Pilih Yang Paling Bagus

Ketika Beli Kereta;

“Mestilah nak beli kereta yang paling bagus. Takpe mahal sikit. Biar selesa nak bawa sana sini”.

“Nak kena beli yang besar terus. Nanti kalau ahli kerluarga bertambah tak perlu tukar lain dah”.

Ketika Beli Rumah;

“Alang-alang beli, biarlah yang puas hati. Lepas itu kita renovate ikut citarasa kita. Takpa mahal sikit, nak duduk lama untuk anak cucu cicit”.

“Beli rumah ni sekali seumur hidup. Jadi, mesti beli yang paling baik untuk kita tinggal selesa”.

Ketika Langgan Astro;

“Walaupun ada yang free NJOI, lebih baik kita ambil full-pakage untuk kita sekeluarga.”

“Anak-anak dapat tengok kartun. Kita mak bapa nak tengok movie. Baru berapa ringgit. Apalah sangat untuk keluarga”.

Tapi, Apabila Masuk Bab Korban;

“Mana tempat yang boleh bagi paling murah? Mahal murah tak penting pun, yang penting ALLAH tahu kita berkorban”.

“Berapa ni? Apa RM380? Mahalnya! Bukan sepatutnya RM350 sahaja macam tahun lepas?”.

“Eh, RM350? Mahalnya? Ada tempat lain boleh bagi RM340 sahaja. Takkan bab korban pun nak buat untung lebih? Kapitalis betul NGO ni”.

1

Krik, krik….

“Nak masuk syurga, tapi nak yang paling murah.” – Afyan

(Daripada pengalaman sebenar menguruskan sesi konsultansi kewangan dan menguruskan korban.)

Mohon share jika bermanfaat.

One Comment

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?