fbpx

8 Fakta Menaik Pasal Cukai

 • 3 years ago
 • 2Minutes
 • 209Words
 • 310Views

8 Fakta Menarik Pasal Cukai, Yang Jarang Kita Dengar

 1. Seorang individu dianggap pemastautin apabila ia ada dalam negara ini selama 182 hari tanpa mengira sama ada dia warganegara malaysia atau rakyat asing.
 2. Kelayakan bergelar pemastautin atau residen tidak bergantung kepada sama ada dia dilahirkan di malaysia atau taraf kewarganegaraan yang dimilikinya.
 3. Pembayar cukai yang bukan pemastautin tidak layak menuntut sebarang pelepasan cukai seperti seorang pemastautin.
 4. Kadar cukai bagi individu bukan pemastautin pula adalah satu kadar tetap sahaja iaitu 28%.
 5. Seorang yang bukan pemastautin tidak akan dikenakan cukai bagi short term employment selama 60 hari atau kurang tetapi sebaliknya bagi pemastautin.
 6. Seorang warganegara malaysia mungkin bukan seorang pemastautin jika ia berada di negara ini kurang dari 182 hari sepanjang tahun berkenaan.
 7. Terdapat lebih 3 juta pekerja asing di Malaysia yang mungkin bergaji RM2000 ke bawah, mereka lazimnya dianggap seorang residen kerana berada di sini sepanjang tahun. Oleh sebab itu mereka mungkin tak perlu bayar cukai pendapatan. Sedihkan…
 8. Satu-satunya ebook cukai kembar 3 iaitu 101 Rahsia Penjimatan Cukai, Tips Jimat Cukai Bisnes & Cukai dan Hartanah, 40 Perkara Wajib Tahu pertama seumpamanya di Malaysia, ya sungguh😍

Tak percaya? Tanya Tuan Khairul Amal Hashim. Dia yang tulis semua fakta di atas berdasarkan pengalaman 20 tahun sebagai perunding cukai.

Nak lagi ilmu pasal cukai? Klik di sini

Sumber dari Fb Afyan Mat Rawi 

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Mana satu bagus pelaburan emas atau unit trust Daripada bulan…