepada pelanggan. Kira bocor rahsia lah ni 🙂 ) 1. Penjual selalunya menggunakan tektik dengan memberi tawaran atau iklan yang ‘tidak sanggup kita tolak’ seperti: “HANYA HARI INI SAHAJA” Apabila ditawarkan begini, jangan terburu-buru membuat

Sifu PTS Adalah Sifu Bisnes!

Selain buku “Memulakan Bisnes Sendiri”, saya mempelajari cara bisnes melalui tulisan-tulisan Puan Ainon di blog universitipts.com. Antara yang menjadi pedoman saya, sebagaimana di dalam entri beliau berkenaan cara bisnes nabi Muhammad S.A.W. Paling saya pegang ialah; Usahawan mesti pandai mencipta peluang, BUKAN MEREBUT PELUANG! Hidup Sifu!

Ibu Mertuaku (2007)

“Kassim Selamat???? Siapa Kassim Selamat??”jerkah Nyonya Mansor. Sabariah teresak-esak. “Siapa Kassim Selamat? Lawyer? Majistret?” jerkahnya lagi apabila melihat anak perempuan tunggalnya hanya menangis. ”Ejen takaful,” jawab Sabariah di dalam sendunya. “Apa???? Ejen takaful ??!!!!”terperanjat besar Nyonya Mansor. “Pantang nenek moyang aku berkahwin dengan ajen takaful!” jerit Nyonya Mansor kepada Sabariah. “Tapi mak…!¦” Sabariah merintih. “Tak

Halangan Minda Orang Yang Obses Makan Gaji (Tambahan hari ni)

Entri ini sambungan daripada entri lepas, berdasarkan perkembangan semasa.  8. Kakitangan awam naik 35% hari ni!  Kerja sendiri bukan senang nak dapat macam ni. 35% tu…. banyak boleh buat… Komen: Alhamdulillah, syukur ke pada Allah, setelah 50 tahun merdeka kenaikan kali ni begitu besar sekali ye… alhamdulillah, selepas 50 tahun… akhirnya naik juga…. selepas 50

Ragam pelanggan

Dalam dunia bisnes, kita akan berhadapan dengan pelbagai jenis macam sifat dan perangai manusia. Mereka boleh dibahagikan kepada beberapa kategori; Pelanggan cerewet, dan tidak berkira. Jika kita berjaya menawan pelanggan jenis ini, bermakna kita mampu menawan semua pelnggan. “Saya nak order nasi goreng kampung dengan tomyam campur dan fresh oren. Nasi goreng tu nanti, letak

KOMEN: Halangan Minda Orang Yang Obses Makan Gaji

1. Bekerja makan gaji confirm tiap-tiap bulan dapat gaji tetap. Tidak kira hujan, ribut, petir, atau angin sepoi-sepoi bahasa, jika gaji telah ditetapkan RM 2000.00 sebulan, maka akan dapat RM 2000.00 sebulan. Tidak seperti bekerja sendiri yang belum tentu dapat tiap-tiap bulan dapat keuntungan yang tetap. Kalau buka kedai makan, sekiranya musim tengkujuh tiba, tentu

Tidak mungkin

Situasi berikut tidak mungkin berlaku di Malaysia: 1. Di dalam sebuah kelas di sekolah rendah; Guru kelas bertanya kepada murid-muridnya; ”apabila besar nanti, nak jadi apa?” Jawab seorang murid dengan penuh yakin, ”saya nak jadi seorang ejen insurans takaful, cikgu” 2. Seorang guru yang ditugaskan memberi motivasi kerjaya kepada pelajar-pelajar yang akan mengambil SPM,memberi syarahan;
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com