Selamat Datang Buat Followers Baru

Selamat datang buat followers baru ke FB Afyan Mat Rawi. Sya tak perasan berapa banyak yang baru. Cuma yang saya ingat sebelum ini tak sampai pun 60,000 tapi pagi ini apabila tergerak nak cek, dah cecah 62,000! Tak sempat nak screenshoot detik followers ke 60,000. Hehe… Terima kasih kerana sudi follow FB ini gara-gara viral perkongsian

Nampak Lain La Encik Afyan

Tadi jumpa seorang kenalan. Ketika bersembang, dia perkenalkan saya kepada rakannya, “Inilah Encik Afyan”, katanya. “Oh, ini Encik Afyan Mat Rawi?”, kata rakannya. Saya senyum mengangguk. “Nampak lain la Encik Afyan berbanding facebook”, kata rakan kepada kawan saya tadi. “Ye la. Nampak kurus sekarang”, kata kawan saya. Hati pun berbunga-bunga…. Berkira-kira hendak kongsikan tips diet

Kisah ‘Bibik’ Elektrik

1. Tengah buat apa tu? Tengah beratur panjang menunggu giliran di kedai dobi ke? Hehe… 2. Saya dulu macam ini juga. Beratur panjang untuk membasuh dan mengeringkan pakaian di kedai dobi. Tapi sekarang tidak lagi. Selepas wujud “bibik” eletrik ini 🙂 3. Kisahnya sekitar Disember 2016 – Januari 2017. Tarikh ini saya ingat, sebab setiap kali

#Seminar BMW 2018 – Daftar Segera

Akan datang; Seminar Bijak Merancang Wang 2018 Peserta akan dapat; – Program seminar sehari 8:30 pagi hingga 5:30 ptg utk belajar bagaimana merancang a kewangan. – Ebook Bijak Merancang Wang yg berharga RM49 – Buku manual perancangan kewangan menggunakan model INFAQ Untuk pra-pendaftaran, RM88 sahaja seorang. 1) 24/2/2018, Sabtu – Gombak, KL 2) 3/3/2018, Sabtu

Tempoh Polisi Sebaiknya Sehingga 80 Tahun

Berapa tempoh polisi takaful anda? Jika tempoh polisi anda sehingga usia anda bawah 70 tahun, elok ia disemak supaya ia sesuai dengan keperluan sebenar kewangan anda. Jangka hayat rakyat Malaysia adalah 72 ke 79 tahun. Dan angka itu semakin bertambah sesuai dengan perkembangan semasa dan teknologi perubatan. Jika polisi takaful anda, sama ada life protection

Berapa Lama Tempoh Polisi Anda Berkuatkuasa?

Antara perkara penting dalam melanggan polisi takaful ialah berapa lama tempoh polisi tersebut berkuatkuasa. ⏱ Secara idealnya, bagi tujuan untuk melindungi pendapatan (income protection), tempoh perlindungan yang perlu kita langgan ialah sehingga umur persaraan iaitu sehingga usia kita 60 tahun. Sebab, fungsi “income protection” ketika kita mempunyai pendapatan. Jika sudah tiada pendapatan, ia tidak lagi relevan.

Program Back To Basic Unit Trust Menggalakkan

Alhamdulillah. Full House pagi ini. Program Back To Basic: Unit Trust, yang juga Kick Start bagi bisnes unit trust untuk perunding-perunding baru di INFAQ Consultancy #TeamINFAQInvestment Slot pagi ini dikendalikan oleh Tuan Mohd Rosyaidi dan akan disambung oleh Tuan Jirum Daud. Sesi petang pula dikendalikan oleh Tuan Ridzuan Idris. Sejak 2016, program ini saya adakan untuk para konsultan baru di

Mengapa Rekod Tuntutan Takaful Lebih Tinggi Berbanding Insurans Konvensional?

Tulisan ini dari komen yang saya berikan di FB Tuan Mohd Amin – Far berkenaan isu yang beliau bangkitkan tadi. Beliau bangkitkan persoalan mengapa rekod tuntutan (claim) takaful lebih tinggi berbanding rekod claim insurans konvensional. Posting ini juga menjawab persoalan mengapa kenaikan caruman produk takaful begitu mendadak berbanding produk sama di insurans konvensional. Secara spesifiknya, kenaikan

Hidup Ibarat Secawan Kopi

Hidup ibarat secawan kopi. Fokus kepada kopinya, bukan cawannya. Apabila kita meminum kopi, antara kualiti cawan dan kualiti kopi yang manakah yang patut diutamakan? Tidak lain tidak bukan, sudah tentu kualiti kopi kerana ia mempengaruhi rasa dan aromanya. Lagi mahal kopi lagi lazat rasa dan aromanya. Berbanding dengan cawan, semahal mana cawan langsung tidak mempengaruhi