Program Sara Diri Aman Jaya Bersama Masyarakat Grik Dan Lenggong

2 hari menjayakan program Sara Diri Aman Jaya bersama masyarakat di Grik dan Lenggong. Semalam berprogram di Kolej Komuniti Gerik dan hari ini pula di Kolej Kemahiran Tinggi MARA, Lenggong. Kali terakhir berprogram di sini adalah pada tahun 2014, atas jemputan Institut Latihan Kecemerlangan MARA utk warga kerja MRSM Lenggong dan MRSM Grik. Program kali

Setengah Tahun Kerja Hanya Untuk Kos Kereta?

Sambungan status malam tadi tentang kos membeli dan membela kereta. Beli dengan 0 downpayment. Installment sahaja dah cecah 30% daripada gaji. Masuk sekali kos lain; petrol, parkir, tol, servis, penyelenggaraan, minyak enjin, aksesori, roadtax, takaful, bateri, tayar dll, boleh cecah 50% ke 60% daripada gaji. Jika kos memiliki kereta, 50% daripada gaji, maknanya; – Jika

Kawalan Di Pintu Masuk Masjidil Aqsa

Gambar selife di salah satu pintu masuk ke Masjidl Aqsa. Nampak sepasang askar Israel tu? Sebenarnya hendak ambil gambar askar-askar itu sahaja, tapi diberi amaran siap-siap oleh pemandu pelancong kami supaya jangan sembarangan merakam gambar askar Israel. Nanti tak pasal-pasal telefon kena rampas. Jadi saya guna teknik ambil gambar selfie untuk rakam gambar mereka. Bijak

Pengalaman Di Sempadan Jerusalem – Jordan

Ini antara video curi ketika atas bas semasa keluar dari sempadan Jeruselam – Jordan. Nampak tak askar Israel yg pakai baju kalis peluru? Bayangkan, ketika masuk dan keluar sempadan Palestin, 3 sekatan dijalankan. Sakit hati tak tengok muka dua askar tu? Dalam sekatan ini, 2 tentera masuk bas – seorang periksa pasport kami dan seorang

Solidariti Untuk Al-Aqsa

Soladiriti untuk Al-Aqsa! Ketika saya ke sana awal tahun ini, banyak perkara yang selama ini saya sangka saya tahu dan faham tentang Al-Aqsa dan bumi Palestin, rupa-rupanya tidak tepat. Contohnya kedudukan Masjidil Aqsa. Selama ini ia merujuk kepada Kubah Kuning (Dome Of The Rock), dan kadang-kadang kepada bangunan masjid yang dibina tidak jauh dari Kubah

Bayaran Takaful Meningkat Walaupun Tak Pernah Claim

Tahukah anda, apabila terlalu banyak claim oleh para pelanggan yang menggunakan medical card akan menyebabkan bayaran bulanan medical card tersebut akan meningkat? Caruman meningkat itu akan memberi kesan terhadap keseluruhan pelanggan yang melanggan plan yang sama, termasuk yang tidak pernah claim. Selaku pengguna medical card, adakah anda tahu atau diberitahu tentang perkara ini?   Semalam

Medical Card Impian Orang Kita

Medical card impian orang Melayu; 1. Bayar nak sikit, cover nak banyak. Kalau dapat subsidi kerajaan lagi bagus. Free sangat dialu-alukan 2. Kalau tak berlaku apa-apa, dapat duit balik semua yang dicarum sekali dengan keuntungan pelaburan 3. Boleh claim semua jenis penyakit termasuk kes bersalin. 4. Kalau tak bayar pun masih boleh cover 5. Ejen

Medisavers Takaful

Saya tahu kewujudan program ini pada tahun 2009. Ketika itu saya agak skeptikal sebab bagaimana mungkin produk medical card dipasarkan secara MLM? Malah, ketika itu juga ada beberapa blog yang mengatakan ia adalah program scam. Hanya pada 2014 saya menyertai program ini sebagai pengguna selepas mendapatkan respon daripada beberapa badan berautoriti dalam industri. Rupa-rupanya ia