Category: Takaful

Takaful Untuk Rider Motosikal

Dipetik dari FB Akif Radzi TAKAFUL UNTUK RIDER MOTOSIKAL Takaful sebagai alternatif untuk menguruskan risiko yang mungkin berlaku dan ianya tidak diduga. Mengapa saya khususkan kepada pengguna motosikal adalah kerana mereka berhadapan risiko kemalangan dan kecederaan yang lebih tinggi berbanding dengan pengguna kenderaan yang lain. Dalam masa yang sama ianya bukanlah bermaksud hanya untuk penunggang motosikal

Duit Banyak Tapi Tak Boleh Ambil Takaful

Dipetik dari FB Mueez Ahmad DUIT BANYAK TAPI TAK BOLEH AMBIL TAKAFUL Hampir semua orang yang dah ada penyakit nak ambil takaful. .. Tapi tak semua yang dah ada sakit akan diluluskan permohonan takaful mereka. .. Permohonan akan menjadi lebih sukar kerana pihak syarikat akan meminta pemohon membuat medical checkup dan ujian berkaitan. .. Proses

Takaful Hanya Untuk Orang Sihat

Satu perkara yang saya tak suka takaful, ia hanya untuk orang sihat. Jika sudah ada penyakit dan baru nak apply takaful, takkan sama caruman dan coverage dgn orang yang sihat. Sebab, takaful ialah entiti bisnes dan bukan badan kebajikan. Apabila orang yang sakit diterima sebagai pelanggan tanpa sebarang perbezaan dengan orang sihat, kompeni akan mengalami

Coverage Penyakit Kritikal

Berapa jumlah coverage polisi takaful penyakit kritikal anda? Tahukah anda, jika polisi yang hanya cover untuk hibah takaful, belum tentu ada coverage penyakit kritikal? Tahukah anda, 70% kematian penduduk Malaysia adalah disebabkan penyakit kritikal seperti jantung, strok dan kanser? Tahukah anda, medical card hanya cover bil hospital tapi tidak memberi sebarang pampasan kewangan tunai kepada

Handling Objection 101

Handling Objection 101 “Takaful zalim! Hanya terima orang sihat sahaja. Sepatutnya orang yang dah sakit patut kita bantu dan takafulkan. Perangai Yahudi!” Ini respon yang sesuai;   1. Respon cara berhikmah “Syarikat takaful adalah institusi bisnes, bukan badan kebajikan. Jika takaful terima orang yang sakit, sah-sah akan ada claim. Dan apabila ada banyak claim, syarikat

Diagnose Dahulu Kewangan Anda

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Layan quotation sambil tengok orang. Sebenarnya susah juga kalau Ada orang tiba-tiba message nak Tanya quotation. ‘saya umur 27 tidak merokok, berapa sebulan nak buat hibah’ Jammed kepala ejen kalau dapat pertanyaan mengejut macam ni. Sebenarnya kami kena diagnose dahulu kewangan anda. Berapa pendapatan Dan perbelanjaan anda. Adakah lebihan dari

Takaful Untuk Orang Sihat

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad   Takaful untuk orang sihat, bukan untuk orang sakit. Orang yang diberi ujian sakit oleh tuhan tidak lagi berpeluang untuk sama-sama menyumbang dalam tabung ini. Syarikat takaful adalah syarikat yang berorientasi kepada keuntungan. Itu realiti. Ia bukan badan kebajikan. Walau bagaimanapun, syarikat takaful menjadi perantara dan alternatif kepada orang

Berkenaan Medical Card

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad SITUASI 1 Jika pemilik ‘medical card’ disahkan oleh doktor yang dia menghidap penyakit kritikal, maka dia layak membuat tuntutan kepada syarikat pengendali takaful. Kalau nilai ‘coverage’ RM 1 juta, maka dia layak mendapat bayaran RM 1 juta. Yang dimaksudkan dengan bayaran ialah syarikat takaful beri kepada hospital untuk tampung

Kemana Arah Tuju Mereka

Sejak beberapa bulan lepas, saya ditag pada sebuah status yang mengatakan bahawa takaful itu haram, sama macam insurans konvensional. Penulisnya yang sama juga mengatakan bahawa perbankan Islam sama sahaja dengan perbankan konvensional. Jadi memang sengaja saya tak komen sebab malas nak popularkan orang sebegitu. Selepas 4 bulan baru saya berikan respon itu pun selepas ramai

Hijrah Dari Insurans Konvensional Kepada Takaful

1 Muharam, Alhamdulillah, dapat membantu ejen insurans konvensional ini untuk panduan pelanggan beliau BERHIJRAH. 1. Berikan kesedaran kepentingan berhijrah 2. Minta pelanggan sign up polisi takaful baru. 3. Pastikan polisi baru berkuat kuasa sepenuhnya dan tamat tempoh menunggu. 4. Batalkan polisi lama. 5. Akan ada beberapa bulan yg pelanggan perlu bayar kedua-duanya. Hijrah itu pengorbanan.