fbpx

Main Kutu Satu Kesalahan

Best sangat ke main kutu? Tahukah anda, main kutu sebenarnya tertakluk kepada akta? Akta Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971. Semenjak dari zaman sekolah, saya memang tak suka main kutu. Tapi selalu tengok orang main kutu. Selalunya geng main kutu ni ada objektif khusus. Contohnya, nak beli barang eletrik yang berharga RM1,000, buat pakatan 10

Kenapa Orang Suka Main Kutu?

Kenapa orang suka main kutu berbanding simpanan sendiri, walhal kalau simpan sendiri lebih selamat dan terjamin malah jika simpan di ASB atau TH akan ada pulangan? 1. Sebab nak dapat duit segera. Lebih-lebih lain kalau dapat giliran pertama. Rasa macam untung besar bila jadi giliran pertama walhal ia tidak lain hanyalah hutang. Orang bersama berhutang

Hukum Bekerja di Perbankan Konvensional

HUKUM BEKERJA DI PERBANKAN KONVENSIONAL. Saya kongsikan tulisan daripada Ustaz Lariba, intipati daripada ceramah Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman berkenaan isu ini; NASIHAT UZAR KEPADA YANG BEKERJA DI PERBANKAN KONVENSIONAL Pendapatan utama perbankan konvensional ialah riba. Dan riba adalah antara dosa-dosa besar dalam Islam. Ini adalah intisari nasihat dari Dr Zaharuddin (UZAR) kepada yang bekerja di perbankan

Soal Hukum Muamalat Saya Serah Kepada Yang Lebih Arif

Saya terima mesej; “Assalamualaikum Encik Afyan, Saya ada terbaca artikel tuan dalam Majalah Niaga bertarikh 14/11/2011 bertajuk “Saya tahu insurans dan riba itu haram, tetapi..”.. Saya ada melanggan polisi insurans dengan satu syarikat pada tahun 2014. Pada ketika itu, saya tiada maklumat mendalam tentang takaful dan agen yang menasihat meyakinkan saya bahawa polisi insurans yang

Tahniah! Para Perunding INFAQ Bulan Julai & Ogos 2018

Tahniah diucapkan buat rakan-rakan perunding INFAQ yang mendapat pencapaian terbaik untuk bulan Julai bagi #TeamInvestment dan bulan Ogos bagi #TeamTakaful2018. Barisan Top Achievers #TeamInvestment Tuan Ridzuan Idris (Lembah Klang) Tuan Samsudin Lah (Kuantan) Cik Pn. Nabilah Mohd Amil (Sandakan) Tuan ESz Sabri (Miri) Tuan Khairool Anwar (Lembah Klang) Tuan Muhammad Redzuan Bin Kudori (Lembah Klang) Barisan Top Achievers #TeamTakaful Tuan Arif Rani (Johor Bharu) Tuan Amifarez Hamidun (Lembah Klang) Tuan Syafiq Ashraff Malik (Lembah

Viral Isu Medical Card “Paling Pelaq” Tidak Dapat Claim -Ini Pandangan Saya

Viral cerita “Insurans paling pelaq” dari seorang Dato’ selepas medical card beliau tidak dapat digunakan ketika masuk ward sebanyak 2 kali. Kes mirip isu claim Dato’ Jamal, tapi kali ini bukan beliau. Ketika status ini ditulis, status beliau mendapat 4.9K respon emoticon dan 5.3K shares. Manakala video LIVE beliau mendapat 1.7K respon emoticon dan 3.7K

Misteri Seorang Wanita

Misteri seorang wanita. “Kak Aika, lapar tak? Ayah nak beli makanan ni” “Entah” “Ayah nak pergi pasar malam ni, nak ayah belikan makanan apa?” “Ayah beli la apa-apa” “Ayah beli sate boleh?” “Taknak” Sesungguhnya Ummi beliau berjaya mendidik Zulaikha menjadi wanita tipikal sejati. Dan beliau bertuah kerana mendapat ayah yang penyabar. Ayah-ayah, ibu-ibu sekalia, ada

Penangan Milo Ais

Uji minda pagi Sabtu; Jika ANDA ialah peniaga yang didapati bersalah menjual Milo dengan harga RM3.20, dan diberi pilihan antara 2 hukuman berikut, anda pilih yang mana? A. Denda RM30,000, atau B. 6 kali sebatan syariah? Berikan rasional di ruang komen. Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Kenapa Perlu Takut?

Jika kita tidak melanggar lalu lintas, kita tidak perlu takut akan saman polis. Jika kita tidak memandu melebihi had laju, kita tidak perlu takut saman ekor. Jika kita tidak mencuri, kita tidak perlu takut hukuman potong tangan. Jika kita tidak berzina, kita tidak perlu takut hukuman rejam atau sebat. Jika kita bukan lesbian, buat apa
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com