Category: Takaful

Isu Misleading Takaful Untuk Pelaburan

Saya pernah menguruskan kes-kes misselling seorang pelanggan takaful haji apabila diperdaya oleh ejen bahawa 90% caruman masuk akaun simpanan dan dijamin pergi haji melalui Tabung Haji. Selepas menerima polisi takaful, terkejut bukan kepalang pelanggan tadi apabila dinyatakan di dalam polisi bahawa 90% masuk ke akaun syarikat dan hanya 10% masuk ke simpanan pelanggan. Dalam kes

BNM Meluluskan Bukan Bermakna Produk Itu Bagus

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan” Al-Jawab, Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM. Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit. Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes

Soalan Yang Kerap Ditanya Oleh Pelanggan Takaful

  Soalan yang biasanya saya terima apabila berjumpa dengan prospek pelanggan takaful:   “Apa takaful yang paling murah?” “Kalau tak berlaku apa-apa, dapat balik duit tak?” “Ada saving tak?”   Tapi apabila berlaku claim, soalan pertama akan muncul ialah; “Berapa coverage bilik?” “Berapa pampasan akan dapat?” “Berapa cepat boleh dapat?”   Berlaku kontradik di sini.

Takaful Umpama Berlian?

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Ramai yang ambil Takaful tapi tak faham kenapa kena bayar setiap bulan/tahunan sebab Takaful ni tak nampak depan mata hanya sijil saja yang dapat. Kalau langgan medical card dapat kad dan sijil Takaful je la. Jadi tak boleh hargai sangat nilai Takaful tu kan? Kalau Takaful ni macam berlian yang

Fahami Takaful

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Nak faham Takaful ni senang je. Bila mati keluarga dapat pampasan. Bila sendiri kena cacat kekal sendiri la dapat pampasan. Kalau langgan pelan medical card kos-kos penghospitalan akan ditanggung oleh kad. Ada pelan medical card yang boleh “customize” ada yang dah “fixed”. Ada pelan medical card yang disertakan dengan pampasan

Nekad Melawan Arus

  Throwback Mengimbau kembali status yang ditulis selepas saya membuat keputusan untuk menjalankan bisnes takaful dan kewangan Islam secara sepenuh masa. Sebelum itu, saya jalankan bisnes takaful secara part time di samping beberapa bisnes lain. Antara lain bisnes yang pernah saya lakukan termasuklah bisnes printing, bisnes MLM, bisnes baju, bisnes topup, bisnes training, bisnes pasar

Adakah Kita Faham Tentang Polisi Yang Diambil

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Rata-rata orang yang saya jumpa dah ada Takaful atau insurans. Tapi Takaful tersebut dicarum oleh syarikat tempat kerja atau orang lain yang bayarkan (e.g: ibu/bapa, suami/isteri, pakcik/makcik). Baguslah semakin ramai sudah ada kesedaran Takaful di Malaysia ni. Statistik penembusan takaful di Malaysia pada tahun 2016 adalah pada kadar 14.6%. Mungkin

Ikut Bajet Anda Bukan Ikut Bajet Ejen

Dipetik dari FB Wanie Liman   [ CELOTEH HARI MINGGU ] Mesti uolss tengah scrool FB kan Jom baca citer Kak Wanie jap..   Kak Wanie tak letak syarat bagi orang yang bertanya dan ingin mendapatkan maklumat tentang HIBAH. Sedikit sebanyak Kak Wanie faham apa yang ada dalam kotak fikiran anda. Anda ingin tahu tentang

6 Faktor Yang Mempengaruhi Sumbangan Takaful Anda

Antara faktor yang mempengaruhi sumbangan sewaktu melanggani takaful 1. JENIS POLISI. Ada polisi term, ada endownment, ada investment link, ada stand alone dan sebagainya. Setiap satu ada ciri dan kelebihan. Yang penting fokus kepada coverage. 2. UMUR. Ini paling mempengaruhi sumbangan. Makin tinggi usia, makin tinggi sumbangan. 3. KESIHATAN. Polisi takaful hanya untuk orang yang