Naik RM 0.30 dikompaun

Kesian baca berita “Dikompaun RM22,500 — Restoran jual Milo ais RM1.80 dikenakan denda maksimum” di dalam Utusan Malaysia hari ni.  Kedai mamak naikkan harga milo RM 0.30, kedai tu kena kompaun. Mamak jual nasi kandar naik harga RM 0.30, mamak tu  kena kampaun. Peniaga roti canai naik RM 0.30, peniaga kena kompaun. . . . .  Petrol

Tips Menghadapi Jurujual

Membaca entri “Tipu”, di dalam blog http://alamsaujana.blogspot.com memb eri saya idea utnuk memberi tips ini. (Bukan senang ‘jurujual paip’ memberi tips-tips sebegini kepada pelanggan. Kira bocor rahsia lah ni 🙂 ) 1. Penjual selalunya menggunakan tektik dengan memberi tawaran atau iklan yang ‘tidak sanggup kita tolak’ seperti: “HANYA HARI INI SAHAJA” Apabila ditawarkan begini, jangan terburu-buru membuat

Sifu PTS Adalah Sifu Bisnes!

Selain buku “Memulakan Bisnes Sendiri”, saya mempelajari cara bisnes melalui tulisan-tulisan Puan Ainon di blog universitipts.com. Antara yang menjadi pedoman saya, sebagaimana di dalam entri beliau berkenaan cara bisnes nabi Muhammad S.A.W. Paling saya pegang ialah; Usahawan mesti pandai mencipta peluang, BUKAN MEREBUT PELUANG! Hidup Sifu!

Tragedi di CC

Di sebuah CC di Gombak. Ketika sedang update blog afyan.com Sedang jemari saya menari-nari di keyboard, dan mata saya khusyuk menatap monitor, datang seorang hamba Allah, “Bang, pinjam lighter ni jap”, katanya sambil menunjukkan jari ke arah ‘lighter’ saya. “Maaf, ni bukan lighter, ni thumb-drive”, jawab saya. Hamba Allah itu terus berlalu.

RM 100,000.00?? Berapa lama mau dapat?

Jika anda konsisten mengumpul RM 100.00 sebulan, berapa lama duit tersebut akan menjadi RM 100,000.00? Cara pengiraannya ialah 100 000 dibahagikan dengan 100, jawabnya 1 000. Maknanya, dengan konsisten menyimpan RM 100.00 sebulan, seseorang perlukan masa selama 1000 bulan untuk mengumpul RM 100,000.00. Ini dengan andaian duit tersebut tidak dikeluarkan sepanjang tempoh 1000 bulan tersebut.

Ibu Mertuaku (2007)

“Kassim Selamat???? Siapa Kassim Selamat??”jerkah Nyonya Mansor. Sabariah teresak-esak. “Siapa Kassim Selamat? Lawyer? Majistret?” jerkahnya lagi apabila melihat anak perempuan tunggalnya hanya menangis. ”Ejen takaful,” jawab Sabariah di dalam sendunya. “Apa???? Ejen takaful ??!!!!”terperanjat besar Nyonya Mansor. “Pantang nenek moyang aku berkahwin dengan ajen takaful!” jerit Nyonya Mansor kepada Sabariah. “Tapi mak…!¦” Sabariah merintih. “Tak

Awak ada RM 30,000.00?

Andaikan, datang seorang teman seraya berkata; “Awak, awak ada RM 30,000.00 tak?” Saya kena kanser. Saya perlukan RM 30,000.00 untuk pembedahan mengeluarkan kanser saya. Dalam masa sama, saya perlu meneruskan hidup saya. Doktor mengesahkan, selepas pembedahan, saya kena berehat sekurang-kurangnya 3 bulan. Selepas 3 bulan, saya tidak boleh melakukan kerja-kerja berat. Tentu saya akan diberhentikan

Halangan Minda Orang Yang Obses Makan Gaji (Tambahan hari ni)

Entri ini sambungan daripada entri lepas, berdasarkan perkembangan semasa.  8. Kakitangan awam naik 35% hari ni!  Kerja sendiri bukan senang nak dapat macam ni. 35% tu…. banyak boleh buat… Komen: Alhamdulillah, syukur ke pada Allah, setelah 50 tahun merdeka kenaikan kali ni begitu besar sekali ye… alhamdulillah, selepas 50 tahun… akhirnya naik juga…. selepas 50

Tahu tak?

Seorang salesman kereta yang bekerja semenjak umurnya 18, (yakni selepas SPM), sekiranya jualannya meningkat 20% setiap tahun, dan jualan tahun pertamanya adalah adalah 10 buah kereta yang berharga RM 25,000.00, dengan kadar komisen 3.5 %, mampu meraih pendapatan sekitar RM 1,800.00 pada usia 23 tahun! …. Maka anda pun tertanya-tanya, ”Sdr Afyan, macam mana hal

Ragam pelanggan

Dalam dunia bisnes, kita akan berhadapan dengan pelbagai jenis macam sifat dan perangai manusia. Mereka boleh dibahagikan kepada beberapa kategori; Pelanggan cerewet, dan tidak berkira. Jika kita berjaya menawan pelanggan jenis ini, bermakna kita mampu menawan semua pelnggan. “Saya nak order nasi goreng kampung dengan tomyam campur dan fresh oren. Nasi goreng tu nanti, letak
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com