fbpx

Category: Takaful

Hanya perlu takaful personal accident dan medical card sahaja?

Ternampak screenshot komen ini di FB Tn Aziz Riadi. Lalu saya terpanggil untuk memberi respon. Hairan juga jika ada orang yang lebih 20 tahun dalam bidang insurans, takaful dan pengurusan kewangan berpandangan begini. Dia kata 1. Langgan takaful untuk kemalangan (personal accident) dan perubatan (medical card) sahaja dah memadai. 2. Takaful keluarga (life insurance) tak

MCIS Insurance bukan syarikat takaful dan tidak patuh syariah

Saya banyak menerima aduan daripada pelanggan MCIS Insurance yang menyangka produk yang dilanggan patuh syariah. Yang menyedihkan, ejen yang promote adalah Muslim. Kepada rakan-rakan ejen insurans Muslim yang masih menjalankan bisnes bersama syarikat insurans konvensional, saya nasihatkan untuk berhijrah. Ada baaaaaaaaaaaanyk syarikat di Malaysia. Pilih sahaja yang mana berkenan. Hindari dosa riba, yang sebesar-besar dosa

Senarai syarikat takaful dan insurans konvensional

Senarai insurans konvensional di Malaysia. Wajib boikot oleh semua umat Islam. Rujuk gambar di bawah Senarai insurans konvensional No Company Name 1 AIA Berhad 2 AIA General Berhad 3 AIG Malaysia Insurance Berhad 4 Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad 5 Allianz Life Insurance Malaysia Berhad 6 AmMetLife Insurance Berhad 7 Berjaya Sompo Insurance Berhad

Memisahkan jenama institusi kewangan islam dan konvensional: Cadangan untuk mencegah kekeliruan dan meningkatkan kepatuhan syariah

Tangkap layar yang saya kongsikan ini adalah mesej yang baru saya terima daripada seorang pelanggan Etiqa Insurance, sebuah syarikat insurans konvensional yang menyangka ia adalah polisi Etiqa Takaful yang patuh syariah. Kebetulan sedang hangat isu hukum menyertai acara larian anjuran Standard Chartered, sebuah bank konvensional yakni riba. Saya mengambil pendirian untuk tidak terlibat sebarang kegiatan

Kisah 20 tahun dalam Industri Takaful

Saya baru sempat follow isu ejen takaful sailang daripada kompeni A ke kompeni B. Just nak beritahu, bulan ini genap 20 tahun saya berada dalam industri kewangan. Bermakna 20 tahun saya dalam industri takaful. Dan 20 tahun juga saya sudah berada di kompeni Takaful IKHLAS. Ini sahaja bukti yang tinggal. Cari authorised card sebagai ejen

Umat islam dilarang mempromosikan mana-mana bank konvensional

Standard Chartered Ia sebuah bank konvensional yakni riba. Menyertai program dan memakai baju dengan logo bank konvensional bermaksud mempromosi riba. Umat Islam dilarang sama sekali secara sepakat ulama, mempromosikan mana-mana bank konvensional kerana dosanya sama seperti berperang dengan Allah SWT serta Rasul-Nya serta ia juga sama seperti seseorang itu berzina sebanyak 36 kali. Semoga kita

Kisah 20 tahun dalam Industri Takaful

Saya baru sempat follow isu ejen takaful sailang daripada kompeni A ke kompeni B. Just nak beritahu, bulan ini genap 20 tahun saya berada dalam industri kewangan. Bermakna 20 tahun saya dalam industri takaful. Dan 20 tahun juga saya sudah berada di kompeni Takaful IKHLAS. Ini sahaja bukti yang tinggal. Cari authorised card sebagai ejen

10 Langkah untuk mengelak dari terkena “game” GAMEPLAN Ejen takaful yang tidak bertanggungjawab

Dahsyat GAMEPLAN dia ni… Kalau jumpa ejen yang buat poster sendiri ni, berikut langkah-langkah yang perlu diambil: 1. Mula-mula minta dia bagi official PDS (product disclose the sheet) dan illustari daripada sistem kompeni. Kalau ejen macam susah nak bagi, maknanya anda yang bakal kena game dalam gameplan tersebut. 2. Minta ejen terangkan kandungan PDS dan

Mengapa takaful pendidikan bukan pilihan utama dalam perancangan kewangan anak-anak

Ini pandangan saya berkenaan takaful pendidikan. Saya dah jadi ejen takaful 20 tahun pun tak ambil produk takaful education untuk anak-anak, dan saya sangat jarang mencadangkan takaful pendidikan kepada pelanggan saya. Kali terakhir saya pernah cadangkan kepada pelanggan ialah kira-kira 10 tahun lepas. Bagi tujuan menyimpan dana pendidikan, lebih sesuai menggunakan Tabung Haji atau ASB,