fbpx

Renungkan Kata-kata Jack Ma

Kata-kata Jack Ma, yang saya kumpul dari status-status Puan Ainon Mohd

– Apabila kita ada duit, kita pun mula melakukan kesilapan.

– Tampal atap yang bocor semasa hari sedang panas.

– Kita mesti beranikan diri berfikir terbalik.

– Nothing is free!

– Jangan lawan harga. Lawan mutu servis.

– Mahu belajar berenang, tapi tak mahu masuk ke dalam air.

– Jangan risaulah bila kita silap. Kesilapan adalah sumber pendapatan.

– Dalam bisnes, mulakan dengan membuat yang mudah-mudah sahaja dahulu.

– Apabila kita optimistik, kita dapat mencipta peluang.

– Dalam bisnes kecil, kita lebih banyak gunakan otak.

– Ekonomi masa depan adalah ekonomi AI dan ekonomi data.

– Ekonomi akan datang adalah ekonomi bisnes semut kecil. Kecil tetapi banyak.

– Kalau tak cuba, macam mana kita nak tahu?

– Tolong budak-budak kecil. Mereka akan menjadi budak besar.

– Orang yang pandai buat barang, dia mesti berpartner dengan orang yang ada otak bisnes. Baru jadi!

– Jangan pilih nak bekerja di syarikat mana. Pilih nak bekerja di bawah boss mana. Pilih boss yang mahu mengajar kita.

– Jangan buat bisnes dengan gomen. Boleh bercinta saja, jangan kawen!

– Jangan nak cari orang yang terbaik. Cari orang yang sesuai.

– Semasa bisnes masih kecil, banyakkan guna otak, jangan banyak gunakan duit.

– Cari jalan macam mana nak selesaikan problem yang sama tetapi dengan menggunakan cara yang berbeza.

– Kita sorang-sorang takkan berjaya. Mesti cari partners. Mesti tubuhkan team.

– Dalam tempoh 3 tahun pertama sejak Alibaba dimulakan, $1 pun Alibaba tak ada revenue.

– Semua syarikat besar bermula dari bisnes amat kecil.

– Setiap tahun 130 juta rakyat Cina keluar untuk melancong. Ini sebuah ‘negara’ yang berjalan-jalan!

– Bila gagal, jangan tuduh orang lain.

– Kita mesti lebih laju dari orang lain. Kita mesti bangun pagi lebih awal dari orang lain.

– Kita kena bantu orang-orang bisnes kecil. Mereka itu yang akan menjadi orang-orang bisnes besar.

– Jangan patah semangat. Bila kita patah semangat, itulah kegagalan sebenar.

– Kita mesti bekerja sangat keras, sangat, sangat, keras. Kita mesti buktikan kita layak menerima bantuan.

– Kita mesti selalu fikir terbalik.

– Jangan risaukan apa yang pesaing-pesaing kita buat. Mereka itu yang risaukan kita!

– Jangan pernah nak berlawan dengan cara main harga. Lawan dengan memberikan servis lebih baik dan inovasi.

– Dalam bisnes, tidak ada yang percuma.

– Kalau kita rancang mahu berjaya dalam masa 3 tahun, bersedialah untuk 5 tahun.

– Kita tak boleh nak buat sorang-sorang. Kita kena team-up. Kita mesti pandai team-up.

– Mahu berjaya, kita mesti berfikir dalam tempoh 10 tahun.

– Sebelum umur 30 tahun, ikut sahaja orang yang sudah berjaya. Belajar bisnes dari orang itu.

– Sesiapa yang tak pandai berniaga dengan bangsa Cina, dia takkan pandai berniaga dengan mana-mana bangsa.

– Jaga semangat kita. Selagi kita bersemangat, selagi itu kita masih ada peluang berjaya.

– Alibaba tolong bisnes anda. Anda tolong bisnes Alibaba. Macam itulah caranya kita sama-sama jalankan bisnes.

– Bila ada orang berkata, jika dia ada duit dia mahu buat ini, ini, percayalah sampai bila-bila pun dia takkan buat apa-apa.

– Industri servis akan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan.

– Kesilapan pada hari ini adalah income kita pada masa depan.

– Kita bunuh bisnes kita sendiri apabila customer tidak puas hati.

– Buat target, bisnes kita akan berjaya 10 tahun dari sekarang.

– Jika ada orang mengemukakan idea yang susah nak dibuat, jangan buang idea itu. Fikirkan macam mana dapat dibuat.

– Buat bisnes, ini mudah. Buat bisnes yang sustainable, ini tidak mudah.

– Mahu kaya bulan depan? Mahu berjaya tahun depan? Itu impossible!

– Hendak meyakinkan orang yang sudah berjaya supaya dia mahu terima idea kita adalah kerja sangat payah.

– Kita mesti sanggup melepaskan sesuatu yang berharga bagi mendapatkan sesuatu yang lebih berharga.

– Yang mampu mengubah dunia ini bukan teknologi, melainkan angan-angan individu di belakang teknologi itu.

– Sampai hari ini Alibaba tidak pernah pinjam $1 pun duit bank.

– Jangan tunggu sampai semua sudah betul baru nak mula. Apabila semua sudah betul, itu maknanya kita dah terlambat.

– Siapa yang cakap kalau dia ada duit dia akan buat itu, akan buat ini, percayalah dia takkan ada duit!

– Duit ikut di belakang orang. Orang ikut di belakang perjuangan.

– Kalau kita tak pandai berkawan, macam mana nak buat bisnes?

– Cuba tengok makcik yang menjual kodok. Tengok macam mana dia berniaga. Tiap-tiap hari kodoknya habis.

– Saya tidak sibuk nak buat duit. Saya sibuk mencipta nilai.

– Hari ini, nak memulakan bisnes amat mudah. Nak menjalankan bisnes yang sustainable, itu yang susah.

– Di Alibaba kita ada pasukan khas yang mengkaji bitcoin. Bitcoin is not for me. di CNBC

– Jangan dengar apa orang kata. Bila mereka kata idea kita bagus, maknanya peluang sudah habis orang lain ambil dulu.

– Jangan buat yang serupa macam Alibaba. Buat yang lebih baik daripada Alibaba.

– Jika mahu berjaya, kita mesti belajar team-up dengan orang-orang lain.

– Apabila kita sudah ada duit, kita pun mula melakukan kesilapan.

– Apabila sesuatu trend itu sudah hot, kita masuk bisnes lain, masuk bisnes yang masih sejuk!

– Saya bukan genius. Bila saya duduk dengan Gates, saya rasa saya genius. Dia tak pandai cakap Cina!

– Apabila umur sudah 50 tahun, kita ikut cara kerja orang yang lebih muda. Mereka lebih tahu daripada kita.

– Usahawan jangan suka komplen. Kita mesti buat sendiri. Demi bisnes kita sendiri!

– Sewaktu baru memulakan bisnes, jangan fikir apa yang kita boleh dapat, fikir apa yang kita boleh beri.

– Alibaba bukan sebuah syarikat. Alibaba adalah sebuah ekosistem.

– Usahawan yang berjiwa besar, mereka sentiasa optimistik tentang masa depan.

– Cari orang-orang yang mahu bersama-sama dengan kita kerana mereka menyokong cita-cita, visi, dan misi bisnes kita.

– Apakah kita sangka kita akan berjaya dalam masa 1 tahun? Impossible!

Afyan Mat Rawi <<– Klik see first utk lagi tip-tip kewangan dan kehidupan.

Join Channel Telegram https://t.me/tipsRM utk info dan tips pantas.

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com