Kenapa Ada Ejen Takaful Panas?

Apabila saya bangkitkan isu kononnya ada saving dalam medical card, muncul rakan-rakan baru di FB saya. Ia dari beberapa kategori Ejen lama / leader agensi yang mempromosi medical card kononnya ada saving mcm bank. Pelanggan yang melanggan medical card dari ejen kategori 1. Ejen baru yang jadi anak buah kepada ejen kategori ke-1. Kategori 1

Takaful Paling Bagus

Antara soalan yang kerap saya terima sehari dua ini; “Afyan, aku sedang buat comparison Takaful ABC dengan Takaful XYZ. Yang mana bagus?” Ini respon saya. “Semua takaful adalah bagus. Yang tak bagus ialah sudah 5 tahun compare tapi langsung tak langgan mana-mana takaful dgn alasan nak cari yang terbaik” Jadi, untuk rakan-rakan yang seangkatan dengannya,

Wujudkah Medical Card 3 in 1?

Sebenarnya dalam polisi tidak ada istilah itu. Ia istilah yang digunakan oleh ejen. Ia merujuk kepada medical card rider yang dilanggan sekali dengan polisi basic, selalunya melalui produk polisi investment link. Asalnya penggunaan istilah “3 in 1” untuk memudahkan ejen berikan penerangan kepada klien. Namun ia jadi salah faham apabila klien memahami bahawa medical card

Ada Je Ejen Tak Puas Hati

Tadi saya update tulisan lama saya tentang keluhan pelanggan-pelanggan medical card yang melanggan medical card yang “kononnya” ada saving. Tup-tup, ada ejen ni tak puas hati. Datang pula dengan bahasa kurang ajar. Satu sahaja soalan saya; kalau ada yang salah dlm tulisan saya, boleh tolong tunjukkan. Saya tiada masalah untuk mana-mana ejen tidak bersetuju dengan

Siapa Mahu Alfafa Winding Up

Tempoh 7 hari untuk Alfafa membayar kos guaman RM10K telah berakhir. SOALAN: Kalau saya proceed untuk winding up / penggulungan, berapa ramai yang sanggup untuk membantu menampung kos minimum RM8K? Nyatakan jumlah jika anda sanggup. Nota: – Untuk saya keluarkan duit peribadi RM8K hanya untuk mendapat RM10K, memang tidak berbaloi langsung. – Movement ini sebagai

Hukum Mempamerkan Logo Produk Tidak Patuh Syariah

Tulisan ini dipetik dari Harian Metro, Januari 2011 tulisan bertajuk “Berdosa Pamer Jenama Haram”, tulisan Ustaz Zaharuddin Abd Rahman. Link asal di http://www.hmetro.com.my/ar…/Berdosapamerjenamaharam/Article Tapi ia sudah tiada dalam server Harian Metro. Jika ada kawan-kawan yang melanggan Harian Metro Online, boleh tolong semakkan. Tapi jika kita search “berdosa Pamer logo haram”, ada beberapa website yang memuatkan

Hukum Mempromosi Produk Insurans Konvensional dan Takaful Serentak

Tulisan ini adalah dari http://e-muamalat.islam.gov.my/sites/default/files/jurnal_muamalat/2011/11/8_produk_insurans.pdf Oleh: Ustaz Zarifi Daud Industri insurans telah mula berkembang di Malaysia sejak sekian lamanya. Insurans telah dilihat sebagai sebuah instrumen yang penting untuk mengurus risiko kehidupan manusia. Dalam konteks Malaysia, terdapat dua konsep insurans yang dilaksanakan iaitu insurans konvensional dan insurans berteraskan Islam (takaful). Artikel ini akan membentangkan pendapat-pendapat fuqaha’

VMC

Ini adalah dari status lama saya berkenaan tentang VMC, pada September 2015. Tulisan asal di asal https://www.facebook.com/afyan.ikhlas/posts/10207139398074032 Seorang rakan bertanyakan tentang VIP Medical Card / VMC. Boleh rujuk web http://www.mxm.com.my, sebagai syarikat pengurus kepada program kesihatan kesihatan bersama Pathlab. Pathlab ialah ejen korporate VIP Medical Card yang diunderiter oleh syarikat insurans / takaful berdaftar. Pathlab

Tentang Bisnes Takaful

Tidak dapat dinafikan, peluang kerjaya dalam bidang kewangan merupakan antara kerjaya yang menawarkan pendapatan yang tinggi. Setiap tahun, statistik penyertaan ke dalam bidang ini sungguh memberangsangkan. Memang ada yang sudah menjadi jutawan dalam masa singkat apabila menyertai bidang ini terutama yang menyertai dalam bidang jualan seperti ejen takaful, ejen insurans, ejen unit trust dan lain-lain.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com