ASBF vs UT

“Afyan, aku tengah pening ni nak melabur dekat unit trust ke dekat ASB Financing? Dah lama aku buat analisis, tapi tak tahu lagi nak pilih yg mana. Sebenarnya, mana yg bagus antara UT dgn ASBF?” “Dua-dia bagus. Yg tak bagusnya ialah buat banyak analisis tapi tak buat apa-apa tindakan. Analysis lead to paralysis”. LIKE jika

Politik Matang VS Politik Bangang

Tanda aras POLITIK MATANG ialah: (1) Kita mampu utk mengkritik kesalahan dan keburukan yg datang daripada kumpulan sendiri, dan (2) Kita mampu memberi sokongan atas kebaikan dan kelebihan sekalipun datang dari pihak parti lawan dan musuh. Tapi banyak berlaku; (1) Kita hanya mengkritik, mengutuk dan menghentam apabila ia datang dari kunpulan musuh dan lawan, dan

Alternatif ASB Financing / Loan

Saya terbaca satu iklan FB yg berbunyi; “☑️ Dengan modal RM13,200 untuk tahun pertama, anda akan terima RM200K selepas 30 tahun! Hanya modal RM13,200 untuk tahun pertama SAHAJA!” “☑️ Bayar RM1100 bulanan berterusan selama 30tahun dan anda akan menerima hampir RM2.1 juta pada hujung 30 tahun!” Rujuk gambar 1 Gambar 1   Tahukah anda, tanpa

Bisnes Paling Hangat Dan Terlaris

Jika anda acah-acah nak mula bisnes, boleh pertimbangkan jenis-jenis bisnes ini. Di Malaysia, ada beberapa bisnes yang paling hangat dan laris di pasaran. 1. Bisnes yang ajak orang cepat jadi kaya tanpa perlu bekerja bersungguh-sungguh. Masuk skim, dapat duit bulan-bulan. Pulangan lagi tinggi dari pelaburan Tabung Haji, ASB, dan Warren Buffet. 2. Bisnes yang ajak

Tip Simple Membuat Simpanan

    Tip membuat simpanan paling simple tapi paling susah utk praktikkan: 1. Simpan, dan 2. Lupa. Yg selalu terjadi ialah; 1. Simpan, kemudian 2. Teringat-ingat apa yg disimpan. Apabila “teringat-ingat” apa yg kita simpan, maka kebarangkalian besar utk kita guna apa yg kita simpan. Tatkala itu ia bukan jadi SIMPAN, tapi hanya PARKING? Setuju

“ALANG-ALANG” Yang Menjerat Diri Dalam Kewangan. No 7 Paling Bahaya. No 8 Anda Patut Buat Segera.

Dalam kewangan, berhati-hati apabila membuat keputusan dengan menggunakan pendekatan “alang-alang”. 1. “Alang-alang beli telefon, baik beli yang 256gb terus. Nanti boeh simpan banyak data” – Hakikatnya, tak sampai dua tahun model telefon sudah ketinggalan dan beli pula telefon baru. + Alternatif, beli dengan storage kecil pun tidak mengapa. 2. “Alang-alang pergi kerja, baik terus beli

Kaya Dan Bahagia

Adakah wang boleh membeli dan memberi kebahagiaan? Ada satu kajian menarik yang dijalankan di Amerika, oleh Psychological Science in the Public Interest pada Julai 2004 yang juga kajian Ed Diener dari Universiti Illinois dan Martin E.P Seligman dari Universiti Pennsylvania (1985) Mereka mengkaji kaitan antara kebahagiaan dan kekayaan. Dalam kajian tersebut mereka mengkaji tahap kebahagiaan

Pengakuan Terbuka Yang Jarang Saya Kongsikan

Tulisan ini agak panjang dan saya perlu kongsikan untuk mengelak fitnah-fitnah yang cuba dilemparkan kepada saya. Baru-baru ini ada yang mempertikaikan kelayakan saya untuk bercakap tentang Financial planning, memberi khidmat nasihat tentang kewangan,’ menganjurkan Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW, menulis Ebook Bijak Merancang Wang dan sebagainya. Katanya, saya sama sahaja dengan ejen takaful dan unit

Beli Dan Bayar Ansuran Rumah Guna Wang KWSP?

Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya ialah; “Apakah pandangan En Afyan berhubung pengeluaran KWSP untuk membeli rumah?”. Pandangan saya ini mungkin bertentangan arus daripada kebanyakan rakan-rakan dalam bidang kewangan dan hartanah. Ini beberapa perkara untuk diambil perhatian sebelum gunakan wang KWSP untuk membeli rumah; 1. Sebaiknya rancang dari muda untuk kumpul duit bagi membeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com