Warkah Untuk Ayah (Sempena hari ayah)

Assalamualaikum Ayah… Ayah, ini Balqis . Balqis pinjam computer Ayah untuk tulis surat ni. Balqis harap Ayah tak marah Balqis . Balqis taip surat ni waktu Ayah tak guna komputer ni, Ayah tak kisah kan? Selalu Balqis tengok Ayah guna komputer ni, Balqis belajar sikit-sikit. Itu yang Balqis rasa Ayah ingat Balqis nak kacau Ayah

Tersirat di sebalik tersurat…

Di RK Training, antara lain tugas saya adalah sebagai designer untuk sebarang brosur, surat, poster, handout dan sebagainya. Poster ini, adalah antara poster motivasi yang diberikan kepada peserta-peserta program kami. Yang tersirat di di sebalik yang tersurat pada poster tersebut adalah; 1. Dua tangan yang sedang “pass batton” bermaksud tangan yang menghulur batton menggambarkan kami

Pencuri Bodoh (2)

Pencuri bodoh tempoh hari hanya mendapat sebuah beg berisi dokumen-dokumen perniagaan saya sahaja. Tiada satu pun dokumen-dokumen tersebut bernilai untuk pencuri tersubut gunakan, kecuali dia juga seorang ejen takaful, maka dia boleh gunakan borang-borang tersebut. Yang mungkin bernilai adalah beg tersebut yang boleh dijual sekitar RM 10.00. itu sahaja yang dia dapat. Gara-gara pencuri bodoh

Pencuri Bodoh

Gara-gara pencuri bodoh inilah saya berkabung kira-kira semingu tidak update blog 🙁 Minggu lepas, kereta saya kena pecah. Satu bag yang menanduni dokumen-dokumen bisnes saya dicuri. Saya pasti, pencuri tersebut menyangkakan beg saya mengandungi lapotop, atau sekurang-kurannya menandungi barang-barang berharga. Hakikatnya tidak! Beg saya menandungi fail-fail, dokumen, qoutation, polisi-polisi klien dan beberapa helai kertas kosong!

3 Tips Elak Poket Bocor

(Takrifan poket bocor boleh dirujuk kepada entri sebelum ini  Afyan) 1. Berbelanja ikut keperluan, bukan ikut kemahuan. Apa yang kita mahu tidak semestinya itu yang kita perlu, contohnya; Kita mahukan televisyen moniter LCD 43 inci dengan langganan Astro, walhal hakikatnya dalam seminggu sebenarnya kita menonton hari minggu sahaja. Hari-hari lain kita bekerja dan sebelah malan

Mengurus Organisasi Cara Bisnes

Pengalaman kira-kira 4 tahun berpersatuan di kampus suatu ketika dahulu terlalu berbeza dengan 4 tahun berikutnya selepas keluar daripada kampus apabila menceburi bidang bisnes. Beberapa orientasi pengurusan bisnes amat sesuai untuk dipraktikkan apabila mengendalikan persatuan, antaranya; Profit Oriented. Apabila mengendaikan perniagaan, sudah tentu matlamat utama adalah keuntungan. Keuntungan yang tinggi adalah sasaran utama. Untuk mencapai

Bisnes Restoran Mamak

Ya, restoran mamak memang mempunyai ciri-ciri tertentu antara satu sama lain yang membezakan restoran-restoran mamak dengan restoran-restoran lain; Lokasi. Sebelum Donald Trump mempopularkan perkataan “Location, location, location!” lagi, mamak telah menitikberatkan soal lokasi. Pernahkah saudara melihat restoran mamak? Lihat sahaja di Kuala Lumpur, Restoran Pelita, Restoran Thaqwa, Restoran Esfan, dan lain-lain lagi pastinya lokasinya PASTI di

Cari Duit Lebih? Jangan lupa poket yang bocor

(Perkataan “bocor” pada tajuk ini tiada kaitan dengan isu bocor di parlimen baru-baru ini – afyan) Kadang-kadang saya ditanya oleh kawan-kawan, terutama junior-junior yang baru grad daripada kampus. “Macam mana nak cari duit lebih ye?” (Sebagaiman yang ditanya oleh Sdr Zarifi di ruangan sembang blog ini) “Aku dah tak tau nak buat macamana lagi. Siang

Tragedi selepas pulang daripada kedai mamak

(Sempena heboh kedai mamak naikkan harga sesuka hati) Satu hari saya saya keluar dari kedai mamak, datang seorang kawan. “Eh, berani kau makan kat sini?” “Kenapa?”, tanya saya kembali “Kau tak tau ke, dah heboh orang cerita”, katanya dengan bersungguh-sungguh. “Cerita apa? cakap lah betul-betul”, gesa saya. “Syyyy… jangan cakap kuat-kuat. Nanti orang dengar”, katanya
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com