5 Kali Tengok Baru Join!!!

  Saya suka cara macam ni. Maknanya betul-betul kaji sebelum join. Saya sendiri akui, tak kaji sampai tahap macam ni. Saya kaji cara lain. Daftar bulan 5 tapi langsung tak ambil kisah. Bulan 7 tertarik dengan produk cuci periuk. Kemudian tengok produk lain dan marketing plan, confirm tidak ada sebarang unsur money game, skim piramid,

3 Bulan Bina Empayar Bisnes

Posting bertarikh 4 Julai oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad ini mempunyai satu nilai sentimental dalam sejarah hidup saya. Siapa sangka dengan posting ini saya membina satu empayar bisnes dalam masa 3 bulan lebih sahaja! Ceritanya begini. Mungkin agak panjang, tapi bayangkan Tuan-Puan membaca cerpen Ia bermula daripada 6 Mei 2020. Ketika itu dalam fasa

3 Amalan Buat Pemuda Ini Kaya

3 AMALAN YANG MENJADIKAN PEMUDA NI KAYA! Dia memang kental. Pernah jatuh lebih 10 kali dalam bisnes sampai bankrap, namun dia tetap teruskan perjuangannya dalam bisnes. Pernah beliau takda duit langsung pun dalam poket. Namun berbekalkan semangat dan pengalaman, beliau buat duit beratus ribu dalam tempoh 6 bulan sahaja selepas bankrap. Hebat kan? Beliau adalah

Saya Sokong Noriba

Ramai pula tag saya dekat posting PPIM ini. Saya senyum sahaja tak sempat reply satu persatu. Sebenarnya apa yang dibuat ini sudah saya ajukan banyak kali kepada para penentang perbankan Islam sejak sekian lama. Yang terkini saya tulis beberapa bulan lepas dan memang dikhususkan kepada PPIM, rujuk di sini Saya sokong sejuta peratus usaha ini

MCIS Tidak Patuh Syariah?

Mesej ini daripada seorang ejen insurans MCIS yang mengatakan produk mereka patuh syariah. Masih ramai ejen-ejen insurans konvensional yang mendakwa produk mereka patuh syariah dengan hujah bahawa ia dilaburkan ke kaunter patuh syariah. Lebih sedih lagi ia dipasarkan oleh ejen-ejen Melayu Muslim. Walhal hukum insurans konvensional haram bukan disebabkan pelaburan tapi disebabkan kontrak yang tak

Interpac Dana Safi

Sejak beberapa bulan lalu saya memerhatikan dana ini. Dana ini namanya Dana Safi daripada Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd atau lebih dikenali Interpac Dana Safi. Dana ini sudah lama ada dalam pasaran iaitu sejak tahun 2007. Kenapa saya tertarik dengan dana ini? Sebabnya sekarang dana ini diuruskan oleh seorang tokoh fund manager terkenal yang tidak

Tambah Gaji Selesai Masalah Kewangan?

Adakah masalah kewangan dapat diatasi dengan cara tambah gaji? Tambah pendapatan? Tidak semestinya. Baca tulisan ini. Satu kajian di US mendapati bahawa kadar penceraian seiring dengan naik turun ekonomi negara. Ketika negara dilanda krisis ekonomi, tahap perceraian meningkat. Dari satu kajian Psychological Science in the Public Interest di US, yang bertajuk “Beyond Money” mendapati bahawa

Wasiat Supaya Sebahagian Anak Tidak Ambil Harta

WASIAT SUPAYA SEBAHAGIAN ANAK TIDAK AMBIL HARTA Oleh Ustaz Azhar Idrus SOALAN : Seorang ibu telah berwasiat sebelum meninggal dunia supaya harta yang ditinggalkan olehnya nanti tidak diberi kepada anak lelakinya yang sulung kerana dia tidak suka kepada anak tersebut. Setelah ibu tersebut meninggal dunia anak-anak telah melaksanakan wasiat tersebut tetapi saya ada mendengar bahawa

Dalam Krisis, Ada Peluang

Dalam krisis, ada peluang. Dalam kesempitan, ada kesempatan. Ada orang, ketika krisis, dia mengeluh dan bersungut mencipta pelbagai alasan. Ada orang, ketika krisis, otaknya ligat mencari jalan. Ini adalah beza antara minda orang berjaya dengan orang yang biasa-biasa. Kedua-dua menerima tekanan yang sama, tapi menghasilkan output berbeza. Kisah ini viral ketika PKP lepas. Baca artikel

Takaful Applicant Level Permit

Takaful Applicant Level Permit NOVICE Suami: Yang, Abang nak ambil takaful income protection dengan Encik Afyan, boleh tak? BEGINNER Suami: Yang, Abang ada baca tulisan kat blog afyan.com pasal income protection takaful. Jadi, boleh tak Abang nak ambil takaful dgn dia? INTERMEDIATE Suami: Yang, Abang dah baca tulisan kat blog afyan.com pasal income protection, jadi