Semua Isu Sudah Dijawab

  Saya memang sudah lama tak menulis dan mempromosi biss ini di FB. Memang dari awal saya terlibat aktif dengan biss ini hanyalah untuk mengisi masa lapang namun tak sangka ramai yang berminat. Sekarang saya banyak fokus bangunkan group sedia ada yang terdiri daripada ribuan ahli yang perlukan bimbingan utk membantu mereka menjana pendapatan di

Beri Ruang Buka Surau

Semua tutup, tiada ruang untuk solat Masuk pasaraya tapi apabila nak solat di surau tak boleh sebab ditutup. Isi minyak di stesen petrol, tandas buka tapi surau tak buka. Lalu lebuh raya, singgah RnR tapi surau tutup sedangkan tandas dan kafeteria dibuka. Ini bukan pengalaman orang lain, tapi pengalaman diri sendiri. Ya, masih boleh solat

ISHARAFANS Meragukan

Dari awal program like, share dan dapat duit seperti aplikasi ISHARAFANS sangat meragukan dan saya berani mengatakan ia adalah MONEY GAME. Siapa syarikat dan individu di sebalik program itu? Apa kredibiliti mereka? Bagaimana Facebook, YouTube, Google dan sebagainya buat bayaran berdasarkan task yang dilakukan oleh peserta kepada pihak syarikat? Kenapa perlu upgrade untuk pakej berbayar

CEO AirAsia Jadi Penghantar Makanan

  Dari awan turun ke darat Wowwww!!! Hebat startegi Tony Fernandez! Dari terbang di awanan, turun ke darat menghantar makanan. Apa yang Tuan-Puan dapat belajar? Memabaca berita ini, saya teringat kisah Sirivat, seorang broker saham dan jutawan di Thailand yang jatuh tersungkur akibat krisis ekonomi Asia 1998. Sebaik sahaja jatuh, beliau terus bangkit menerusi perniagaan

Semua Cukup Tapi Tiada Simpanan

Jika sehari kita menyimpan RM1 secara konsisten selama 5 tahun bekerja, boleh kumpul sekitar RM2,000 dengan pulangan purata 6%. Jika yang tak ada simpanan itu daripada kalangan orang-orang tua di kampung, gelandangan, penoreh getah, buruh, petani dan juga nelayan – mungkin boleh kita terima jika mereka tak ada simpanan. Tapi majoriti yang tak ada simpanan

Emas Turun Harga

Emas tengah turun harga. Waktu terbaik utk beli! Bukan waktu naik baru nak beli. Tapi selalunya waktu naik orang pakat-pakat serbu kedai emas. Waktu turun macam ni, tak pula. Hari ini harga emas turun mendadak daripada RM285 segram semalam kepada RM271 segram mulai tengah malam tadi. Ini penjimatan RM14 segram tau.   Jimat RM33 segram

Kos Rawatan Hospital Kerajaan Tidak Percuma

Dipetik dari Fb MĀ Firdaus Ibrahim Kos rawatan hospital kerajaan tidak percuma Masih ramai mempunyai pemikiran bahawa kos hospital kerajaan itu percuma. Betul berbayar tapi masih dalam harga yang rendah berbanding hospital swasta. Perbezaan harga yang ketara ini disebabkan oleh hospital kerajaan kos rawatannya telah diberikan subsidi oleh kerajaan bagi membantu rakyat mendapatkan rawatan kesihatan dengan

Apa Ada Pada Nama?

Nama memainkan peranan yang penting kerana nama adalah yang akan dipanggil dan mewakili siapakah diri kita. Beberapa perkara perlu diingat berkenaan nama, di antaranya ialah: 1) Anak-anak akan membawa nama tersebut sehingga ke hari tua mereka. 2) Nama juga memainkan peranan penting dalam memberi motivasi kepada diri pemilik nama agar menjadi seindah namanya. 3) Nama

SeminarBMW Ilmu Yang Luar Biasa

Dipetik dari FB Maryam Taufiq MP Bijak Mengurus Wang (BMW). Dah dua tiga kali juga pergi bengkel pengurusan wang ni. Penyampai yang berbeza. Konten hampir sama, namun cara penyampaian ternyata berbeza. Sehinggakan kali ini, tak tahu apa tujuan saya hadir bengkel percuma ni. Sekadar memenuhi tuntutan, mungkin? Penyampai bertanya kepada peserta di awal bengkel, “Apa

Salurkan Gaji Adun Kepada Rakyat

Bantulah rakyat Bantuan kepada rakyat boleh sahaja disalurkan tanpa perlu tambah gaji wakil rakyat. Ia boleh dilakukan dengan cara peruntukan daripada kerajaan negeri disalurkan kepada Pusat Khidmat DUN dan Parlimen. Kemudian wakil-wakil rakyat boleh ambil peruntukan tersebut dan rekodkan. Tak perlu tambah gaji Adun pun. Berita tambah gaji wakil rakyat di kala krisis sebegini, nampak