Jangan Pertikaikan Institusi Zakat

Ramai yang pertikai, kenapa ada birokrasi untuk mohon duit zakat? Kenapa perlu isi segala macam borang, sedangkan itu adalah hak asnaf? Selalunya yang pertikaikan, akan datang sekali dengan sumpah seranah dan maki hamun kepada pusat zakat. Entah orang yang pertikai tu sejauh mana menunaikan ibadah zakat, kita tahu. Kalau nak jawab mudah + sentap, boleh

“Duit Raya” Team Marketing Representative (MR)

Bukan. Bukan ini bukan duit raya. Ini adalah sebahagian komisen Team Marketing Representative (MR) INFAQ Consultancy, bulan lepas. Yang bulan ni punya tak dapat lagi. Masih stail lama, pakai cek. Ini sebahagian sahaja. Ada lagi yang lain. Kalau transfer direct ke akaun, tak dapat saya nak share gambar macam ni Jarang saya share benda-benda riak

Takaful vs Takaful+Simpanan

Hampir semua pelan takaful individual mana-mana syarikat takaful ada fungsi tabungan. Perkataan yg lebih tepat ialah “cash value” atau nilai tunai. Biasanya agen takaful akan sebutnya sebagai savings atau simpanan.Kecuali anda melanggan medical card standalone atau term takaful, memang tiada sebarang tabungan. Apa fungsi tabungan? Jangan samakannya dengan simpanan anda di bank. Pasti akan ada

Masih Banyak Lagi Hartanah Sekitar KL

Abaikan iklan KFC dalam gambar ini. Saya baru screenshot dari website Mudah.my, dengan pilihan: Perkara: Hartanah hendak dijualLokasi: Kuala Lumpur sahajaHarga: RM300,000 dan ke bawahJenis: Apartment / Flat Saya sengaja screnshot menggunakan desktop view supaya keluar info yang lebih detail seperti keluasan, bilik dan bilik air. Banyak je hartanah hendak dijual bawah harga RM300,000. Ini

Zakat Hina Saya!

Satu dari Malaysia Dateline, satu lagi dari Malaysia Gezzate. Kedua-duanya portal berita online. Sengaja memburukkan insitusi zakat Pendedahan sebegini sengaja dibuat untuk memburukkan institusi zakat. Asal tak dapat bantuan zakat, terus gereja beri bantuan. Asal tak terima zakat fitrah dapat bantuan dari gereja. Pernah suatu ketika dahulu viral cerita lelaki memohon bantuan gereja di Asia

Cadang Panjangkan Tempoh Pembiayaan Perumahan

Cadangan untuk memanjangkan tempoh pembiayaan perumahan sehingga 60 tahun. Ia dicadangkan oleh Better Malaysia Foundation (BMF). Ini BMF lain. Better Malaysia Foundation dahulunya dikenali sebagai Vincent Tan Foundation. Proposal penuh boleh diperolehi daripada Twitter Jalil Rashid, CEO Berjaya Group Corporation. Cadangan ini untuk memudahkan golongan B40 dan M40 memiliki rumah. Ideanya ialah, Ia mengurangkan ansuran

Simpanan dan Pelaburan Dengan Takaful?

Boleh, tapi kena tahu beberapa perkara. Kos yuran wakalah pada produk takaful tersebut, yang termasuk di dalamnya komisen ejen. Ia takkan sama dengan simpanan di akaun bank yang tidak ada sebarang kos dan boleh dikeluarkan bila-bila masa. Ia juga takkan sama dengan unit trust yang lebih fleksibel dalam pemilihan dana. Pastikan anda sudah mempunyai takaful

Panduan Pelaburan Private Mandate Secara Online

PRIVATE MANAGED ACCOUNT ONLINE ACCOUNT OPENING : User Guide for Client (Individual Account) Buka pautan yang telah anda terima dari FPR/MR Klik di sini Pastikan anda memenuhi ke semua Syarat Umum Klik Proceed 4. Pastikan Pilihan, Jenis Amanat dan Jenis Akaun dipilih dengan betul oleh FPR / MR anda. 5. Klik NEXT 6. Sila isi