Rumah Tidak Mampu Milik Disebabkan Tangga Gaji Tidak Seiring

Harga rumah menjadi tidak mampu milik adalah disebabkan kenaikan pendapatan yang tidak seiring dengan inflasi dan kenaikan harga barang. Kita ambil contoh kenaikan gaji permulaan seorang guru berkelulusan ijazah di sekolah kerajaan dan bandingkan dengan kenaikan harga rumah di Lembah Klang. Gaji permulaan guru lepasan ijazah; 2019 – RM2,500 2009 – RM2,200 1999 – RM1,900

BIMB-Arabesque i Global Dividend Fund 1

Baru beberapa hari lepas saya kongsikan tentang dana ini, hari ini terbaca notis dari BIMB Investment “Jika dahulu dana ini hanya dibuka untuk pelabur sofistikated, kini ianya dibuka untuk semua! Dengan jumlah pelaburan permulaan yang telah diturunkan kepada serendah RM500 sahaja, anda sudah boleh melabur di dalam dana Shariah-ESG Global Ekuiti ini! Hubungi kami di talian

Sebaik-Baik Alasan Tetap Sebuah Alasan

Tulisan Tuan Izzkandar Nordin dan Puan Ainon Mohd tentang alasan. Muhasabah untuk diri sendiri. Saya tolong share sahaja. Kalau saya tulis, ramai pula ejen saya yang sentap. Hahaha Jadi saya tulis pendek sahaja sebagai tambahan; Agak-agak dahulu masa Nabi Muhammad berdakwah, baginda bagi banyak alasan tak? Atau masa Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari mula berniaga, beliau bagi banyak alasan

Tip RM | Memberi Hutang

Tip RM | Memberi hutang. Antara aduan yg biasa saya terima ialah kes hutang dengan kawan-kawan tapi tak bayar. Saya pun pernah alami, orang berhutang tapi tak bayar-bayar. Yang paling lama, hutang masa belajar di Pusat Matrikulasi UIAM. Isu utama ialah apabila kawan-kawan minta tolong ingin pinjam duit dan berhutang. Ini tip yg saya ingin

Jadi Wakil Takaful Lagi Best Daripada Jadi Wakil Rakyat

Berminat Menjadi Wakil Takaful ? 1. Jadi wakil takaful lagi best daripada jadi wakil rakyat atau ahli politik. 2. Kontrak polisi takaful adalah janji, bukan sekadar manifesto. Tapi dalam politik, manifesto bukan janji. 3. Buku manifesto – walaupun dicetak cantik, dijadikan poster, dijadikan billboard, dijadikan bahan kempen ceramah – bukanlah sebuah kontrak yang sah. 4.

“Ayah Nak Sarah Pakai Kasut Mana?”

“Ayah nak Sarah pakai kasut mana?” tanya Sarah waktu nak pergi sekolah tadi. Siap susun kasut-kasut yang selalu dipakainya. ” Yang tu” sambil tunjuk yang di hujung sekali. Dalam gambar ini, yang hujung kiri. Selipar itu asalnya sandal. Dah tercabut bahagian belakang pun masih kegemarannya. Sebab ada gambar Frozen. Kemudian Sarah ambil dan acah-acah pakai.

Tips Untuk Pastikan Claim Takaful / Insurans Ditolak

Tips Untuk Pastikan Claim Takaful / Insurans Ditolak 1. Jangan declare penyakit sedia ada. Jangan dedahkan sepenuhnya maklumat kesihatan anda. 2. Jika berat badan obesiti, kurangkan berat badan supaya “nampak” di dalam borang yang berat badan anda adalah ideal 3. Serahkan semua bulat-bulat kepada ejen tanpa buat semakan terhadap borang yang diisi. 5. Ambil polisi

Kisah Seorang Isteri Ingin Hibahkan Semua Pada Anak-Anak, Bukan Pada Suami

Dipetik dari FB Noraini Othman Konflik dalam rumahtangga ini memang berat. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Nampak di luar bagai air tenang tiada buaya. Bagai kanser membusuk dalam diam. Mahu diluah mati emak, mahu disimpan mati bapa. Entah sampai bila mahu bertabah. Antaranya berhutang sesama suami isteri. Biasanya tanpa hitam putih tanda sayang,

Perlindungan Pendapatan

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha   PERLINDUNGAN PENDAPATAN . Sesuatu musibah tidak dapat dijangka dan tidak diketahui bila ia akan tiba. . Tidak ketinggalan musibah dalam pendapatan atau kewangan atau lebih tepat lagi adalah dalam aliran tunai kita . . Antara musibah di dalam kewangan yang membawa kesan kepada pendapatan kita adalah apabila berlaku 3D

Berbicara Dengan Masa

Suatu ketika, saya sempat meluangkan masa untuk berbicara dengan Masa…. “Masa, apa khabar?”, sapa saya itu. “Khabar tidak baik…” jawab Masa tanpa membuang masa. “Kenapa?”, tanya saya. “Aku hairan, manusia akhir zaman ini selalu membazirkan aku”, jawab Masa spotan. “Termasuk akukah?”, tanya saya. “Jika engkau selalu membuang masa, engkau juga termasuk dengan orang lain yang
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com