Afyan.coM

“..Sebenarnya ada satu perkara lagi yang lebih penting yang ramai terlepas pandang – UBAH MINDSET…”

Jumpa saya di Media Sosial

6 hours ago

Afyan Mat Rawi, IFP
Saya terima soalan berkaitan OPR:"Tuan jadi dalam kontrak pembiyaan islamik keuntungan bank pun boleh berubah-ubah ya? Bukankah dalam konsep jual-beli harga barang perlu ditetapkan sebelum transaksi berlaku?" Al-Jawab:Bagi hutang dengan perbankan Islam, kadar naik turun OPR tidak menjejaskan jumlah bayaran balik hutang bank sebagaimana yang termaktub di dalam kontrak. Yang berbeza hanyalah jumlah bayaran ansuran bulanan ataupun tempoh ansuran.Adapun total hutang, ia akan ada kadar siling. Islam mewajibkan setiap jual beli mesti jelas berapa harga jualan. Tapi bagi perbankan konvensional, tidak ada dalam kontrak jumlah bayaran balik hutang. Tidak ada harga jualan dalam perbankan konvensional. Ia 100% bergantung kpd naik turun OPR dan BR. Semaklah dalam kontrak hutang bank konvensional, takkan ada jumlah bayaran balik hutang sebagaimana dalam perbankan Islam. Itulah yang menyebabkan perbankan konvensional itu adalah haram dan tidak patuh syariah.Akad bank konvensional mempunyai masalah dari sudut muamalat apabila wujud elemen gharar atau ketidaktentuan, bersama riba. Untuk makluman, dalam sejarah, kadar faedah bank-bank di Malaysia pernah naik sehingga melebihi 10%!!! Ia berlaku ketika krisis ekonomi pada tahun 1995 hingga 1998.Maksudnya begini; bayaran hutang yang termaktub dalam kontrak perbankan Islam tak berubah. Ia ditulis secara jelas dan bayaran balik takkan lebih jumlah yang ditulis. Berbanding bank konvensional, hanya nyatakan kadar sahaja tanpa jumlah bayaran balik hutang. Berapa jumlah bayaran balik? Tidak dinyatakan dalam kontrak dan ia 100% bergantung kepada naik turun OPR. Tengok balik dalam kontrak perbankan Islam, berapa harga jualan atau bayaran balik hutang.Contohnya rumah yang harga jualan bank / harga siling / hutang pada 500,000, maka jumlah 500K tersebut takkan lebih. Yang berbeza ialah bayaran ansuran bulanan.Contohnya ada bulan kena bayar 1000. Ada bulan kena bayar RM1100. Ada bulan kena bayar RM900. Bergantung kpd kadar OPR semasa. Jumlah tadi sekadar contoh. Berbeza dengan hutang konvensional, takkan ada harga jualan balik atau total hutang yang pengguna akan bayar sepanjang tempoh pinjaman.Ia 100% bergantung kpd OPR dan jika OPR berterusan naik, ada kemungkinan bayaran akan melebihi 500k tadi.Saya berikan analogi untuk lebih mudah faham.Andaikan saya berhutang dengan Tuan/Puan dengan jumlah 1000.- Bulan pertama saya bayar 100.- Bulan kedua bayar 110.- Bulan ketika bayar 90.Setiap bulan jumlah bayaran adalah berbeza. Adakah ia haram? Tidak, selagi mana total bayaran ialah 1000. Jumlah ansuran atau tempoh ansuran tidak menentukan halal haram. Apapun, hidup tanpa hutang adalah lebih tenang dan tenteram. Lagi kurang hutang, lagi tenteram hidup ini. Tak kira la hutang bank atau hutang kawan. Jauhkan sama sekali hutang dengan perbankan konvensional.Bebanan hutang adalah #nerakawang. Jika hutang dengan perbankan konvensional akan jadi double #nerakawang + #nerakajahanam ... See MoreSee Less
View on Facebook
@afyan.ifp

Reply to @cg.sam Beza macam beli baju dah siap dengan tempah baju dgn tailor ##morethan60s ##tiktokguru ##financeguru ##financialguru

♬ 3 minutes - StMooY7

Siapa Afyan Mat Rawi

AFYAN MAT RAWI merupakan seorang perunding bertauliah IFP, oleh Institut Perbankan dan Kewangan  Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia.

Beliau sekarang adalah trainer dan perunding kanan di INFAQ Consultancy Sdn Bhd, yang beroperasi di Lembah Klang.

Beliau mengasaskan modul perancangan kewangan IFQ (Intelligent Quoteint + Financial Quetient / IQ + FQ), bersama INFAQ Consultancy and Adcisory.

Perlukan rundingan ?

Emel : infaq.my[@]gmail.com
Telefon : 019-266 7025

Testimoni Seminar BMW

Tuan Afyan Mat Rawi byk bagi contoh2 yang sangat2 mudah nak faham.

Dalam seminar ni juga dikongsi mcm mana kita nak identified apa itu Asset apa itu Liability. 

Berapa percent perlu kita allocate utk expences, investment dan macam2 lg.

– Dipetik dari FB Mohd Hilmy

 

Ilmu pengurusan kewangan ni selalunya tidak diajar di institut pendidikan dan biasanya kita kena proaktif untuk cari sendiri. Saya pilih untuk join online seminar Bijak Merancang Wang oleh Tn. Afyan Mat Rawi, IFP

My thoughts?

“Simplicity, Practicality and Honesty”

Itu cara beliau guna sampaikan kesemua ilmu; terutamanya kepada kita yang tiada basic ilmu kewangan ni. Sangat rendah diri dan amat memahami masalah masalah kewangan yang common di Malaysia.

– Dipetik dari FB Zharfan Bui

Pentingnya Tambah, Tolak, Darab dan Bahagi Dalam Perancangan Kewangan

Banyak ilmu, pengalaman dan tips yg dikongsi khususnya tentang perancangan kewangan.

Menurut Tuan Afyan, membuat perancangan kewangan ni adalah ibarat kita merancang perjalanan. Dari mana kita nak bermula? Ke mana kita nak tuju? Bagaimana kita nak ke sana? Berapa jarak dan masa yg kita perlukan untuk sampai ke sana?

– Dipetik dari FB Nur’aina Fatehah Amin-

Jemputan Seminar Bijak Merancang Wang (BMW)

Kongsikan kepada rakan