Aliran Tunai

I = E = S Income – Expenses = Surplus Pendapatan – Belanja = Baki Ini ialah asas cashflow atau ALIRAN TUNAI, sebagaimana yang saya sebut dalam status sebelum ini. Dalam situasi kos sara hidup yang semakin meningkat, kita terpaksa menghadapi keadaan BELANJA meningkat dan sekaligus BAKI berkurangan dan mungkin menjadi 0 atau negetif. Ada

Past Performance Not Indicate Future Result

“PAST PERFORMANCE NOT INDICATE FUTURE RESULT ”     Semalam, apabila saya kongsikan tip pelaburan ini, ada yg bertanya soalan; “Jika kita tidak tengok past performance, kita nak tengok apa?” Ya betul, jangan semata-mata tengok past performane. Walaupun saya kongsi prestasi-prestasi dana-dana yg ada dalam pasaran, bukan tujuan utama supaya Tuan-Puan pilih dana tersebut. Saya

Takaful Untuk Protection

Dahulu apabila saya selalu share tip takaful, supaya fokus kepada protection, datang ejen-ejen yang tak puas hati walhal saya tak sebut satu patah perkataan pun memburukkan mana-mana kompeni secara spesifik. Jika terasa, nak buat macamana. Takaful untuk protection. Rule of thumb, bayaran minima dengan coverage maksima. Saya kongsikan berdasarkan ilmu yang saya pelajari dalam IFP

Berapa Coverage Takaful Anda?

Kos rawatan kanser boleh mencecah RM300,000! Adakah takaful anda cover melebihi RM300K? Tahukah anda, tak semua takaful cover dari kanser peringkat awal? Tahukah anda, jika limit tahunan medical card anda RM100,00, jika kos rawatan pada tahun berkenaan RM300,000 maka baki lagi RM200,000 perlu ditanggung sendiri, walaupun lifetime limit 10 juta atau no lifetime limit sekalipun.

Emas VS Unit Trust

Dalam program Seminar Bijak Merancang Wang anjuran INFAQ Consultancy baru-baru ini, ada peserta bertanya tentang pelaburan. Soalannya, dia sedang membuat pilihan pelaburan antara emas dan saham amana Рmana yang lebih baik? Respon saya, tidak kisah mana-mana pun malah digalakkan untuk buat kedua-duanya sebab tiada siapa yang tidak tahu apa akan jadi kepada emas dan unit

Due Diligence

Ini antara intipati penting dalam program Seminar Bijak Meranvang Wang 2016 (Edisi KL), anjuran INFAQ Consultancy yang berlangsung pada 5 Mac 2016 Due diligence merujuk kepada usaha seseorang untuk membuat sedikit kajian sebelum membuat sebarang keputusan dalam setiap tindakan. Ia boleh diaplikasi dalam kewangan dengan membuat sedikit kajian dan perbandingan sebelem melanggan sebarang produk kewangan

Formula Kewangan Menggunakan Model INFAQ

Pendapatan, dibahagikan kpd bahagian; 30% Perbelanjaan isi rumah 30% Pembayaran hutang 30% Lebihan 10% Pemberian dan lain-lain —————————————————————————————————————– 1) 30% PERBELANJAAN ISI RUMAH spt sewa, petrol, makan, minum dll 2) 30% PEMBAYARAN HUTANG spt hutang rumah, hutang kereta, hutang personal, hutang pendidikan dll Nota: Item 1 dan 2 boleh digabungkan dgn maksima 60%.   3)

Tip Membeli Kereta Di Musim Gawat

Lelaki ini berkongsi tip jimat membeli MPV balik kampung beraya “Afyan, aku nak beli kereta. Apa pendapat kau?”, tanya seorang rakan ketika kami bersembang baru-baru ini. “Dah tu kenapa?”, tanya saya balik. “Laaa… kan kau pernah tulis dulu, pasal tip membeli kereta”, katanya. Tak sangka pula, rakan saya ni mengikuti tulisan saya. Mungkin dia merujuk

“Most Consistent EPF-Approved Funds In 2015”

Daripada artikel “Most Consistent EPF-Approved Funds In 2015” Bacaan lanjut di sini.¬† Artikel ini membuat analisa prestasi dana-dana yg boleh dilaburkan melalui KW5P. Dana-dana yg disenaraikan ialah dana-dana yang memberi pulangan secara konsisten dalam masa 5 tahun di KW5P. 5 dana dalam kategori dana ekuiti dan 5 dana dalam ketegori dana-imbang. Yg menariknya, ada 2

Ini Beza Antara Perniagaan Dan Pelaburan

Takkan seorang CEO tidak tahu perbezaan di antara pelaburan dengan perniagaan? Perbezaan di antara PERNIAGAAN dan PELABURAN. PERNIAGAAN = Pendapatan secara aktif. PELABURAN = Pendapatan secara pasif. Contoh: Beli saham hari ini, dengan harapan dapat jual balik pada waktu petang dgn beroleh keuntungan = PERNIAGAAN. Lebih tepat ia aktiviti TRADING. Beli saham hari ini, dan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com