Category: Takaful

Takaful Yang Cover Musibah Banjir

Tadi saya ada update status ringkas tentang takaful yang cover musibah banjir. Rupa-rupanya masih ramai yang tidak tahu perkara ini. Jadi saya kongsikan perkara ini dengan lebih detail supaya lebih ramai yang tahu dan mendapat manfaat. Jika ada manfaat, sudikan share. TAKAFUL KENDERAAN 1. Bagi takaful kenderaan seperti kereta, bas, motosikal dan sebagainya – plan

Jangan Terkejut Caruman Meningkat

Sebulan dua ini nampak ramai pula klien-klien medical card yang terkejut dan bersungut kerana menerima surat daripada syarikat takaful yang mereka langgani yg memaklumkan bahawa caruman medical card mereka naik. Saya hanya tersenyum pahit. Ada antara mereka yang saya pernah approach mereka mencadangkan medical card stand alone beberapa tahun lalu tapi menerima rejection. Saya tak

Keluhan Gabenor BNM; Muhasabah Bersama

Apabila Gabenor Bank Negara Malaysia sendiri mengatakan model bisnes insurans dan takaful di Malaysia gagal dan produk tidak menarik kerana kompleks dan tidak mampu dimiliki, tentu ada sesuatu yang tidak kena dalam industri. Keluhan Gabenor BNM tentang kadar penembusan insurans 56% sahaja berbanding dengan sasaran menuju 2020 sebanyak 75% ada benarnya. Peratusan itu akan lebih

Apa Sudah Jadi Dengan Industri Insurans Dan Takaful Di Malaysia?

Apa sudah jadi dengan industri insurans dan takaful di Malaysia? Ini beberapa perkembangan yang dilaporkan oleh BERNAMA; 1. Produk takaful dan insurans di Malaysia masih tidak menarik, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) 2. Kadar penembusan terkini hanyalah sekitar 56% dengan sasaran BNM ialah 75% menjelang tahun 2020, malah sepatutnya lebih 100% setanding negara maju.

Review Polisi Takaful Secara Berkala

Baru sempat belek-belek polisi yg saya tambah beberapa bulan lalu. Polisi-polisi lama kekal, dan polisi ini ialah tambahan dari polisi yg sedia ada seiringan umur yg makin meningkat, pendapatan bertambah serta komitmen dan tanggungan bertambah. Polisi pertama yg dilanggan pada tahun 2006 dengan caruman RM55 sebulan masih kekal sampai sekarang dan beberapa tahun sekali akan

Sediakan “Tyre Sealer Inflator” Sebelum Tayar Bocor

Malam tadi selepas selesai kendalikan sesi training Synergy Group bersama rakan-rakan INFAQ, hendak dijadikan cerita, tayar bocor selepas selesai training. Mujurlah ada bendalah ini yg dibeli secara online beberapa bulan dahulu sebelum raya Aidilfitri. Jika Google namanya “car tyre sealer inflator”. Ia dalam bentuk botol spray macam spray racun serangga. Tapi ada sumbu macam straw

Pasaran Takaful Di Malaysia Sangat Luas

“En Afyan, saya berminat untuk join INFAQ Consultancy sebagai perunding. Tapi saya taknak jadi ejen takaful. Saya rasa dah ramai orang ambil takaful. Keluarga saya, kawan-kawan saya, semua sudah ada takaful”. Ini respon saya: 1. Statistik menunjukkan, kadar penembusan polisi takaful keluarga baru sekitar 14% sahaja dari sellllluuuurrruuuuh rakyat Malaysia. (Rujuk gambar pertama dan kedua)

Takaful Kad Perubatan (Medical Card) vs Takaful Penyakit Kritikal (Critical Illness)

TAKAFUL KAD PERUBATAN (MEDICAL CARD) VS TAKAFUL PENYAKIT KRITIKAL (CRITICAL ILLNESS) . Kedua-duanya adalah saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain, dengan fungsi berbeza-beza. Medical card atau kad perubatan fungsinya adalah untuk membantu membayar kos perubatan apabila dimasukkan ke dalam hospital. . Manakala takaful penyakit kritikal pula adalah untuk memberi TUNAI apabila ditimpa musibah penyakit kritikal.

Bayar Mahal Tapi Lindung Sikit

Bila sebut Income Protection Plan, ejen sendiri perlu jelas berapa sebenarnya INCOME yang nak di-protect. Kalau setakat quote RM250k bagi pampasan Death/TPD sahaja tidak memadai. Soalan yang perlu dijawab: 1. Berapa INCOME yang dapat dilindungi dengan pampasan RM250k ini? 2. Berapa tahun tunai pampasan yang dapat itu baru habis? Bagi kes, pampasan RM250k ini biasanya

19 JANGAN Apabila Melanggan Takaful

1. JANGAN langgan takaful sebab ejen semata-mata. Kawan saya ejen, ejen tu cantik, ejen tu bagi hadiah setiap tahun dll. Pilih takaful berdasarkan keperluan kewangan sendiri. 2. JANGAN langgan takaful utk diri sendiri melebihi 10% daripada pendapatan. Itu sudah overpaid. Paling banyak pun 15%, itu pun utk yg berusia emas. 3. JANGAN langgan medical card