fbpx

Tidak Ada Istilah “BELI” dan “JUAL” Dalam Takaful.

1. Masih ada ejen yg mempromosi medical card stand alone dari syarikat insurans konvensional yang mengatakan bahawa ia harus kerana tidak ada elemen saving. 2. Yang membezakan antara insurans dengan takaful adalah kontrak sedari awal. Kontrak insurans adalah kontrak jual beli yang menimbulkan isu syariah kerana produk yakni coverage dalam insurans tidak wujud ketika kontrak

Manfaat Sumbangan Anda Pada Yang Lain – TAKAFUL

  Siapa nak sediakan cek berjumlah sebegini untuk ahli keluarga mereka jika berlaku musibah? Sumbangan derma secara konsisten setiap bulan, boleh membantu para peserta yang menyumbang apabila ditimpa musibah kematian atau lumpuh. Hanya sekitar RM330++ sahaja sebulan untuk menyediakan cek sebanyak RM1.4 juta ke akaun waris. Ini adalah contoh income protection. Jika gaji anda RM7,000

Ubah Sikap Untuk Kejar Azam

Tulisan dari FB Tn Hannan Shawalludin ini berkenaan perubahan sikap yang perlu untuk mengejar azam. Kalau azam tahun ni kau plan nak tingkatkan tahap kewangan kau, pertama sekali kau kena ubah sikap kau. . 1. Ubah sikap berbelanja Yang buat duit kau tak cukup setiap bulan tu mungkin sebab bab belanja ni kau culas sikit. . Tak

Bantuan Subsidi Haji Dikekalkan Termasuk Yang Membuat Rayuan

Alhamdulillah. Berita gembira buat selllluuuuruuuuuh umat Islam di Malaysia. Bantuan subsidi haji dikekalkan untuk selllluuurruuuh jemaah haji kali pertama termasuk yang membuat rayuan. Ia U-Turn yang menggembirakan. Mungkin nak “test” sensitiviti umat Islam 🙂 Sebenarnya kos menunaikan haji di Malaysia sangat murah berbanding negara-negara serantau. Apabila saya berjumpa dengan jemaah haji negara lain, ini antara perkara

Update Prestasi Unit Trust

Update semasa Unit trust. Ikuti perkembangan dan tips pelaburan di FB Unit Trust Terbaik Malaysia. Update Prestasi Unit Trust… Tatkala market semakin baik, prestasi unit trust juga turut sama mencatatkan prestasi yang baik. . Paparan di bawah menunjukkan prestasi semasa Year To Date (YTD Performance) sejak 1 Jan 2019. ** Adalah diingatkan bahawa pelaburan unit trust adalah

Simpan Dahulu Sebelum Melabur

Tulisan dari FB Pn Syida Dida ini menyarankan kita untuk menyimpan dahulu sebelum melabur. Simpan duit lebih penting daripada melabur. . Melabur unit amanah lebih senang daripada melabur saham. . Melabur saham paling seronok kerana pulangannya paling tinggi. . Jadi nak pilih yang mana? . Tak perlu pilih, cuba kesemuanya secara satu per satu. . Penuhkan dulu

Takaful Kad Perubatan Sebagai Benteng Inflasi

Hadamkan sebagai menghadapi masa akan datang. Bacaan lanjut terdapat di FB Tn Akif Radzi. Bismillah.. INFLASI di kedai mamak agak tinggi berbanding kedai-kedai biasa.. . Hari ni.. Dengan rasa yang sama.. Harga yang berbeza.. . Ais kosong RM0.50 kat kedai mamak.. Kedai biasa RM0.20 kadang-kadang boleh dapat free.. Hmmm.. . Apa yang saya nak highlightkan adalah

Antara Peluang Baru Dalam Industri Kewangan

Antara peluang baru dalam industri kewangan, ialah sebagai Marketing Representative (MR) di bawah Suruhanjaya Sekuriti. Antara kelebihan MR di ialah: 1. Dpt memperkenalkan produk dan servis menggunakan platform PCM, sama macam FPR (Financial Planner) bawah Phillip Wealth Planner (PWP). 2. Hanya perlu hadir program pengenalan MR yg dikelolakan oleh SIDC. Yuran hanya RM1,100 dan sekarang

Catat Perbelanjaan Yang Dibuat

Tulisan dari FB Tn Muhammad Ridhuan Abdul Malik sarankan kita untuk mencatat perbelanjaan yang dibuat. Dapat gaji, kemudian pergi ATM keluarkan duit. Gaji RM2000 keluarkan RM500. Selang beberapa hari kemudian, tahu-tahu dalam dompet duit habis. Kita pun tertanya.. “Mana duit aku pergi?” “Aku beli apa eh dengan duit aku?” “Ah sudah habis dah duit aku..” Macam-macam soalan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com