fbpx

Author: Admin

Ambil Takaful Ringankan Beban Orang Tua Anda

Satu tulisan dan nasihat yang baik dari FB Tn Norajian Kamarudin berkenaan keperluan Takaful Kepada Anak Muda Sebelum ini anda dijaga oleh ibu dan bapa anda. Sejak anda dilahirkan, kemudian ke tadika seterusnya ke sekolah rendah, menengah, kolej dan universiti. Mereka menanggung segala perbelanjaan anda. Menghabiskan puluhan mungkin ratusan ribu ringgit untuk anda. Kini anda sudah berkerja.

Dialog Tabung Pendidikan

Dialog di bawah adalah berkenaan dengan tabung pendidikan. Boleh baca lebih lanjut di FB Pn Aznah Arshad. Antara Impian Dan Cita-cita: Tabung Pendidikan A: Tuan ada tabung pendidikan anak-anak? B: Ada. Tiap-tiap bulan saya simpan RM100 dalam tabung haji. A: Alhamdulillah. Tahniah. Kalau tuan teruskan usaha, pada usia anak 19 tahun, ada lebih kurang RM40k untuk

Beli Apabila Perlu Sahaja

Berjimat cermat amalan mulia. Tulisan dari FB Pn Noraini Othman ini boleh dijadikan teladan. ‘Ok, jap lagi aku sampai’ kata saya yang sedang memandu mahu berjumpa kawan di expo berhampiran. Sampai sahaja saya lihat dia dan rakan sedang belek baju kurung untuk Hari Raya akan datang untuk anak-anak. Saya tanya, ‘Kenapa nak beli?’ ‘Murah, lagi pun bapak

‘Mindset’ Umpama Akar Sebatang Pokok

Apabila berlaku masalah kewangan, selalunya orang akan lakukan 2 perkara; 1. Cari kewangan / pendapatan tambahan. Contoh; berhutang, buat kerja part time, buat bisnes part time, cari kerja lain yang dpt gaji lebih tinggi dsb 2. Kurangkan perbelanjaan. Contoh; potong Astro, berhenti takaful, jual kereta, jual rumah dsb Tapi apa yang berlaku ialah, masalah kewangan

Jom Melabur dan Kongsi Keuntungan Dalam ‘Syarikat Kita’

Jom melabur dalam produk ‘syarikat aku’. Dikongsikan oleh Pn Nur Sakinah Ahmad di FB beliau. Kokokrunch Ini stok pantri ofis saya. Diborong lapan kotak sekaligus sebab harganya murah daripada biasa sempena CNY baru ni. Saya senyum tengok stok ini beratur. Alhamdulillah, ada jugak orang beli “produk syarikat” aku. (Kahkah..drama lebih acik ni. Sorry uols) Ada sesiapa nak

Mencarum Takaful Disebabkan Minat Atau Keperluan?

Kisah yang berlaku ini dikongsikan oleh Tn Mohd Nur Rashid Ns di FB beliau berkenaan bagaimana takaful membantu pada saat-saat kritikal. Berminat? ————— Rejection yang selalu saya terima apabila berbicara tentang takaful ialah “tidak berminat”. Mencarum takaful bukanlah disebabkan minat. Ianya lebih kepada kesedaran individu untuk melindungi dirinya dan keluarga apabila ditimpa musibah. Kesedaran perlu ada ketika

Semoga Terbuka Hati Untuk Mencarum Takaful

Tulisan ini diambil dari FB Tn Rashid Mohaimin. Semoga terbuka hati untuk mencarum Takaful. Kasih Sayang ————— Pelbagai cara boleh digunakan untuk tunjuk kasih sayang kepada orang yang dikasihi. Contohnya bagi bunga, bagi cokelat, bagi beg, bagi kasut dan macam-macam lagi. Rasanya tak salah kalau tunjukkan kasih sayang dengan menghibahkan jumlah setara dengan gaji kita 10

Guna 2 Prinsip Asas Ini Untuk Selamat Dari Scam

“Emollient dan Expasset Malaysia nih scam or x?” “Tuan boleh siasat Vbdata adakah scemcer” “Assalam. Sy ada tgk video saudara di ml studio. Apa pendapat bro, tentang affiliate junction?” “salam tuan afyan, tuan sbg pakar dlm bidang tersendiri, nak tny pdpt tuan ttg amway” “saya nak bertanya berkenaan pelaburan di Ace Holding tuan. pernah dengar

Berkira-kira Jika Ingin Hidup Mewah

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini memberikan sedikit tips untuk menggunakan pendapatan kita. Hari ini dan Semalam. Hari ni, cuaca sejuk. Semalam, panas terik. Esok, belum tahu lagi cuaca nya macam mana. Sebab itu semua kerja Allah. Apa yang kita boleh tentukan adalah hasil kerja kita sendiri. Contohnya, gaji tiap-tiap bulan, memang kita dah tau berapa
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com