Wajah-wajah Masa Depan Negara

Sukan PASTI Gombak 2019, Dun Sungai Tua. Oleh jurugambar tidak profesional. Guna handphone sahaja. Ok tak gambar-gambar ini? Sempat ambil gambar sewaktu majlis perasmian, perbarisan sahaja, dan sebelum mula sayembara Sukan PASTI. Selepas itu “berkubang” jadi penjaga garisan.

Tahukah Anda, Pendapatan Ejen Takaful Lagi Besar Daripada Menteri?

Tahukah anda, kerjaya dalam bidang takaful mempunyai potensi pendapatan melebihi pendapatan para menteri?   ✔Jadi ejen takaful boleh jadi kaya dan dapat income lebih banyak dari Menteri, malah Perdana Menteri. ❌Tapi dalam politik, takkan jadi kaya dengan hanya sekadar menjadi Menteri atau Perdana Menteri. Tapi dengan jawatan itu, boleh jadi kaya apabila dapat kumpul kroni

Mana Nak Cari Fund RM30,000?

Dipetik dari FB Norajian Kamarudin Pertanyaan dari prospek yg saya sudah jumpa sebelum ni. Masa jumpa tu saya bukakan hibah dan income protection. Untuk menjawab soalan beliau saya akan kata begini : Memang polisi yang dia akan ambil tersebut akan cover case seperti yang di viralkan itu. Tetapi akan cover selepas itu. Iaitu, jika berlaku

“Tapi Dia Berkopiah dan Berjanggut”

“Encik Afyan, saya ada ambil polisi insurans konvensional dengan seorang ejen. Tapi ejen tu kata dharurat sebab produk ni tak ada di dalam mana-mana kompeni takaful. Apa pandangan Tuan?” “Jika dah namanya insurans konvensional, ia tidak patuh syariah” “Tapi ejen ni pakai kopiah. Ada janggut lagi” “Abu Lahab dulu bukan setakat pakai kopiah, siap pakai

Insurans Konvensional Tetap Haram Walaupun Dilaburkan ke Dana Patuh Syariah

Semalam saya terbaca posting di Page Ustaz Lariba berkenaan ejen-ejen insurans konvensional MCIS yang memasarkan produk mereka patuh syariah. Rujuk gambar pertama dan kedua. Gambar 1   Gambar 2   Kebetulan, isu sama juga pernah Tuan Ahmad Humaizi kongsikan di FB beliau genap setahun lepas. Rujuk gambar ketiga dan keempat.   Gambar 3   Gambar 4 Produk yang dipromosi

Antara Kegembiraan Seseorang Ejen Takaful

  Antara kegembiraan seseorang ejen takaful, selain daripada berjaya close case atau pelanggan sign up polisi, ialah kegembiraan apabila claim pelanggan diluluskan. Sepanjang saya menjadi ejen takaful sejak 2003, ini merupakan kes ke-4 yang melibatkan tuntutan kematian, dan kes kedua melibatkan penyakit kritikal. Kes ini antara claim terbesar yang saya uruskan, hampir RM300,000 jumlah pampasan

Maqasid Syariah Dalam Kes Kemalangan Maut

Dalam masa seminggu dua ini, ada 2 isu berkaitan kemalangan maut.   Kes Pertama kredit gambar Astro Awani Pertama, kes beberapa tahun lepas yang melibatkan seorang jurujual wanita yang menyebabkan 8 orang penunggang basikal lajak maut beberapa tahun lepas. Dalam kes ini diputuskan beliau tidak bersalah Manakala kes kedua baru berlaku, kemalangan maut disebabkan pemandu

Abang Ni Pakar Motivasikan?

Tempoh hari ke kedai servis handphone untuk pasang screen protector. Sambil tunggu giliran-giliran, saya berbual-bual dengan pelanggan lain yang turut menunggu dan pekedai tersebut yang sedang memasang screen protector pelanggan lain. Ketika berbual-bual, pekedai tersebut bertanya “Eh, Abang ni pakar motivasi kan?” Sebelum sempat saya nak jawab dalam keadaan serba salah, tiba-tiba seorang pelanggan menyampuk;

Ramai Wanita Dianiya Dalam Nafkah Kewangan

Dipetik dari FB Noraini Othman Ramai wanita dianiaya semasa dalam perkahwinan dalam pelbagai bentuk. Nafkah dalam bentuk kewangan adalah salah satunya. Ramai yang masih bergelar isteri yang sah tapi tidak diberi nafkah. Yang digantung tidak bertali, yang sudah berpisah, sudahlah tidak diberi nafkah, wang ringgit, barang kemas isteri ditagih sekali. Ah, sungguh durjana lelaki seperti ini.

Pusaka | Benefisiari Tidak Di Namakan Dalam Wasiat

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha PUSAKA | BENEFISIARI TIDAK DI NAMAKAN DALAM WASIAT . Bolehkah benefisiari yang tidak dinamakan di dalam wasiat menuntut wang/belanja/nafkah daripada harta pusaka simati? . Bagi harta pusaka orang yang beragama Islam, tidak timbul persoalan ini memandangkan simati hanya boleh mewasiatkan 1/3 daripada harta pusakanya kepada pihak-pihak yang bukan waris dan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com