Category: Uncategorized

Tersirat di sebalik tersurat…

Di RK Training, antara lain tugas saya adalah sebagai designer untuk sebarang brosur, surat, poster, handout dan sebagainya. Poster ini, adalah antara poster motivasi yang diberikan kepada peserta-peserta program kami. Yang tersirat di di sebalik yang tersurat pada poster tersebut adalah; 1. Dua tangan yang sedang “pass batton” bermaksud tangan yang menghulur batton menggambarkan kami

Pencuri Bodoh (2)

Pencuri bodoh tempoh hari hanya mendapat sebuah beg berisi dokumen-dokumen perniagaan saya sahaja. Tiada satu pun dokumen-dokumen tersebut bernilai untuk pencuri tersubut gunakan, kecuali dia juga seorang ejen takaful, maka dia boleh gunakan borang-borang tersebut. Yang mungkin bernilai adalah beg tersebut yang boleh dijual sekitar RM 10.00. itu sahaja yang dia dapat. Gara-gara pencuri bodoh

Pencuri Bodoh

Gara-gara pencuri bodoh inilah saya berkabung kira-kira semingu tidak update blog 🙁 Minggu lepas, kereta saya kena pecah. Satu bag yang menanduni dokumen-dokumen bisnes saya dicuri. Saya pasti, pencuri tersebut menyangkakan beg saya mengandungi lapotop, atau sekurang-kurannya menandungi barang-barang berharga. Hakikatnya tidak! Beg saya menandungi fail-fail, dokumen, qoutation, polisi-polisi klien dan beberapa helai kertas kosong!

Tragedi selepas pulang daripada kedai mamak

(Sempena heboh kedai mamak naikkan harga sesuka hati) Satu hari saya saya keluar dari kedai mamak, datang seorang kawan. “Eh, berani kau makan kat sini?” “Kenapa?”, tanya saya kembali “Kau tak tau ke, dah heboh orang cerita”, katanya dengan bersungguh-sungguh. “Cerita apa? cakap lah betul-betul”, gesa saya. “Syyyy… jangan cakap kuat-kuat. Nanti orang dengar”, katanya

Naik RM 0.30 dikompaun

Kesian baca berita “Dikompaun RM22,500 — Restoran jual Milo ais RM1.80 dikenakan denda maksimum” di dalam Utusan Malaysia hari ni.  Kedai mamak naikkan harga milo RM 0.30, kedai tu kena kompaun. Mamak jual nasi kandar naik harga RM 0.30, mamak tu  kena kampaun. Peniaga roti canai naik RM 0.30, peniaga kena kompaun. . . . .  Petrol

Tragedi di CC

Di sebuah CC di Gombak. Ketika sedang update blog afyan.com Sedang jemari saya menari-nari di keyboard, dan mata saya khusyuk menatap monitor, datang seorang hamba Allah, “Bang, pinjam lighter ni jap”, katanya sambil menunjukkan jari ke arah ‘lighter’ saya. “Maaf, ni bukan lighter, ni thumb-drive”, jawab saya. Hamba Allah itu terus berlalu.

Tahu tak?

Seorang salesman kereta yang bekerja semenjak umurnya 18, (yakni selepas SPM), sekiranya jualannya meningkat 20% setiap tahun, dan jualan tahun pertamanya adalah adalah 10 buah kereta yang berharga RM 25,000.00, dengan kadar komisen 3.5 %, mampu meraih pendapatan sekitar RM 1,800.00 pada usia 23 tahun! …. Maka anda pun tertanya-tanya, ”Sdr Afyan, macam mana hal

HaRi uNTuk IbU, GurU dan MAma!

Mei datang lagi! Semua orang tahu; 13 Mei: Hari Ibu. Tahniah buat semua wanita-wanita yang pernah bergadai nyawa demi sebuah kehidupan… Semua orang tahu; 16 Mei: Hari Guru. Tahniah buat semua insan yang bergelar pendidik; membakar diri demi menerangi hidup orang lain… Saya tahu, yang orang lain tak tahu; 11 Mei: Hari ulangtahun kelahiran seorang

Buah cempedak di luar pagar

Buah cempedak di luar pagar, Ambil galah tolong jolokkan, Saya budak baru belajar, Kalau salah tolong tunjukkan…. Afyan: Pantun di atas dedikasi untuk Abg Amat dan Amin hasil didikan dan tunjuk ajar sehingga lahirnya blog ini. Selamat hari guru untuk guru blog afyan.com!