Ayah Masuk Surat Khabar

“AYAH MASUK SURAT KHABAR?” Teruja betul budak-budak ni dapat tengok ayah mereka masuk akhbar. Nak balik rumah, singgah di Petronas, 7e, kedai buku, kedai runcit pun susah akhirnya jumpa selepas 3 kedai runcit. Sold out sebab dah petang. Hahaha Macam-macam soalan ditanya selepas baca keratan akhbar tersebut. “Ayah dulu berniaga pasar malam?” Ya, masa ayah

Pelaburan Emas: Gold Bar vs Barang Kemas

Infografik ini digunakan oleh rakan-rakan untuk mempromosi pelaburan emas menggunakan gold bar, berbanding barang kemas. Grafik ini cenderung kepada gold bar yang mempunyai 6 ciri kelebihan gold bar berbanding barang kemas, iaitu: 1. Spread gold bar lebih rendah berbanding barang kemas. 2. Gold bar tidak ada upah dan GST (bukan semua) berbanding barang kemas yang

Wang Tidak Dapat Membeli Bahagia: Mitos Atau Realiti

WANG TIDAK DAPAT MEMBELI BAHAGIA: MITOS ATAU REALITI? Ada kata-kata popular yang mengatakan bahawa “Wang tidak mampu membeli bahagia.” Adakah ini satu realiti atau fantasi semata? Dalam realiti, ramai juga orang yang tidak bahagia kerana tidak cukup wang. Jadi antara dua pilihan; 1) Kaya, tapi tidak bahagia (mengambil “ibrah” kata-kata “wang tidak boleh membeli bahagia”)

Akhirnya

AKHIRNYA 15 Februari 2017, Tarikh ini akan menjadi salah satu tarikh penting dalam hidup saya. Selepas 3-4 kali naik turun mahkmah, berpuluh-puluh kali diskusi dengan peguam, dengan kos cecah RM30,000, sekali jalankan jualan amal, berpuluh-puluh bakul maki hamun haters – insyaAllah mahkamah akan memutuskan kes saman pemula Alfafa terhadap saya yang telah dikemukakan pada bulan

Isu Bulu Babi: Orang Kita Memang Sensitif

“Babi betul!”, kata Mamat (bukan nama sebenar) sambil menghembuskan asap rokok yang baru dibelinya menggunakan kad kredit konvensional, tanda marah terhadap isu bulu babi ketika lepak di SturSucks bersama rakan-rakannya selepas pulang dari Genting Highland. Orang kita sensitif betul dengan babi. Ingat dulu masa isu DNA babi dalam Cadburry? Sampai ada yang buat servis cuci

Hibah Takaful Bukan Penyelesaian Kepada Isu Pusaka.

Hibah Takaful MEMBANTU urusan pusaka, bukannya “menyelesaikan”. Beberapa tahun sebelum “hibah takaful” dipopularkan, saya belajar tentang hibah di Takaful IKHLAS, antara syarikat takaful pertama yang menggunakan instrumen hibah takaful di Malaysia sebelum IFSA 2013 dikuatkuasakan. IFSA = Islamic Financial Services Act / Akta Perkhidmatan Kewangan Islam. Hibah merupakan instrumen pengagihan manfaat takaful, bukan produk takaful dan selepas

Mesej Sempena Musim Perayaan Thaipusam

Hidup adalah apa yang kita pilih. Perayaan Thaipusam bukan baru sehari dua, seminggu dua atau setahun dua – tapi sudah berzaman-zaman lamanya! Tiada guna bersungut jalan sesak ke tempat kerja, balik ke rumah kerana rumah dan tempat kerja kita adalah apa yang kita pilih. Kita yang sendiri pilih rumah dan tempat kerja, tapi setiap kali

Bitcoin?

Ia adalah komoditi matawang digital untuk transaksi online. Tapi ia tidak diiktiraf di Malaysia. Jika terlibat, ia agak berisiko. Dan risiko besar ialah jika sertai program bitcoin yang scam dan sontot. Kalau jenis yang bagi pulangan bulan-bulan – CONFIRM BITCOIN SONTOT.

Travelog 3 Kembara: Boleh Masuk Israel?

“Bagaiamana Afyan boleh ke masuk Israel?” “Bukankah orang Islam diharamkan masuk Israel kerana menyumbang kepada Zionis?” “Bukankah pasport Malaysia tidak boleh digunakan untuk masuk ke Israel?” “Takaful cover tak kalau terjadi apa-apa masa dekat Palestin?” (i) Ini antara persoalan-persoalan yang saya terima sepanjang kembara kali ini. Ia dari awal saya ke sana, apabila saya maklumkan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com