MLM, Memang Ramai Yang Skeptikal

Di Malaysia, apabila sebut MLM, memang ramai yang skeptikal. MLM tak salah. Tapi ramai jalankan MLM dengan cara yang salah. Gambar-gambar di atas adalah daripada majalah antarabangsa Direct Selling News, keluaran Jun 2020. Cuba tengok senarai syarikat jualan langsung / direct selling atau lebih dikenali juga sebagai Multi Level Marketing (MLM) terkemuka dunia ini. Saya

Kurang 3 Bulan Pulangan Sehingga 100-500%

Perniagaan apa yang boleh memberikan pulangan 100-500 persen dalam masa kurang tiga bulan? Ternyata, yang memberikan kita pulangan sebegitu datangnya dari aktiviti perdagangan saham dan kaunter yang menjanjikan pulangan sebegitu ialah dari sektor berkaitan sarung tangan dan kesihatan. Pun begitu, setelah kenaikan yang mendadak daripada sektor kesihatan berlaku. Yang mana keadaan kenaikan mendadak ini dipanggil.

Protection / Takaful

Dipetik dari FB Ajiyan.com Protection atau takaful di dalam perancangan kewangan, fungsinya seperti simpanan kita iaitu untuk digunakan pada waktu kecemasan. Akan tetapi, kecemasan dalam konteks takaful adalah untuk kecemasan yang lebih besar yang juga kadang kala disebut juga sebagai financial disaster/ malapetaka kewangan. ‘Financial disaster’ ini biasanya disebabkan oleh 3D iaitu; 1. Death 2.

Kenapa Pihak Syarikat Takaful Nak Buat Siasatan?

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin  Kenapa pihak syarikat takaful nak buat siasatan lagi untuk claim bila meninggal dunia. Polisi dah berkuat kuasa selama lapan bulan. Dah lepas semua cooling period. Maaf tuan-puan, phak syarikat terpaksa buat juga siasatan untuk memberi keadilan kepada semua. Bayangkanlah peserta baru mencarum rm200 sebulan selama 8 bulan. Iaitu baru berjumlah

Tidak Ada Jual Beli Polisi Dalam Takaful

Dalam takaful, tidak ada jual beli polisi. Istilah jual beli polisi adalah dari insurans konvensional. Dalam insurans konvensional, kontrak yang terlibat ialah kontrak jual beli. Pelanggan bayar caruman, untuk dapatkan perlindungan polisi insurans. Akan tersebut tidak patuh syariah kerana tidak lengkap rukun jual beli dalam muamalat Islam. Itu kita akan bincangkan dalam tulisan lain. Bab

Pelengkap Hibah Takaful RM99

Perlu dilengkapi dengan coverage penyakit kritikal. Jika ada bajet, boleh tambah sekali elaun hospital. Untuk apa kedua-dua coverage ini? Ia untuk menggantikan pendapatan sekiranya dimasukkan ke hospital atau kena penyakit kritikal. Sebagai contoh, bagi individu berusia 30 tahun yang berpendapatan 4,000 sebulan, atau 48,000 setahun. Andaikan dia sudah memiliki hibah takaful dan medical card. Ia

Penyakit Kritikal : Ambil Tahu 6 Perkara Ini

Dipetik dari FB Akif Radzi PAMPASAN PENYAKIT KRITIKAL : AMBIL TAHU 6 PERKARA INI 1 daripada 4 penduduk berisiko menghidap kanser pada usia 75 tahun merujuk kepada statistik Kementerian Kesihatan (KKM) yang telah dikeluarkan, sekali gus menjadikan kanser punca kedua tertinggi kematian negara ini. Sumber yang lain pula menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, perangkaan punca kematian

Biar Susah Apply Dari Susah Claim

Dipetik dari FB Syafiq Ashraff Malik Alhamdulillah, selesai urusan di sini.. Tahun ni, kali ketiga saya kesini untuk dapatkan laporan perubatan untuk klien yang berbeza. Untuk kes kali ni, klien pernah warded tahun lepas atas sebab jangkitan kuman. Pihak underwriter takaful memerlukan laporan perubatan untuk mereka teliti dan memberikan keputusan sama ada meluluskan permohonan takaful

Risiko Beli Tanah Lot

Teraniaya apabila tak faham Sempena isu scam hartanah, suka sya kongsi tulisan ini. Berkenaan tentang urusniaga tanah lot, saya terutama lot lidi. Banyak berlaku pembelian tanah lot banglo yang belum ada geran individu, bermasalah. Ia bukan scam, tapi ada yang teraniaya apabila tak faham. Kalau nak beli tanah lot pastikan ia sudah ada geran individu

Tips Mudah Urus Gaji RM3000

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq Kenapa 3000? Sebab ni gaji purata kebanyakan graduan mula kerja. Lagi pun ni tips, korang sesuaikan laa dengan gaji masing-masing. 1. Belanja Isi Rumah – 30% ( RM900) Belanja seperti makan, petrol, internet, sewa dll. 2. Bayar Hutang – 30% (RM900) Hutang seperti rumah, kereta, motor, PTPTN dll. Mesti rasa,
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com