Term-Term Dalam Takaful

Dipetik dari FB Syafiq Ashraff Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca noh… 1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda 2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara: a. Perlindungan pendapatan b. Pengekalan aset c. Penyelesaian hutang

Pusaka | Sijil Faraid

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha PUSAKA | SIJIL FARAID Sijil faraid sangat famous dan kita akan menjumpainya ketika mana kita menguruskan urusan pusaka . Sijil faraid ini dikhususkan untuk kematian orang Islam sahaja Pihak yang berautoriti untuk mengeluarkan sijil faraid adalah Mahkamah Syariah di setiap negeri negeri di Malaysia. Ingat ye BUKAN Pejabat Agama ,

Gagal Merancang, Anda Merancang Untuk Gagal

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin GAGAL MERANCANG, ANDA MERANCANG UNTUK GAGAL Ayat ini sangat biasa kita dengar dalam mana-mana siri motivasi untuk tujuan memberi peringatan dan semangat kepada semua orang supaya merancang sesuatu dengan teliti. Ianya selaras dengan firman Allah di dalam al-Quran dalam surah Ar-Ra’du ayat 11 yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah tidak mengubah

Tips Kewangan Siswazah Baru

Dipetik dari FB Ajiyan.com TIPS KEWANGAN SISWAZAH BARU. 1. Perbanyakkan Simpanan. – Menyimpan adalah asas utama untuk menjadi kaya. – Teruskan mula menyimpan sebaik sahaja mula berkerja. Bukan tunggu selepas setahun berkerja, selepas dua tahun atau selepas lima tahun. – Mula menyimpan sementara belum banyak komitmen. Supaya ia menjadi tabiat. – Kalau gaji RM2,000 tak

Berkenaan Medical Card

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad SITUASI 1 Jika pemilik ‘medical card’ disahkan oleh doktor yang dia menghidap penyakit kritikal, maka dia layak membuat tuntutan kepada syarikat pengendali takaful. Kalau nilai ‘coverage’ RM 1 juta, maka dia layak mendapat bayaran RM 1 juta. Yang dimaksudkan dengan bayaran ialah syarikat takaful beri kepada hospital untuk tampung

Kemana Arah Tuju Mereka

Sejak beberapa bulan lepas, saya ditag pada sebuah status yang mengatakan bahawa takaful itu haram, sama macam insurans konvensional. Penulisnya yang sama juga mengatakan bahawa perbankan Islam sama sahaja dengan perbankan konvensional. Jadi memang sengaja saya tak komen sebab malas nak popularkan orang sebegitu. Selepas 4 bulan baru saya berikan respon itu pun selepas ramai

Hijrah Dari Insurans Konvensional Kepada Takaful

1 Muharam, Alhamdulillah, dapat membantu ejen insurans konvensional ini untuk panduan pelanggan beliau BERHIJRAH. 1. Berikan kesedaran kepentingan berhijrah 2. Minta pelanggan sign up polisi takaful baru. 3. Pastikan polisi baru berkuat kuasa sepenuhnya dan tamat tempoh menunggu. 4. Batalkan polisi lama. 5. Akan ada beberapa bulan yg pelanggan perlu bayar kedua-duanya. Hijrah itu pengorbanan.

Takaful Kenderaan Vs Insurans Konvensional

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq Semalam tuan Afyan Mat Rawi ada buat posting tentang takaful kenderaan lebih tinggi dari insurans konvensional. Saya pula baru renew roadtax dan takaful scooter saya tu. Biasa saya memang pilih takaful (islamik) jadi tak pernah pula bandingkan dengan insurans (konvensional) . Hari ni saya cuba buat perbandingan antara takaful dan insurans untuk

Hukum Menggunakan Fasiliti Medical Card

“Apa hukum pekerja menggunakan fasiliti medical card yang disediakan oleh majikan yang melanggan polisi insurans konvensional?” Soalan ini antara yang paling kerap diajukan di FB saya pada status berkenaan hukum insurans konvensional. Saya jawab berdasarkan ilmu cetek saya. Majikan yang melanggan insurans konvensional hukumnya haram. Namun dosa majikan tidak ditanggung oleh pekerja. Sebagaimana seorang ejen

Penjelasan Tentang Insurans Konvensional

Mana-mana ejen insurans konvensional yang tak puas hati dengan status-status saya berkenaan hukum insurans konvensional, dipersilakan untuk kita berdiskusi secara terbuka. Boleh kongsikan hujahan Tuan-Puan di bawah, dan saya akan reply. Kita bincang secara terbuka dan biar publik menilai. Tempoh hari ada seorang ejen insurans konvensional katanya nak explain kepada saya secara bersemuka dan saya
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com