Author: Admin

Diagnose Dahulu Kewangan Anda

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Layan quotation sambil tengok orang. Sebenarnya susah juga kalau Ada orang tiba-tiba message nak Tanya quotation. ‘saya umur 27 tidak merokok, berapa sebulan nak buat hibah’ Jammed kepala ejen kalau dapat pertanyaan mengejut macam ni. Sebenarnya kami kena diagnose dahulu kewangan anda. Berapa pendapatan Dan perbelanjaan anda. Adakah lebihan dari

Pengguna Profesional

PROSUMER Pernah dengar perkataan “prosumer”? Ia adalah gabungan perkataan profesional dan consumer, yang merujuk pengguna yang profesional.   Apa beza pengguna / consumer dengan pengguna profesional / prosumer? Consumer / pengguna, hanyalah sebagai pembeli dan mendapat produk atau servis. Manakala prosumer atau pengguna profesional mendapat manfaat lebih dari sekadar sebagai seorang pembeli dan produk atau

55 Rahsia Rezeki

#TipsRezeki Salah satu cara untuk rezeki kita melimpah ruah ialah dengan belajar daripada pengalaman orang lain. Antara orang yang banyak pengalaman dalam bab rezeki ni ialah Tuan Nazhrat, atau lebih dikenali sebagai Abe Nazz. Beliau berasal dari Kota Bharu dan kini menetap di Setia Eco Park. Mendapat Pendidikan daripada Amerika Syarikat, perjalanan kerjaya beliau memang

2 Bulan Bisnes Dah Ada Hasil

  Salam Ahad! Dah ramai bangun? Hehe Saya nak kongsi sikit peluang bisnes part time yang saya lakukan sebulan dua ini. Bisnes ini sungguh pelik. Baca selanjutnya… Kalau malas baca semua, skrol bawah sekali. Sepanjang saya jalankan pelbagai jenis bisnes, bisnes ini sangat minima risikonya. Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad yang perkenalkan bisnes ini kepada saya. Kemudian

Mentaliti Orang Kaya vs Miskin

Dipetik dari FB Zahiruddin Juatin Mentaliti yang berbeza rupanya menentukan siapa kita di masa akan datang. Sebagai contohnya, mentaliti orang yang ingin jadi kaya dan kekal miskin rupanya mempunyai sudut pandang yang berbeza. Antara perbezaan tersebut adalah : 1. Orang kaya mentalitinya membeli aset, sedangkan orang miskin membeli liabiliti. 2. Orang kaya mengamalkan ‘Pay Me

Hikmah di Sebalik Ujian

Ada seorang gadis ni pernah diuji dengan persahabatan semasa belajar di sebuah kolej. Dia sangat rapat dengan kawannya ni, Ann. Pergi kuliah bersama, makan bersama, berjalan sama-sama. Sampai orang panggil diaorang ni kembar. Macam belangkas! Begitulah mereka. Sangat rapat, sampai mereka sama-sama berjaya dapat diploma. Bila mereka skambung buat degree, mereka decide untuk duduk di

Perbezaan Pembayaran Hutang Rumah

Dipetik dari FB Razzaq Ajaq Kena Bayar Balik Sekaligus Semua Baki Hutang Rumah? Ini antara soalan yang saya terima tentang pembiayaan rumah : 1. Kalau kita berhenti kerja ‘gormen’ hutang pinjaman LPPSA kita macam mana? Kena selesaikan baki hutang LPPSA sekaligus. Dah tak boleh bayar bulan-bulan sebab dah langgar perjanjian. Pilihan lain boleh refinance pinjaman

Takaful Untuk Orang Sihat

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad   Takaful untuk orang sihat, bukan untuk orang sakit. Orang yang diberi ujian sakit oleh tuhan tidak lagi berpeluang untuk sama-sama menyumbang dalam tabung ini. Syarikat takaful adalah syarikat yang berorientasi kepada keuntungan. Itu realiti. Ia bukan badan kebajikan. Walau bagaimanapun, syarikat takaful menjadi perantara dan alternatif kepada orang

Belajar Dari Pn Ainon

Tadi baca posting Bonda Guru Pn Puan Ainon Mohd, terus saya terkenang diri sendiri dari zaman muda hingga ke hari ini. Saya follow ilmu-ilmu mahal Puan Ainon Mohd sejak dari umur 16 – 17 tahun, ketika di sekolah menengah. Waktu itu, dalam Program Asrama Cemerlang didedahkan buku-buku teknik berfikir karangan beliau yang diinspirasi daripada Edward de’Bono, yang mempopularkan

Nak Join Bisnes PELIK Ini?

Kenapa saya katakan pelik? Sebab ia MLM tapi yak perlu bayar sebarang yuran pendaftaran. Pendaftaran PERCUMA. Tak perlu jual barang. Tak perlu simpan stok. Tak ada sistem ejen dan stokis. Kalau pelanggan nak beli, mereka boleh beli online sahaja. Tak ada jualan runcit. Tak ada beza harga jualan. Malah ahli memang dilarang untuk menjual dan
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com