Menyesal Langgan Takaful

Takaful untuk perlindungan,bukan simpanan atau pelaburan Terima satu mesej yang menyatakan penyesalan selepas 4 tahun melanggan takaful mendapati nilai tunai hanya RM1,000. Sudah banyak kali saya tegaskan, takaful untuk perlindungan dan bukan simpanan atau pelaburan. Tak percaya apa saya cakap pun tak mengapa, tapi tolong percaya dan rujuk polisi. Jika ada ejen kata ia untuk

Hikmah Pada Khabib

Hikmah Pada Khabib Malam semalam menyaksikan satu sejarah di mana Khabib Nurmagomedov telah berjaya mengekalkan prestasi tanpa kalah yang ke 29 sepanjang kerjaya fighter MMA (Mixed Martial Art) mengalahkan Justin Gaethja. Sekali gus mengumumkan persaraan sebagaimana janji beliau dengan ibunya pada usia 31 tahun. Seorang fighter dilatih sendiri oleh ayahnya Allahyarham Abdul Manap yang telah

Wang Sontot Tetap Wang Haram

Wang hasil sontot tidak boleh dapat pahala sedekah sebab ia wang haram. Sama macam hasil wang haram seperti  Hasil judi, Hasil curi, Hasil merompak, Keuntungan pelaburan forex, Keuntungan pelaburan CFD, Hasil jualan produk cetak rompak, Faedah akaun bank konvensional, Keuntungan saham kaunter tak patuh syariah, Keuntungan unit trust tak patuh syariah, Komisen ejen insurans konvensional,

Pengalaman Selama 17 Tahun Dalam Industri Ini

Saya berada dalam industri kewangan selama 17 tahun. Selama 17 tahun ini juga saya nampak macam-macam jenis manipulasi dalam industri ini, terutama takaful. Manipulasi, misleading, misselling, overclaim – bersepah dilakukan oleh ejen-ejen takaful, unit trust, PRS, pusaka dan sebagainya. Saya pun pernah tersalah buat dan tarik balik malah diberi amaran suatu ketika dahulu. Contoh dalam

Seorang Bapa Garang

Seorang Bapa Garang Air terjun dan jeram adalah salah satu port kegemaran saya semenjak kecil lagi. Air yang sejuk dengan bunyi deruan derus jatuh dari satu batu ke batu yang lain berserta keadaan yang redup dikelilingi pokok-pokok besar amat menenangkan bagi saya. Teringat satu kisah 13 tahun lepas, semasa masih bertugas di Sabah. Masa itu

Jangan Bergantung Pada Satu Sumber Pendapatan

Saya sangat setuju dengan apa yang ditulis oleh Mentor Kewangan Azizi Ali ini. Jangan bergantung kpd satu sumber pendapatan. Kita kena kreatif utk mempelbagaikan sumber pendapatan. Cari pekerjaan yang dapat menjana pendapatan yang tinggi dengan usaha yang minimum dan jika boleh, Pekerjaan yang menghasilkan pendapatan berulang-ulang. Berikut antara apa yang saya lakukan Bisnes takaful Bisnes

Naik Mendadak Selepas Beliau Menjadi CEO

Perhatian seluruh rakyat Malaysia! Masih ingat dengan saya? Tak hensem tak apa, janji kaya! – DDNK Dah la hensem, kacak pula! – DDAMR DDNK ialah CEO sebuah syarikat pelaburan. Dana-dana di bawah syarikatnya terus naik mencanak selepas beliau menjadi CEO. Ads yang mencatatkan sehingga 50%! Baca di sini Manakala DDAMR pula ingin mengajar rakan-rakan sebagai

10 Sebab Perlu Ikhlas Didik Anak

Ada 10 sebab kenapa kita perlu ikhlas di dalam mendidik anak-anak: Menjadikan kita fokus pada usaha mendidik, meningkatkan kualiti didikan dan meninggikan ‘engagement’ (keterlibatan) didikan kita dengan anak-anak. Menjadikan kita sedar bahawa tugasan kita adalah untuk berusaha dan berharap manakala ketentuan adalah pada kuasa Allah SWT semata-mata. Menjadikan usaha mendidik sebagai satu usaha bukan satu

Kalau Tak Tau Lebih Baik Diam

Ramai yang tag saya dalam komen sebuah posting berkenaan MLM yang pelik ni. Selepas saya up status beritahu bahawa fakta nombor 1 dah salah, terus admin page itu edit. Nampak tak, fakta penting No 1 pun salah? Nampak sangat tak studi. Nampak sangat page itu page penipu dan sebenarnya bukan kali pertama mereka menipu dan

Contoh GL (Guarantee Letter)

Contoh GL (Guarantee letter) yang dikeluarkan oleh Life Engineering, sebuah kompeni yang mengendalikan program crowd sharing bil hospital. Kemudiannya bil rawatan dibayar oleh para peserta yang berkongsi kos hospital dalam program tersebut. Ia bukan medical card atau pengganti medical card, dan patuh syariah. Nak tau lebih lanjut? Penerangan tentang Life Engineering saya kongsikan di sini