fbpx

Gerakan Mansuh PTPTN

Memandangkan dah banyak kali kerajaan buat U-Turn isu PTPTN, saya cadangkan gerakan mahasiswa anjurkan demonstrasi besar-besaran. Ambil pengajaran bantahan ICERD. Belum berhimpun, kerajaan dah tolak ICERD. Bayangkan kalau mahasiswa buat kempen besar-besaran mansuhkan PTPTN dan umum untuk adakan demonstrasi, tiba-tiba kerajaan umum mansuhkan hutang PTPTN? Barulah tepat dengn slogan “Student Power” dan “Suara Mahasiswa, Suara

Mohon Cari Alasan Lain

Berita ini dari Malaysiakini, sebelum PRU. Yakni sebelum PH menang dan memerintah negara. Ketika itu Tun M sudah menyebut bahawa hutang negara hampir mencecah RM1 Trillion. Bermakna, ketika merancang manifesto, beliau sudah tahu keadaan hutang negara yang “nazak” dan “hampir bankrap”. Jadi, alasan-alasan mengatakan kerajaan tidak mampu melaksanakan manifesto kerana tidak tahu keadaan kewangan negara

Kisah ‘Pakar’ Insurans dan Insurans Nyawa

“…is a LIFE assured under the / ialah NYAWA yang diinsuranskan di bawah…”. Ini adalah dari sebuah polisi insurans konvensional di bawah syarikat Tokio Marine. . Sengaja saya huruf-besarkan perkataan LIFE dan NYAWA.. Sebab, dahulu ada seorang ejen insurans konvensional cum ejen takaful, yang mengaku dirinya “pakar insurans” mengatakan bahawa menterjemahkan “life insurance” kpd “insurans nyawa”

Pendapatan Perniagaan Insurans Konvensional Tidak Boleh Dizakatkan

Tahukah anda, pendapatan daripada perniagaan insurans konvensional tidak boleh dizakatkan? Sebab, ia harta haram. Tidak boleh dibersihkan melalui zakat. Ia perlu dilupuskan terus. Malah, jika digunakan untuk menunaikan haji dan umrah, ada sesetengah ulama (minoriti) mengatakan ibadah itu tidak sah. Saya doakan rakan-rakan yang terlibat dalam perniagaan insurans konvensional dan menunaikan umrah, mendapat hidayah untuk

RFID, Revolusi Pembayaran Tol

Siapa dah pernah gunakan RFID Tag? Memang sangat mudah berbanding gunakan kad kad Touch n Go dan Smart Tag. Ia revolusi baru dalam pembayaran tol.  Tag stiker RFID itu ditampal pada cermin depan. Ia dikesan apabila lalu palang tol.  Tak perlu lagi sentuh kan kad di palang sebagaimana Touch n Go.  Atau keluarkan alat Smart

Takrif Keilatan Kekal dan Menyeluruh Dalam Takaful

Tulisan di bawah diambil dari FB Tuan Zariff Zahari berkenaan 3 takrif keilatan kekal dan menyeluruh dalam takaful “Yang dimaksudkan dengan lumpuh tu macammana? Apa syaratnya? Hilang mana-mana anggota badan ke? ” – Soalan dari sahabat Ini jarang peserta ambil tahu, selain manfaat kematiaan, manfaat lumpuh & cacat kekal (TPD) perlu diambil kira dalam mencarum pelan

Plan Takaful & Medical Card Keluarga = RM200 Sebulan

Jika anda kakitangan awam, boleh pertimbangkan untuk plan takaful dan medical card keluarga ini. Ya, hanya RM200 sebulan boleh dapat medical card untuk satu keluarga. Detail sebagaimana berikut; MANFAAT A: MEDICAL CARD SETIAP AHLI KELUARGA1. Layak bilik RM150.00/sehari. 2. Had setiap ketidakupayaan RM20,000.00 dan had tahunan sehingga RM60,000.003. Elaun harian hospital kerajaan RM50.004. Tanpa perlu pemeriksaan

Salah Langgan Polisi Takaful

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Azlan mengenai kesilapan ketika melanggan polisi takaful Salah Langgan Polisi Takaful Percaya atau tidak sebenarnya ramai antara kita yang tersalah tafsir apabila melanggan polisi takaful. Kebanyakkan kes yang berlaku adalah pemegang polisi menyangka mereka melanggan Life Policy @ Takaful Hayat tetapi yang mereka dapat hanyalah Personal Accident (PA) iaitu

Punca Kematian Di Malaysia

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Azlan mengenai punca kematian di Malaysia. World Health Organization – 74% Kematian di Malaysia adalah disebabkan penyakit kritikal. 35% daripada 74% adalah penyakit kardiovaskular iaitu penyakit berkaitan jantung.  Hampir 5 daripada 10 kematian akibat penyakit kritikal adalah disebabkan penyakit berkaitan jantung. Perancangan perkara ini?? Gagal merancang adalah merancang untuk

FB Personal Untuk Dijual

Saya bercadang utk menjual akaun FB personal saya ni. Ada sesiapa nak beli? Friends dah full. Followers organik dekat-dekat 80k. PM best price jika serius. Masih boleh follow saya di Telegram Channel t.me/AfyanIFP, sementara tunggu akaun FB ini dijual kpd pemilik baru. Selain itu, saya masih boleh diikuti melalui media sosial lain; Twitter Twitter.com/AfyanIFP Instagram Instagram.com/afyan.ifp FB Page facebook.com/afyan.ifp
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com