fbpx

Category: Urus Wang

Berkira-kira Jika Ingin Hidup Mewah

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini memberikan sedikit tips untuk menggunakan pendapatan kita. Hari ini dan Semalam. Hari ni, cuaca sejuk. Semalam, panas terik. Esok, belum tahu lagi cuaca nya macam mana. Sebab itu semua kerja Allah. Apa yang kita boleh tentukan adalah hasil kerja kita sendiri. Contohnya, gaji tiap-tiap bulan, memang kita dah tau berapa

Tips Urus Duit Suami Isteri

Tips Urus Duit Suami Isteri, dari FB Tn Hannan Shawalludin. Kau bosan? Boleh la baca tips urus duit suami isteri buat santai-santai Ahad ni. . . 1. Duit Gaji Suami, suami tentukan. Duit gaji isteri, isteri tentukan. Masing-masing penat cari duit, mesti tak best kalau orang lain pulak yang tentukan kau patut belanja macam mana kan?

Duit Suami Isteri

Status ini adalah dari FB Tn Hannan Shawalludin berkenaan dengan pendapatan suami isteri. Untuk bacaan santai suami isteri di hari minggu. Suami isteri sahaja. Kalau bujang, baca status saya yang lain. Haha. . . Kalau kau suami, tanggungjawab makan minum, pakaian, sewa rumah, bil elektrik dan air dan segala keperluan hidup memang bawah kau sebenarnya. . Tapi,

Jangan Ikut Majoriti Membuta Tuli

Jangan Ikut Majoriti Membuta Tuli Prinsip saya mudah, dalam hal kewangan; jangan mudah-mudah buat apa yg majoriti buat. Statistik menunjukkan majoriti rakyat Malaysia gagal dalam perancangan kewangan. ✖️ 4 daripada 5 rakyat Malaysia gagal membuat simpanan, hatta untuk menyediakan RM1,000 jika kecemasan pun susah. (Laporan BNM 2015) ✖️ Walaupun kadar penembusan insurans dan takaful sudah mencecah 50%

Beli Kereta Juga Perlu Ada Perancangan

Artikel dari FB Tn Norajian Kamarudin ini menceritakan beberapa tips sebelum membeli kereta. Kalau ikutkan statistik punca muflis yang paling besar ialah akibat pinjaman kenderaan. Sebahagian besar yang terperangkap dengan masalah ini adalah golongan belia. Memang kebanyakannya bila start kerja, target pertama ialah nak beli kereta. Kalau tengok kepada gaji bulanan memang mampu nak bayar instalment setiap

Andainya Aku Diberi Pilihan

Nukilan ini diambil dari FB Pn Hanis Halim bertajuk ‘Andainya Aku Diberi Pilihan’. ANDAINYA AKU DI BERI PILIHAN. Andainya aku di berikan pilihan, Lahir dari keluarga kaya atau miskin, Aku akan memilih untuk lahir dari keluarga kaya. Siapa yang tidak mahu di lahirkan dari keluarga kaya? Hidup senang lenang. Bunyinya macam kurang masalah terutamanya kewangan. Tapi, sebenarnya,

Buatlah Simpanan Berkala Untuk Anak-anak

Tulisan dari FB Pn Noraini Othman ini adalah berkenaan tabungan untuk masa hadapan dan inflasi. Alhamdulillah.. alhamdulillah… Semalam dipertemukan dengan dua orang existing client 30an, unit trust yang mempunyai kesedaran dalam bab kewangan. Pakaian biasa-biasa walaupun tergolong dalam golongan M40. Respek. Antara isu yang dibualkan ialah kos membeli rumah yang sangat tinggi. Harga rumah apartment 1000 kaki persegi

Harga Rumah Yang Ideal

Cara pengiraan harga rumah yang ideal dikongsikan oleh Tn Mohd Nor Amir di FB beliau. Tips daripada buku Dr. Azizul Azli Ahmad (Wang Ada Di Mana?) untuk dikongsi bersama berkaitan pembelian rumah. . . Rumah yang ideal adalah bersamaan dengan 4 tahun gaji tahunan. Sebagai contoh Jika gaji tahunan : RM 36,000 Untuk 4 tahun gaji tahunan

Formula Pengiraan Membeli Kereta

Perkongsian dari FB Tn Mohd Nor Amir ini adalah berkenaan formula untuk membeli kereta. Berdasarkan kepada otai-otai kewangan, nak membeli kenderaan ada pengiraannya. . Macamana dengan pengiraannnya? Kenderaan yang ingin dimiliki berdasarkan kepada setahun pendapatan kita (12 bulan). . Sebagai contoh: Gaji sebulan adalah RM 2000 Setahun adalah RM 2000 x 12 = RM 24000

Senangkan Hati Mak dan Ayah

Tulisan ini diambil dari FB Tn Hannan Shawalludin berkenaan nasihatnya tentang takaful. Masa kau kecik, banyak dah kau susahkan mak ayah kau. Ya. Mak ayah tak pernah cakap kalau diorang susah. Kalau boleh diorang bagi nyawa kat kau, diorang akan bagi, asalkan kau tersenyum gembira. Tapi kadang-kadang sebagai anak, banyak kali kau tak nampak benda
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com