Category: Takaful

Berminat Untuk Jana Pendapatan Stabil Dengan Takaful ?

Dipetik dari FB INFAQ Consultancy KAMI MENCARI 40 ORANG YANG BERMINAT UNTUK JANA PENDAPATAN STABIL DENGAN TAKAFUL Jika anda mahukan kerjaya yang : . 1) Bebas tidak terikat office hour . – Anda tentukan waktu kerja anda sendiri ibarat buat bisnes 2) Mempunyai pendapatan yang stabil . – potensi lebih tinggi dari makan gaji –

Ambil Takaful Ketika Sihat

Dipetik dari FB Mueez Ahmad AMBIL TAKAFUL KETIKA SIHAT Claim ketika sakit . Semalam ada sahabat beritahu bahawa permohonan MRTT bagi loan perumahannya ditolak kerana sudah ada penyakit diabetis. Umur 32 tahun. . Jika ingin memohon medical card, kemungkinan besar akan ditolak kerana mempunyai penyakit sedia ada. Jika diterima pun pasti dengan sumbangan bulanan yang

Pengalaman Menguruskan Claim Kematian – Bah 1

[ INSURANCE / TAKAFUL DAN POST MORTEM / BEDAH SIASAT ] di petik dari FB Aziz Riadi Dulu-dulu, kalau saya share dengan bakal client atau orang ramai masa buat awareness campaign berkenaan insurance atau takaful, antara favourite questions adalah kerisauan dengan syarat “post mortem” atau “bedah siasat” untuk process claim insurance. And ada jugak masa

80 Bungkus Keropok Sehari

  Selesai 2 appoinment pagi ini, saya lepak sebentar di lokasi saya berjumpa ejen dan prospek sebelum itu, sebuah restoran. Sambil-sambil mengemaskini FB dan lakukan beberapa kerja, tiba-tiba saya disapa oleh seorang lelaki. Oh, penjaja keropok rupanya. “Kgepok be?” sapa beliau dengan loghat Pantai Timur sambil menghulurkan 2 bungkusan keropok. “Beghapo hargo ni?” tanya saya.

Bezakan Medical Card, Income Protection dan Hibah Takaful

“Encik Afyan, saya sebenarnya sudah ada medical card unlimited”, kata seorang prospek. “Wah, bagus!” kata saya. “Saya juga sudah ada hibah takaful RM1 juta. Jadi saya sudah tidak fikir saya perlukan lagi takaful penyakit kritikal”, sambungnya lagi. “Wah, tahniah! Tuan sudah tentu memiliki kesedaran takaful yang tinggi”, kata saya. Dia tersenyum. Kemudian saya bertanya; “Kalau

“Tapi Dia Berkopiah dan Berjanggut”

“Encik Afyan, saya ada ambil polisi insurans konvensional dengan seorang ejen. Tapi ejen tu kata dharurat sebab produk ni tak ada di dalam mana-mana kompeni takaful. Apa pandangan Tuan?” “Jika dah namanya insurans konvensional, ia tidak patuh syariah” “Tapi ejen ni pakai kopiah. Ada janggut lagi” “Abu Lahab dulu bukan setakat pakai kopiah, siap pakai

Insurans Konvensional Tetap Haram Walaupun Dilaburkan ke Dana Patuh Syariah

Semalam saya terbaca posting di Page Ustaz Lariba berkenaan ejen-ejen insurans konvensional MCIS yang memasarkan produk mereka patuh syariah. Rujuk gambar pertama dan kedua. Gambar 1   Gambar 2   Kebetulan, isu sama juga pernah Tuan Ahmad Humaizi kongsikan di FB beliau genap setahun lepas. Rujuk gambar ketiga dan keempat.   Gambar 3   Gambar 4 Produk yang dipromosi

Antara Kegembiraan Seseorang Ejen Takaful

  Antara kegembiraan seseorang ejen takaful, selain daripada berjaya close case atau pelanggan sign up polisi, ialah kegembiraan apabila claim pelanggan diluluskan. Sepanjang saya menjadi ejen takaful sejak 2003, ini merupakan kes ke-4 yang melibatkan tuntutan kematian, dan kes kedua melibatkan penyakit kritikal. Kes ini antara claim terbesar yang saya uruskan, hampir RM300,000 jumlah pampasan

Ramai Wanita Dianiya Dalam Nafkah Kewangan

Dipetik dari FB Noraini Othman Ramai wanita dianiaya semasa dalam perkahwinan dalam pelbagai bentuk. Nafkah dalam bentuk kewangan adalah salah satunya. Ramai yang masih bergelar isteri yang sah tapi tidak diberi nafkah. Yang digantung tidak bertali, yang sudah berpisah, sudahlah tidak diberi nafkah, wang ringgit, barang kemas isteri ditagih sekali. Ah, sungguh durjana lelaki seperti ini.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com