Kurela Dibenci

Kenapa #nerakawang? Kenapa tidak #syurgawang? Bukankah lebih baik mengajak orang ke syurga berbanding menyeru neraka? Al-Jawab; Sudah ramai ejen / salesman cerita tentang #syurgawang a.k.a perkara-perkara baik dalam kewangan. – Jika jumpa ejen kad kredit, dia akan cerita tentang kelebihan kad kredit. Kelebihan kad kredit ialah kita dapat menggunakan – Jika jumpa pegawai bank, dia

Salah Faham Mengenai Takaful

Harian Metro, 10 April 2014 Fakta menunjukkan; – Kadar penembusan insurans konvensional sekitar 45% – Kadar penembusan takaful pula sekitar 15% – 90% pelanggan polisi insurans / takaful tidak mempunyai perlindungan yang mencukupi sekurang-kurangnya 10 tahun pendapatan. Dengan statistik di atas, ejen masih lagi duk mempromosi takaful sebagai instrumen pelaburan dan simpanan.

Apa Peranan Ejen Takaful?

Dalam keadaan masyarakat hanya 15% mencarum dalam takaful, dengan 90% pemegang polisi “under insured” – sampai sekarang saya tak faham kenapa ejen takaful suka promosi “cash value”? Kalau nak promosi return, sepatutnya jadi ejen unit trust atau ejen ASBF atau broker saham, bukan jadi ejen takaful. Peranan ejen takaful adalah untuk mengajak masyarakat menyertai takaful

TRAINING THE CONSULTANT (TTC)

TRAINING THE CONSULTANT (TTC) Training ini saya reka khas untuk para perunding dalam industri kewangan seperti ejen takaful, ejen insurans, ejen unit trust, ejen wasiat, perunding kewangan, pegawai khidmat pelanggan bank dan lain-lain Dengan pengalaman selama lebih 10 tahun dalam industri perkhidmatan kewangan dari 2003, di dalam program ini saya berkongsi bagaimana seorang financial consultant berkongsi

Aduan Rakyat (2)

Mengadu; tak cukup duit, komitmen banyak, hutang keliling pinggang. Tapi; – Mampu beli kereta mahal, nak guna lama dan untuk famili katanya. – Makan kat mekdi, baru ada kelas katanya. -Merokok, 2-3 batang ‘je’ sehari, bukan banyak pun katanya. – 2, 3 kad kredit, nak guna untuk emergency katanya anak hantar sekolah swasta, sekolah kerajaan

Antara Sistem Kewangan Islam Dengan Sistem Perundagan Islam

30 tahun lalu, sistem kewangan Islam dipandang sinis. Persepsi masyarakat terhadap sistem kewangan Islam amat negetif; “Mana mungkin perbankan tanpa faedah, mana mungkin kewangan Islam berjaya sebab rakyat Malaysia berbilang kaum, mana mungkin sistem kewangan Islam menggantikan sistem kewangan sedia ada yang sudah bertapak lama di Malaysia”. Tokoh ulama dan reformis ulung Malaysia Tuan Guru

Milik Siapakah

Kalau beli rumah berhutang guna fasiliti bank, rumah adalah milik bank selagi mana belum habis bayar. Kalau beli kereta berhutang guna fasiliti bank, kereta adalah milik bank selagi mana belum habis bayar. Jadi, kalau kahwin berhutang guna fasiliti bank, pasangan jadi milik siapa selagi mana belum habis bayar? #nerakawang

Kahwin Hutang = Neraka Kewangan Sejati

Filem Seniman Bujang Lapok, 1961 Babak: Pergaduhan jiran Si Bujang Lapok “Ini semua mak bapak kau yang punya salah. Waktu aku mahu kahwin sama kau, mak bapak kau minta sampai 5 ribu. Aku tidak ada wang. Aku pinjam sama benggali. Sekarang kita sudah ada 3 orang anak, tapi hutang benggali pun belum habis-habis bayar. Kau

Aduan Rakyat

Mengadu ; ada masalah kewangan, gaji tak cukup, komitmen banyak, hutang keliling pinggang. Ajak join Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW , kata mahal. Suruh simpan 10% gaji, kata banyak. Ajak invest unit trust, kata untung sikit. Ajak join takaful, kata nanti. Suruh beli emas, kata untung lambat. Suruh berniaga, kata tak ada modal. Cadang invest hartanah,
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com