Afyan.coM

“..Sebenarnya ada satu perkara lagi yang lebih penting yang ramai terlepas pandang – UBAH MINDSET…”

Jumpa saya di Media Sosial

9 hours ago

Afyan Mat Rawi, IFP
Analisa awal saya, rumah yang dibeli dengan ansuran 1,600, berharga sekurang-kurangnya sekitar 320,000 hingga 390,000.Harga tersebut bersamaan 6 tahun pendapatan beliau, yang mana ia bukanlah harga rumah yang sesuai dengan pendapatan.Ansuran 1600 sebulan itu mewakili 35% daripada pendapatan bulanan beliau. Dalam situasi ini, antara solusi yang boleh dilakukan ialah menambah pendapatan. Sebaiknya, harga rumah adalah sekitar 3 ke 4 tahun pendapatan. Ukur baju di badan sendiri. Layak tak semestinya mampu.Solusi jangka pendek:1. Potong beberapa perbelanjaan2. Tambah pendapatanNamun solusi ini hanya boleh sustain buat jangka masa pendek sahaja dan ada kemungkinan beliau tambah komitmen lain. Sebab, sedari awal allignment kewangan dah tak berapa betul.Sepatutnya dari awal dah tahu apa yang akan berlaku apabila beli rumah. Jika gambaran kira-kira ini dilihat dari awal, sudah tentu kita tahu bahawa baki bulanan hanya tinggal 800 untuk perkara-perkara lain seperti makan minum, anak-anak, nafkah peruntukan ibu bapa, maintain kereta dan sebagainya.Dalam bajet ini simpanan langsung tak ada dalam perancangan berkala. Ini satu lagi menunjukkan beliau petanda allignment kewangan beliau sudah betul.Jadi, untuk solusi jangka masa panjang memerlukan1. Kena mulakan dengan matlamat dan mindset kewangan yang betul.2. Ovehaul balik perancangan kewangan secara menyeluruh dengan fokus kepada aliran tunai dan nilai aset bersih. Sebahagiannya saya ada kongsikan dalam Buku Bijak Merancang Wang #BukuBMW yang mengandungi 7 modul kewangan secara tersusun www.bukuBMW.comwww.bukuBMW.com www.bukuBMW.com ... See MoreSee Less
View on Facebook
@afyan.ifp

Reply to @cg.sam Beza macam beli baju dah siap dengan tempah baju dgn tailor ##morethan60s ##tiktokguru ##financeguru ##financialguru

♬ 3 minutes - StMooY7

Siapa Afyan Mat Rawi

AFYAN MAT RAWI merupakan seorang perunding bertauliah IFP, oleh Institut Perbankan dan Kewangan  Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia.

Beliau sekarang adalah trainer dan perunding kanan di INFAQ Consultancy Sdn Bhd, yang beroperasi di Lembah Klang.

Beliau mengasaskan modul perancangan kewangan IFQ (Intelligent Quoteint + Financial Quetient / IQ + FQ), bersama INFAQ Consultancy and Adcisory.

Perlukan rundingan ?

Emel : infaq.my[@]gmail.com
Telefon : 019-266 7025

Testimoni Seminar BMW

Tuan Afyan Mat Rawi byk bagi contoh2 yang sangat2 mudah nak faham.

Dalam seminar ni juga dikongsi mcm mana kita nak identified apa itu Asset apa itu Liability. 

Berapa percent perlu kita allocate utk expences, investment dan macam2 lg.

– Dipetik dari FB Mohd Hilmy

 

Ilmu pengurusan kewangan ni selalunya tidak diajar di institut pendidikan dan biasanya kita kena proaktif untuk cari sendiri. Saya pilih untuk join online seminar Bijak Merancang Wang oleh Tn. Afyan Mat Rawi, IFP

My thoughts?

“Simplicity, Practicality and Honesty”

Itu cara beliau guna sampaikan kesemua ilmu; terutamanya kepada kita yang tiada basic ilmu kewangan ni. Sangat rendah diri dan amat memahami masalah masalah kewangan yang common di Malaysia.

– Dipetik dari FB Zharfan Bui

Pentingnya Tambah, Tolak, Darab dan Bahagi Dalam Perancangan Kewangan

Banyak ilmu, pengalaman dan tips yg dikongsi khususnya tentang perancangan kewangan.

Menurut Tuan Afyan, membuat perancangan kewangan ni adalah ibarat kita merancang perjalanan. Dari mana kita nak bermula? Ke mana kita nak tuju? Bagaimana kita nak ke sana? Berapa jarak dan masa yg kita perlukan untuk sampai ke sana?

– Dipetik dari FB Nur’aina Fatehah Amin-

Jemputan Seminar Bijak Merancang Wang (BMW)

Kongsikan kepada rakan