Jangan Ambil Polisi Takaful Pendidikan Anak!

  • Reading:2Minute:s
  • PostView Count:12Views

Jangan Ambil Polisi Takaful Pendidikan Anak!
www.afyan.com

 

takaful pendidikan anak

Takaful pendidikan anak bertujuan untuk menabung bagi memastikan simpanan universiti anak-anak berterusan sekalipun musibah berlaku ke atas ibu / bapa. Ia adalah extension kepada perlindungan untuk kategori perlindungan kematian, lumpuh dan penyakit kritikal. Dalam masa sama ia turut memberi sedikit perlindungan kepada anak.

Namun anda masih belum perlu untuk mengambil polisi takaful pendidikan anak sekiranya menepati salah satu daripada syarat-syarat berikut;-

1. Anda sendiri masih belum memiliki perlindungan untuk diri anda sendiri.
Apalah gunanya sekiranya perlindungan yang diberikan hanya kepada anak sedangkan perlindungan utama kepada ayah / ibu tiada.

Pernah terjadi satu kejadian apabila seorang balu menuntut pampasan ka atas kematian suaminya. Selepas semua dokumen lengkap, maka syarikat takaful / insuran telah meluluskan pampasan kematian bagi perlindungan yang diambil. Namun, alangkah terkejutnya si balu apabila polisi-polisi yang dimiliki oleh arwah suaminya adalah polisi takaful pendidikan anak! Pampasan yang diberikan adalah pengecualian premium sehingga umur anak-anaknya mencecah 18 tahun.

Baca juga: https://afyan.com/ver1/?p=249

2. Anda mempunyai harta yang banyak yang tidak akan habis sehingga 7 keturunan.

Jika anda sekaya Syed Muhtar Bukhari atau Donald Trump, maka anda tidak perlu memiliki polisi takaful pendidikan anak anda, kerana wang anda sudah lebih mencukupi untuk membiayai anak anda ke universiti.

Atau mungkin juga anak-anak anda boleh mewarisi harta kekayaan anda tanpa perlu masuk ke universiti.

3. Anak-anak anda sebijak Adi Putra atau secerdik Madihah.

Jika anak anda mempunyai tahap IQ yang tinggi seperti Adik Adi Putra, atau mendapat keputusan 20A di dalam Sijil Pelajaran Malaysia seperti Adik Nor Madihah, maka akan ramailah penaja-penaja atau universiti-universiti akan sudi menghulurkan bantuan untuk membiayai pelajaran anak-anak anda untuk menyambung pelajaran ke universiti. Jika bernasib baik, mungkin mendapat rumah baru 🙂

 

Apa pun, tahniah buat Adik Nur Madihah yang mendapat 20A di dalam SPM baru-baru ini!

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

20 Comments

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended
[PERHATIAN: Entri ini sudah tidak releven selepas 30 Disember 2009)…