Jangan Tanya Ejen Takaful

“Afyan, saya keliru la. Ejen A kata takaful, bukan untuk pelaburan. Ejen B pula kata, takaful boleh digunakan untuk tujuan pelaburan. Pening kepala saya”. Rilekssss… Jangan peningkan kepala. Tanya ejen, memang mereka akan bias. Jika tanya saya pun akan bias, sebab saya pun ejen takaful. Jadi, jalan terbaik ialah jangan tanya ejen takaful. Tanya dan

BNM Meluluskan Bukan Bermakna Produk Itu Bagus

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan” Al-Jawab, Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM. Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit. Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes

Soalan Yang Kerap Ditanya Oleh Pelanggan Takaful

  Soalan yang biasanya saya terima apabila berjumpa dengan prospek pelanggan takaful:   “Apa takaful yang paling murah?” “Kalau tak berlaku apa-apa, dapat balik duit tak?” “Ada saving tak?”   Tapi apabila berlaku claim, soalan pertama akan muncul ialah; “Berapa coverage bilik?” “Berapa pampasan akan dapat?” “Berapa cepat boleh dapat?”   Berlaku kontradik di sini.

Jangan Ambil Remeh Dengan Hibah

Dipetik dari FB Wafi Razali “Wafi, aku bagi duit untuk masuk Hibah tu nantilah.” “Aku nak tengok Hibah yang lain dulu. Mana tau ada yang lebih murah ke” Wahai sahabat-sahabat. Modal untuk ambil Hibah di takaful ni bukanlah duit semata-mata. Tetapi ianya berdasarkan umur, kesihatan kita pada masa kini & status risiko yang boleh kita

Dalam BukuBMW Ada Topik Zakat

Setelah sekian lama tidak solat Jumaat, alhamdulillah semalam saya dapat menunaikan ibadah fardhu ini. Topik khutbah Jumaat semalam berkenaan zakat, ada beberapa perkara menarik perhatian saya malah mengejutkan. Sangat mengejutkan, daripada 3.9 juta penduduk Muslim di Selangor, hanya 311 ribu orang yang membayar zakat. Jika angka itu diturunkan kepada 1.6 juta yang diandaikan layak bayar

Perasaan Bagaimana dikhianati Oleh “Sahabat”

Membaca gambar dan tulisan Tuan Khairul Hakimin Muhammad ini sungguh mengimbau kenangan bagaimana dikhianati oleh “sahabat”. Saya pernah mengalaminya. Malah pernah berada dalam team saya. Malah beberapa kali pinjam duit saya sebab nak survive masa mula-mula bisnes dsn pernah pinjam dalam amaun yang banyak apabila tersontot. Saya bantu seadanya. Apabila tak puas hati dengan keputusan

Melabur dalam Unit Trust

Dipetik dari FB Fakharuddin Zorkafli   𝗝𝗢𝗨𝗥𝗡𝗔𝗟 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗕𝗨𝗥𝗔𝗡 | Melabur dalam 𝗨𝗡𝗜𝗧 𝗧𝗥𝗨𝗦𝗧 Hari ini saya melabur ke dalam 𝗨𝗡𝗜𝗧 𝗧𝗥𝗨𝗦𝗧 secara online. Saya ingin mengajak anda jadikan pelaburan sebagai tabiat yang baru. Saya juga ingin buktikan dengan modal serendah 𝗥𝗠𝟭𝟬𝟬 kita boleh mula melabur. 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐢𝐥 Deposit: 𝗥𝗠𝟭𝟬𝟬 Sales Charge: 0.5% 𝗞𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗨𝗻𝗶𝘁 𝗧𝗿𝘂𝘀𝘁?

Tabiat, Kemahuan dan Keperluan

Dipetik dari FB Noraini Othman Tabiat, Kemahuan dan Keperluan Tadi dalam ikimfm ada dengar sikit pasal tabiat kemahuan dan keperluan. Antara pesanan yang sempat saya dengar sambil mengemas rumah ada di bawah: Walaupun kaya, kita tak boleh beli apa sahaja yang kita mahu. Allah pinjamkan kita wang yang banyak tapi Allah tak suruh kita beli

Takaful Umpama Berlian?

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Ramai yang ambil Takaful tapi tak faham kenapa kena bayar setiap bulan/tahunan sebab Takaful ni tak nampak depan mata hanya sijil saja yang dapat. Kalau langgan medical card dapat kad dan sijil Takaful je la. Jadi tak boleh hargai sangat nilai Takaful tu kan? Kalau Takaful ni macam berlian yang

Pelaburan Terbaik Pulangan Lebih 20% Menggunakan Private Mandate Account – PMA

Pelaburan PMA Terbaik   Kali terakhir saya kongsikan perkara ini ialah pada 31 Mei 2020. Boleh rujuk posting lama saya dan bandingkan. Rujuk di sini Ini ialah pelaburan menggunakan Private Mandate Account – PMA Berikut adalah beberapa keterangan gambar: Tarikh mula atau “Inception Date” pada 04/03/2020 dan screnshoot di atas pada tarikh 10/12/2020. Kira-kira 9