Trip Russia & Kazakhstan 2019

Penantian satu penyeksaan.
Awak kat mana tu?
 — at Ленинградский вокзал / Leningradsky Railway Terminal.

Baru habis solat Jumaat ke? Sini baru habis waktu subuh 😎 — at Moscow Cathedral Mosque.

Awak kat mana? Awak, awak mana?

Saya nak ajak jadi ejen takaful saya 😂

https://infaq.my/kerjayatakaful/ — at Ресторан “Корюшка” Ginza.

Membaca jambatan ilmu.
Malas membaca jambatan bangang.
 — at Azimut Hotel Olympic Moscow.

“Encik Afyan, saya nak jadi ejen takaful berjaya macam Encik.

Boleh pergi melancong percuma. Boleh beli kereta besar. Boleh beli rumah besar. Boleh hantar mak ayah pergi haji.

Tapi saya tak suka la nak call-call orang ni.See more

 — at Saint Basil’s Cathedral มหาวิหารนักบุญเบซิล Собор Василия Блаженного.

Nampak?
Ini namanya lompatan tanpa bayang.
 — at Санкт-Петербургский Дом Книги.
Tolong pilih gambar mana yang sesuai… — at Музей-Квартира А. И. Куинджи.
Kau ambil gambar member VS member ambil gambar kau…
Banyak-banyak part, part tu yg difokuskan…
Kat sini yang kucing tu kata “Sasa Lele” tu kan?
Yang kemudian ada akak tu meroyan nak betulkan kucing tu sebenarnya “Sale Sale”.
 — at Outlet Village Belaya Dacha.
Nampak tak gambar payung tu?
Ada berita tentang kadar penembusan takaful di Russia….
 — at Azimut Hotel Olympic Moscow.

Benda wajib apabila ke luar negara, simkad tempatan.
Tiba di Airport, rata-rata jual dengan harga ₽1,000 ke ₽2,5000. Ada rakan n yang beli dengan harga tersebut.
Saya sempat tanya pemandu pelancong sebelum beli simkad.
Jadi saya berjaya tawar-menawar sampai dapat harga ₽600 dengan guna ayat “My Russian friend bought only at ₽600”.
Esoknya ada rakan beli di bandar Moscow, ₽350 sahaja.
Hampeh betul.
Convert la sendiri untuk dapat harga dalam RM.

 

Demi untuk membeli bahulu, lelaki ini nekad berkecek Russia walaupun orang Russia lain tak faham loghat Russia beliau.

 

Pada hari pertama check-in hotel di Moscow, pada kad kunci bilik ini tertulis nombor: 1139.

Nombor 9 tu macam cacing kerawit.

Apabila sampai di bilik, beberapa kali touch dekat pintu tapi tak berjaya.

Selepas beberapa kali cubaan, tiba-tiba pintu dibuka dari dalam dan keluar seorang lelaki Russia dengan hanya berseluar pendek!

Rupa-rupanya kami salah bilik.

Nombor macam cacing kerawit itu bukan nombor 9, tapi nombor 2!

Berkali-kali kami meminta maaf kepada lelaki berkenaan.

Mujurlah beliau sporting walau pun jak sudah menunjukkan lewat malam.

Beliau yang beritahu nombor itu adalah nombor 2, bukan nombor 9.

Mujurlah…

 — at Azimut Hotel Olympic Moscow.

Ini Khabib kan? — at Moscow Cathedral Mosque.

Selepas bisnes Kopi Pak Belalang tersontot di Malaysia, ARBA buka bisnes wine di Kazakhstan!

Nantikan pendedahan seterusnya. — travelling to Malaysia from Almaty International Airport.

Dijangka akan ada kejutan di Tanjung Piai.

26,000 pengundi dijangka keluar.

Peratusan mengundi dijangka meningkat 26%. See more

 — at Ramada Almaty.

Nampak tak signboard kedai ini?

“Bahulu Kak Mun”.

Dah tengok video saya berkecek Russia di kedai ini?

Klik https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219713076968146&id=1554505576 — in Moscow, Russia.

Sesungguhnya jalan ini,
Penuh onak dan berduri,
Tanpa hamparan permaidani,
Penuh onak dan duri,
Penamatnya hanya mati..Afyan Mat Rawi
Almaty, Kazakhstan

 — at Ramada Almaty.

Scene yang paling sukar dirakam sepanjang kembara kali ini…

Rakam sendiri, baling daun sendiri. — in Almaty, Kazakhstan.

Kita interview warga Kazakhstan pula…

Penerbangan Malaysia – Russia, akan transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Almaty, Kazakhstan.

Penduduk di sini 70% adalah Muslim.

Tapi sayang, tiada surau di lapangan terbang ini. — at Almaty International Airport.

Ubat bosan dalam flight. Alhamdulillah, dapat best score.

Nak cari nasi lemak pula lepas ni. Seminggu dah puasa. — at Main Terminal Building, Kuala Lumpur International Airport.

“Kecil, besar, kecik, besar aku tengok gunung salji ni.

Kalau buat ABC sedap ni…”,

bisik lelaki ini dalam hati sambil tersenyum membayangkan kenikmatan air batu campur yang bakal dinikmati sebaik sahaja pulang ke Malaysia.

 

Mereka teruja nampaknya berjumpa Khabib… — at Almaty International Airport.

Kalau saya kata ini dekat Switzerland pun orang percaya ni kan?

Di Russia 5 hari dah di sini tak sampai sehari.

Tapi rasa lagi best di sini pula, walaupun negara tak glamor; Kazakhstan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com