Apa yang Dimaksudkan Dengan BIG DATA

Facebook Tahukah anda | Apabila anda menggunakan FB, segala maklumat nama, nombor telefon, emel, malah sehingga maklumat keluarga seperti adik-beradik, ibu bapa, saudara-mara, sepupu-sepapat juga maklumat zaman belajar, universiti, maktab, kolej, sekolah menengah, sekolah rendah hingga ke tadika – semua tersimpan dalam bank data Facebook. Google Maps Tahukah anda | Jika ada install Google Maps,

Berhati-Hati Dalam Membuat Keputusan Pelaburan

Pernah tak jumpa orang yang berkata dengan maksud lebih kurang begini; “Daripada kau letak duit dalam ASB yang dapat 5% – 6% setahun, atau letak dekat unit trust yang untung 10% – 20% setahun, lebih baik kau berniaga. Kalau berniaga karipap atau nasi lemak pun kau boleh dapat untung 100% dalam masa sehari. Rugi kau

Komisen Jualan Insurans Konvensional Boleh Dibersihkan Melalui Zakat?

Ada ejen insurans konvensional pernah berkata bahawa komisen jualan insurans konvensional boleh dibersihkan melalui zakat. Walhal, sebenarnya zakat hanya untuk harta halal. Pusat zakat pun akan tolak zakat daripada pendapatan tidak halal seperti insurans konvensional. Ibarat pencuri bayar zakat, tidak menjadikan harta curi itu halal. Kredit kepada Ustaz Dr Zaharuddin yang menulis perkara ini, pagi

Product Disclosure Sheet atau PDS

Apabila melanggan polisi takaful, 2 dokumen ini sangat penting 1. Product Disclosure Sheet atau PDS, dan 2. 2. Polisi PDS ialah dokumen rasmi untuk umum yang boleh diakses oleh semua manakala polisi pula ialah dokumen rasmi spesifik untuk pelanggan. PDS selalunya boleh didapati di website syarikat takaful. Ia juga wujud bagi produk kewangan yang dikeluarkan

Kerjasama Manulife dan Takaful IKHLAS

Kerjasama Manulife, Takaful IKHLAS tembusi pasaran Ada segelintir ejen-ejen insurans konvensional mengejek industri takaful apabila membaca berita bertajuk “Kerjasama Manulife, Takaful IKHLAS tembusi pasaran” di Berita Harian semalam. Katanya sama sahaja insurans dan takaful kerana syarikat insurans dan takaful dah “berkahwin”. Saya tergelak kecil membaca kenyataan tersebut. Ada yang menulis kenyataan tersebut dari kalangan ejen

Aplikasi Muslim Pro Dimiliki dan Dibangunkan Oleh Non-Muslim – Menjawab Persoalan

  1. Tadi saya kongsi pengalaman uninstall aplikasi Muslim Pro dan install My Solat, atas semangat BMF. Rujuk artikel ini 2. Seperti dijangka, akan ada orang pertikaikan tindakan tersebut. Sama macam mana-mana tulisan saya berkenaan BMF. Antara komen diterima: “Kena nak uninstall? Kenapa nak boikot?” “FB pun milik orang Yahudi” 3. Jawapan malas: Suka hati aku

Aplikasi Muslim Pro Dimiliki dan Dibangunkan Oleh Non-Muslim

Saya baru uninstall aplikasi Muslim Pro, yang sudah digunakan bertahun-tahun selepas mengetahui rupa-rupanya ia dimiliki dan dibangunkan oleh non-Muslim.   Malah saya memakai versi yang berbayar ketika saya menunaikan haji pada tahun 2017 dengan menyangka ia membantu developer apps Muslim. Selepas uninstall, saya gantikan dengan aplikasi My Solat yang dibangunkan dan dimiliki oleh Kerajaan Malaysia.

Isu Air Zamzam Palsu

Keratan Akhbar Harian Metro pada 11 Mei 2015 bertajuk “Zam Zam Tiruan”   Isu utama ialah kewujudan air zamzam palsu yang membawa kepada pengharaman penjualan air zamzam. Bukan pengharaman penjualan air zamzam semata. Jadi, suka saya syorkan kepada kerajaan mekanisma untuk memudahkan orang mendapatkan air zamzam original berbanding menguatkuasakan undang-undang pengharaman penjualan air zamzam yang
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com