fbpx

Bank Negara Malaysia kenakan denda RM600,000 terhadap TNG Digital kerana melanggar Akta Perkhidmatan Kewangan 2013

  • 7 months ago
  • 2Minutes
  • 305Words
  • 178Views

Bank Negara Malaysia kenakan denda RM600,000 terhadap TNG Digital kerana melanggar Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Sumber: BNM

Terjemahan menggunakan ChatGPT:

Bank Negara Malaysia (Bank) pada 18 Mei 2023 telah mengenakan Penalti Monetari Pentadbiran (AMP)[1] sebanyak RM600,000 ke atas TNG Digital Sdn. Bhd. (TNGD) kerana melanggar Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) bersama-sama dengan:

a) Dokumen dasar Anti-Pencucian Wang dan Menentang Pembiayaan Keganasan – Wang Elektronik dan Kad Kredit dan Caj bukan Bersekutu dengan Bank (Sektor 4)[2] (AML/CFT Sektor 4 PD); dan

b) Dokumen dasar Anti-Pencucian Wang, Menentang Pembiayaan Keganasan dan Sanksi Kewangan Bertarget untuk Institusi Kewangan (AML/CFT dan TFS untuk FIs PD).

TNGD telah melaporkan kepada Bank bahawa pada beberapa kali, mereka telah memasukkan dua individu yang dikenakan sekatan di bawah Perintah 2014 tentang Anti-Pencucian Wang, Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Tidak Sah (Perisytiharan Entiti Tertentu dan Keperluan Pelaporan). Ini merupakan pelanggaran terhadap seksyen 48(1) FSA bersama-sama dengan yang berikut:

a) AML/CFT Sektor 4 PD berkenaan dengan individu yang dikenakan sekatan pertama di mana TNGD gagal menjalankan penapisan sekatan terhadap nama-nama pelanggannya; dan

b) AML/CFT dan TFS untuk FIs PD berkenaan dengan individu yang dikenakan sekatan kedua di mana TNGD gagal mengesahkan dan membuat pertanyaan lanjut yang pelanggan mereka sepadan dengan Senarai Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Senarai Dalam Negara Menteri Dalam Negeri.

Jumlah AMP ditentukan dengan mempertimbangkan faktor-faktor yang meruncingkan dan membantu yang relevan, termasuk penilaian tindakan perbaikan yang diambil untuk mengatasi ketidakpatuhan tersebut.

Pada 31 Mei 2023, TNGD membayar RM600,000 untuk AMP yang dikenakan oleh Bank.

[1] Bank mengenakan AMP ini mengikut seksyen 234(3)(b) FSA. [2] AML/CFT Sektor 4 PD berkuat kuasa dari 15 September 2013 hingga 31 Disember 2019 dan sejak itu telah digantikan oleh Dokumen Dasar Institusi Kewangan yang Menentang Pencucian Wang, Menentang Pembiayaan Keganasan, dan Sanksi Kewangan Bertarget (AML/CFT dan TFS untuk FIs PD), yang berkuat kuasa pada 1 Januari 2020.

Bank Negara Malaysia

1 September 2023

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Saya screenshot daripada Twitter Mag Malaya Ahmad. Ini antara dark…