Category: Takaful

“Cashvalue” vs Tiada “Cashvalue”

Dipetik dari FB M Firdaus Ibrahim “cashvalue” vs tiada “cashvalue” “Saving ada ke tuan untuk produk ini? Kalau tiada rugilah saya buat sumbangan bulanan” Antara soalan yang ditanya kepada saya. Saya jelaskan kepada yang bertanya bahawa kita panggil “saving” itu sebagai “cashvalue” Apabila kita panggil “saving” maka kita terbayang saving seperti di bank. Simpan seratus

5 Pakej Istimewa Melanggan Bersama INFAQ

Kenapa perlu melanggan takaful bersama INFAQ Consultancy? 1. Klinik Takaful untuk semua prospek, sebelum menjadi pelanggan. 2. Mini Seminar Bijak Merancang Wang untuk semua pelanggan 3. Group Small Coaching untuk pelanggan istimewa. 4. E-learning Seminar Bijak Merancang Wang untuk pelanggan istimewa. 5. Sesi personal coaching untuk pelanggan premium. * Semua tawaran di atas untuk para

MillatFacebook / MyMFB

Tahukah anda, 10 tahun lepas sekumpulan umat Islam dari Pakistan mengusahakan alternatif kepada Facebook yang kontroversi kerana tidak sensitif kepada umat Islam. Nama portal alternatif ini ialah MillatFacebook, yang kini dikenali sebagai MyMFB. Ketika itu juga, muncul berita-berita negatif tentang Facebook. Yang paling “menakutkan” ialah Facebook mengumpul data umat Islam dan Facebook dimiliki oleh Yahudi

Halangan Semasa Hidup

Dipetik dari FB Shahirla Azmin HALANGAN SEMASA HIDUP. Pada penulisan yang lepas saya ada kongsikan 2 jenis kebocoran iaitu Keperluan Tunai Semasa Meninggal dan Halangan Semasa Hidup. Hari ini saya teruskan kepada perkongsian apakah halangan semasa hidup? Mari kita melihat kiraan Analisisi Keperluan Kewangan keluarga kita. Sebagai contoh satu keluarga yang terdiri daripada seorang suami

Keliru Takaful Dan Insurans

Dipetik dari FB M Firdaus Ibrahim Masih ramai di luar sana masih keliru antara takaful dan insurans. Ada yang menghubungi saya bertanya adakah ini insurans? Saya menjawab ini adalah produk takaful. Jadi kebiasaannya mereka akan tanya perbezaan. Jadi di sini saya senaraikan perbezaannya. 1. Sebenarnya insurans dan takaful ini ada perbezaan dari segi hukumnya pada

Menyesal Langgan Takaful

Takaful untuk perlindungan,bukan simpanan atau pelaburan Terima satu mesej yang menyatakan penyesalan selepas 4 tahun melanggan takaful mendapati nilai tunai hanya RM1,000. Sudah banyak kali saya tegaskan, takaful untuk perlindungan dan bukan simpanan atau pelaburan. Tak percaya apa saya cakap pun tak mengapa, tapi tolong percaya dan rujuk polisi. Jika ada ejen kata ia untuk

Contoh GL (Guarantee Letter)

Contoh GL (Guarantee letter) yang dikeluarkan oleh Life Engineering, sebuah kompeni yang mengendalikan program crowd sharing bil hospital. Kemudiannya bil rawatan dibayar oleh para peserta yang berkongsi kos hospital dalam program tersebut. Ia bukan medical card atau pengganti medical card, dan patuh syariah. Nak tau lebih lanjut? Penerangan tentang Life Engineering saya kongsikan di sini

Takaful Applicant Level Permit

Takaful Applicant Level Permit NOVICE Suami: Yang, Abang nak ambil takaful income protection dengan Encik Afyan, boleh tak? BEGINNER Suami: Yang, Abang ada baca tulisan kat blog afyan.com pasal income protection takaful. Jadi, boleh tak Abang nak ambil takaful dgn dia? INTERMEDIATE Suami: Yang, Abang dah baca tulisan kat blog afyan.com pasal income protection, jadi

Konsep TAKAFUL

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Macamana konsep TAKAFUL tu. Konsep takaful ni adalah menyumbang dalam 1 tabung untuk kegunaan org ramai.. Siapa yang memenuhi syarat, boleh menyertai takaful. Dan jika ditakdirkan insan trsebut ditimpa musibah contohnya kematian, akan diberikan pampasan kepada warisnya. Ataupun jika dia pemilik medikal kad, dan ditimpa musibah untuk menjalankan pembedahan, kos

NUTP Patuh Syariah ke Tidak

Di petik dari FB Razzaaq Ajaq Ada satu soalan saya terbaca dari posting tuan Afyan Mat Rawi tadi. Dia bertanya tentang NUTP sama ada patuh syariah atau tak. Bagi yang tak tahu. NUTP ni adalah singkatan kepada Kesatuan Perkhidmatan Keguruan. Ramai guru yang menjadi ahli. Dan ia adalah antara kesatuan sekerja terbesar di Malaysia. Dan mereka juga