Jangan Bergantung Pada Satu Sumber Pendapatan

Saya sangat setuju dengan apa yang ditulis oleh Mentor Kewangan Azizi Ali ini. Jangan bergantung kpd satu sumber pendapatan. Kita kena kreatif utk mempelbagaikan sumber pendapatan. Cari pekerjaan yang dapat menjana pendapatan yang tinggi dengan usaha yang minimum dan jika boleh, Pekerjaan yang menghasilkan pendapatan berulang-ulang. Berikut antara apa yang saya lakukan Bisnes takaful Bisnes

Naik Mendadak Selepas Beliau Menjadi CEO

Perhatian seluruh rakyat Malaysia! Masih ingat dengan saya? Tak hensem tak apa, janji kaya! – DDNK Dah la hensem, kacak pula! – DDAMR DDNK ialah CEO sebuah syarikat pelaburan. Dana-dana di bawah syarikatnya terus naik mencanak selepas beliau menjadi CEO. Ads yang mencatatkan sehingga 50%! Baca di sini Manakala DDAMR pula ingin mengajar rakan-rakan sebagai

10 Sebab Perlu Ikhlas Didik Anak

Ada 10 sebab kenapa kita perlu ikhlas di dalam mendidik anak-anak: Menjadikan kita fokus pada usaha mendidik, meningkatkan kualiti didikan dan meninggikan ‘engagement’ (keterlibatan) didikan kita dengan anak-anak. Menjadikan kita sedar bahawa tugasan kita adalah untuk berusaha dan berharap manakala ketentuan adalah pada kuasa Allah SWT semata-mata. Menjadikan usaha mendidik sebagai satu usaha bukan satu

Kalau Tak Tau Lebih Baik Diam

Ramai yang tag saya dalam komen sebuah posting berkenaan MLM yang pelik ni. Selepas saya up status beritahu bahawa fakta nombor 1 dah salah, terus admin page itu edit. Nampak tak, fakta penting No 1 pun salah? Nampak sangat tak studi. Nampak sangat page itu page penipu dan sebenarnya bukan kali pertama mereka menipu dan

Contoh GL (Guarantee Letter)

Contoh GL (Guarantee letter) yang dikeluarkan oleh Life Engineering, sebuah kompeni yang mengendalikan program crowd sharing bil hospital. Kemudiannya bil rawatan dibayar oleh para peserta yang berkongsi kos hospital dalam program tersebut. Ia bukan medical card atau pengganti medical card, dan patuh syariah. Nak tau lebih lanjut? Penerangan tentang Life Engineering saya kongsikan di sini

5 Kali Tengok Baru Join!!!

  Saya suka cara macam ni. Maknanya betul-betul kaji sebelum join. Saya sendiri akui, tak kaji sampai tahap macam ni. Saya kaji cara lain. Daftar bulan 5 tapi langsung tak ambil kisah. Bulan 7 tertarik dengan produk cuci periuk. Kemudian tengok produk lain dan marketing plan, confirm tidak ada sebarang unsur money game, skim piramid,

3 Bulan Bina Empayar Bisnes

Posting bertarikh 4 Julai oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad ini mempunyai satu nilai sentimental dalam sejarah hidup saya. Siapa sangka dengan posting ini saya membina satu empayar bisnes dalam masa 3 bulan lebih sahaja! Ceritanya begini. Mungkin agak panjang, tapi bayangkan Tuan-Puan membaca cerpen Ia bermula daripada 6 Mei 2020. Ketika itu dalam fasa

3 Amalan Buat Pemuda Ini Kaya

3 AMALAN YANG MENJADIKAN PEMUDA NI KAYA! Dia memang kental. Pernah jatuh lebih 10 kali dalam bisnes sampai bankrap, namun dia tetap teruskan perjuangannya dalam bisnes. Pernah beliau takda duit langsung pun dalam poket. Namun berbekalkan semangat dan pengalaman, beliau buat duit beratus ribu dalam tempoh 6 bulan sahaja selepas bankrap. Hebat kan? Beliau adalah

Saya Sokong Noriba

Ramai pula tag saya dekat posting PPIM ini. Saya senyum sahaja tak sempat reply satu persatu. Sebenarnya apa yang dibuat ini sudah saya ajukan banyak kali kepada para penentang perbankan Islam sejak sekian lama. Yang terkini saya tulis beberapa bulan lepas dan memang dikhususkan kepada PPIM, rujuk di sini Saya sokong sejuta peratus usaha ini

MCIS Tidak Patuh Syariah?

Mesej ini daripada seorang ejen insurans MCIS yang mengatakan produk mereka patuh syariah. Masih ramai ejen-ejen insurans konvensional yang mendakwa produk mereka patuh syariah dengan hujah bahawa ia dilaburkan ke kaunter patuh syariah. Lebih sedih lagi ia dipasarkan oleh ejen-ejen Melayu Muslim. Walhal hukum insurans konvensional haram bukan disebabkan pelaburan tapi disebabkan kontrak yang tak