Suara Di Perhentian

Di sebuah perhentian, terdengar suara suram mengalu-alukan kehadiran anda….“Salam sejahtera!” Suasana tiba-tiba hening, tanpa sebarang suara…. lalu terdengar pula … “Selamat datang ke perhentian Barzakh! Perhentian yang akan membawa anda ke destinasi yang abadi!” tiba-tiba terdengar suara entah daripada mana… Suara itu bersambung lagi… Sebentar tadi anda telah dijemput oleh En Izrail daripada perjalanan kehidupan

Apabila Masa Berbicara ….

Suatu ketika, saya sempat meluangkan masa untuk berbicara dengan Masa…. “Masa, apa khabar?”, sapa saya itu. “Khabar tidak baik…” jawab Masa tanpa membuang masa. “Kenapa?”, tanya saya. “Aku hairan, manusia akhir zaman ini selalu membazirkan aku”, jawab Masa spotan. “Termasuk akukah?”, tanya saya. “Jika engkau selalu membuang masa, engkau juga termasuk dengan orang lain yang suka

Lagu Untuk Puteri…

Beberapa kali berprogram bersama-sama pelajar-pelajar daripada sekolah-sekolah puteri mengilhamkan saya untuk mengadaptasi lagu tema siri ”Puteri” … Jika ditanya tentang PMR Macam-macamlah jawapnnya Ada yang kata PMR itu susah Tidak kurang yang kata ia senang Sanggup berkorban apa saja Buang TV buang MP3 Paling penting mengharap yang Esa Tentu kita akan capai 8A Nak cemerlang

Album RK

Program RK Training bersama pelajar-pelajar SMA-MAIWP telah diulas oleh Sdr Fadzli dan Sdr Amin di dalam blog-blog mereka. Sememangnya saya agak terlambat untuk entri ini, memandangkan ia telah berlalu kira-kira sebulan yang lalu. Keterlambatan tersebut adalah lantaran saya ingin menyiapkan album ini….  

Lagi-lagi Puteri

(saya jarang membuat entri tentang program-program saya bersama RK Training. Selalunya Sdr Amin atau Sdr Fadzli yang lakukannya)  Akhir-akhir ini, kami di RK Training sering dijemput oleh sekolah-sekolah puteri 🙂 Sebelum ini dengan SMK Puterijaya, kemudian dengan SMK Puteri Wilayah.   Hujung minggu lepas kami bersama-sama dengan dengan pelajar-pelajar Sekolah Seri Puteri. Hujung minggu ini kami sekali

Kenangan Manis bersama The Orion

Seperti ‘biasa’ pada minggu lalu, saya bersama RK Training menjayakan sebuah program motivasi PMR untuk pelajar-pelajar SBP di Sekolah Seri Puteri Cyberjaya. Aktiviti rutin kami menjadi ‘luar biasa’ kerana pengalaman indah yang akhirnya menjadi kenangan manis yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Di akhir program, di saat saya memberikan nasihat akhir buat puteri-puteri Orion… tanpa

Tiga Hari Tanpa Entri

(tiada kaitan dengan lagu “Tiga Malam Tanpa Bintang”)  “Afyan, apasal dah tiga hari tak update?” “Sibuk sikitla dua-tiga hari ni…” “Takkan sibuk sampai tak boleh nak update..” “Entahlah, kadang-kadang rasa macam tak sempat nak pdate hari-hari” “Laaaa… kan boleh automasikan posting-posting tu…” “Betul, tapi kadang-kadang takde idea lansung…” “Baik kau tulis, kalau tak nanti peminat-peminat

Tips Jahit Poket Bocor: Berjimat Ketika Banyak

Hari itu 25hb, beberapa hari sebelum hari gaji; ”Sekarang duit aku tengah sengkek ni, kena la bajet-bajet sikit. Malam ni makan maggi aje lah…” keluh Mamat. Pada 30hb pula; ”Haaa… semalam baru masuk gaji, boleh la aku enjoy puas-puas hujung mingu ni. Malam ni nak makan di mana restoran mana ye?” Mamat berkira-kira untuk membelanjakan