Category: Takaful

Seperiuk Nasi Kosong Atau Sepinggan Nasi Penuh Lauk?

Kalau anda ada bajet RM10 untuk makan, mana yang anda pilih : Seperiuk nasi kosong atau sepinggan nasi complete dengan lauk? Kedua-duanya ada peranan masing-masing. Sama macam kita melanggan takaful. Tahukah anda, dengan peruntukkan RM99, anda boleh dapat hibah takaful RM300K dalam masa yang sama, anda boleh pertimbangkan plan lengkap income protection ini, dengan bajet

Plan Pelengkap Hibah Takaful dan Income Protection

Manfaat Tadi saya semak satu quotation takaful untuk umur 30 tahun. Terkejut juga dengan caruman RM99, dapat banyak manfaat. Manfaat kematian RM100,000 Manfaat kematian kemalangan RM100,000 Manfaat kematian disebabkan sakit kritikal RM100,000 Manfaat penyakit kritikal (CI) RM100,000 Manfaat lumpuh kekal (TPD) RM100,000 Manfaat elaun hospital swasta dan kerajaan RM100 sehari Manfaat pengecualian bayaran atau waiver

Hospital Income Plan / Manfaat Elaun Hospital

Pelanggan berhak mendapat RM500 Hospital Income Plan adalah plan takaful yang menyediakan manfaat elaun harian apabila dimasukkan ke wad hospital sama ada hospital kerajaan atau hospital swasta.. Hospital income plan bukannya medical card yang membantu menyediakan kos rawatan dan pembedahan hospital apabila pelanggan dimasukkan ke hospital. Jika medical card membayar manfaat tersebut kepada hospital, plan

Hibah – Kenapa Isteri Tak Letak Nama Suami?

Dipetik dari FB Wafi Razali “Kenapa para isteri susah nak letak penama hibah kepada suami sendiri?” Sebagai perunding di Infaq Consultancy, bermacam-macam ragam yang saya jumpa bila berjumpa dengan klien. Apa yang menarik, kebanyakan klien yang menghubungi saya untuk membuat hibah takaful adalah daripada kaum wanita. Mungkin kerana kaum wanita yang paling banyak terkesan jikalau

Fungsi Utama Takaful

Dipetik dari FB Dayang Nur Hasyimah Alhamdulillah, hari ni sempat berkongsi mengenai 7 Modul Kewangan INFAQ dan Kepentingan Takaful sebagai panduan menguruskan Kewangan Keluarga bersama kedua-dua Puan ini. Sebagai seorang isteri & ibu, pastinya Inginkan yang terbaik untuk masa hadapan waris-waris tersayang terutamanya anak-anak. Atas keinginan itu, maka kesedaran betapa pentingnya mempunyai Pelan Perlindungan Pendapatan

Isu Misleading Takaful Untuk Pelaburan

Saya pernah menguruskan kes-kes misselling seorang pelanggan takaful haji apabila diperdaya oleh ejen bahawa 90% caruman masuk akaun simpanan dan dijamin pergi haji melalui Tabung Haji. Selepas menerima polisi takaful, terkejut bukan kepalang pelanggan tadi apabila dinyatakan di dalam polisi bahawa 90% masuk ke akaun syarikat dan hanya 10% masuk ke simpanan pelanggan. Dalam kes

BNM Meluluskan Bukan Bermakna Produk Itu Bagus

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan” Al-Jawab, Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM. Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit. Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes

Soalan Yang Kerap Ditanya Oleh Pelanggan Takaful

  Soalan yang biasanya saya terima apabila berjumpa dengan prospek pelanggan takaful:   “Apa takaful yang paling murah?” “Kalau tak berlaku apa-apa, dapat balik duit tak?” “Ada saving tak?”   Tapi apabila berlaku claim, soalan pertama akan muncul ialah; “Berapa coverage bilik?” “Berapa pampasan akan dapat?” “Berapa cepat boleh dapat?”   Berlaku kontradik di sini.

Takaful Umpama Berlian?

Dipetik dari FB Rashid Mohaimin Ramai yang ambil Takaful tapi tak faham kenapa kena bayar setiap bulan/tahunan sebab Takaful ni tak nampak depan mata hanya sijil saja yang dapat. Kalau langgan medical card dapat kad dan sijil Takaful je la. Jadi tak boleh hargai sangat nilai Takaful tu kan? Kalau Takaful ni macam berlian yang