fbpx

Category: Isu Semasa

Satu Persatu Ciri Telegram Ditiru WhatsApp

Satu persatu ciri Telegram ditiru oleh WhatsApp. Yang terkini, WhatsApp memperkenalkan fungsi “stickers” yang sudah ada dalam Telegram sejak sekian lama. Sebelum ini, Whastapp memperkenalkan fungsi yang mirip Telegram Channel, yang menyerupai group tapi hanya admin sahaja boleh menghantar mesej. Ia perkembangan yang bagus untuk pengguna. Saya lebih prefer Telegram berbanding WhatsApp. Sebab utama ialah

5 Pengajaran Daripada Perlawanan Final Piala Malaysia 2018

5 Pengajaran daripada perlawanan final Piala Malaysia 2018 (gambar: sukansinar.com) 1. Jangan jemu untuk berusaha, walaupun 18 tahun. Jadi, usaha terus usaha. 2. Usaha sehingga ke minit-minit terakhir, termasuk di masa kecederaan. Jangan mudah mengalah. 3. Jangan over confident. Walaupun nampak macam nak menang, tapi akhir sekali kalah juga. Bertabahlah. 4. Permulaan yang baik tidak

Bagaimana Provokasi Al Jazeera Kepada DS Najib Menambah Nilai Berita

Terkejut juga tengok momen ini. Beberapa kali DSN bangun dari kerusi ketika interview dengan Al Jazeera. (Gambar dari Malaysiakini) Dato’ Najib patut belajar daripada Tun M bagaimana berhadapan dengan provokasi wartawan. Itu memang kerja wartawan untuk bertanya dan memprovokasikan utk mendapatkan berita. Kalau soalan-soalan yg “plain” tentang ekonomi negara, saya yakin media boleh petik dari

Ponteng Kelas Sebab Tak Siap Homework

Saya masih ingat waktu sekolah dahulu, ada kawan-kawan yang suka ponteng kelas sebab tak siap home work. Jadi, dengan tak datang sekolah, dapat elakkan diri dari menghantar kerja sekolah seterusnya dimarahi oleh Cikgu sebab tak siap kerja sekolah. Dengar-dengarnya kawan saya tu dah jadi wakil rakyat dan menteri dan perangai tersebut terbawa-bawa di Parlimen Wakanda.

Undang-undang Sedia Ada Tidak Mampu Menggerunkan Penjenayah

Tulisan ini tahun 2013, kira-kira 5 tahun lepas. Dan saban tahun ada sahaja insiden-insiden kematian dan pembunuhan yang mengerikan. Contoh seperti kes ini, mati dibunuh dalam rompakan di AmBank, ada kes satu keluarga kemalangan dengan Myvi di lebuh raya DUKE dan yang terkini mati dilanggar lari oleh rakyat asing di Cyberjaya. Undang-undang sedia ada tidak

Perbezaan Besar Undang-undang Syariah & Undang-undang Sivil-Part 2

Tadi saya kongsikan tulisan berkenaan kes langgar lari dan sedikit ulasan perbezaan antara undang-undang sivil Malaysia gunakan dan perbezaan dengan undang-undang syariah. Boleh rujuk tulisan sebelum ini. Sudah agak lama tinggalkan bidang undang-undang ini, kira-kira 15 tahun yang lalu, jadi mungkin ada kekurangan dalam tulisan ini. Jika ada point yang silap atau ada tambahan, boleh

Perbezaan Besar Undang-undang Syariah & Undang-undang Sivil-Part 1

Suspek kes langgar lari di Cyberjaya sudah pun ditangkap. Berdasarkan undang-undang sivil, ada beberapa hukuman yang mungkin akan dijatuhkan jika didapati bersalah. 1. Hukuman gantung sampai mati 2. Hukuman penjara 3. Hukuman denda 4. Jika bernasib baik selepas dipenjarakan, berpeluang mendapat pengampunan daripada YDPA. Berdasarkan berita dan perbincangan dalam group peguam, suspek tersebut melakukan pembunuhan

Isu Dr Maszlee dan Stokin

Izinkan saya beri pandangan sebagai seorang wartawan. Isu Dr Maszlee Malik dan stokin. Sebagai seorang wartawan, apabila menghadiri sesuatu acara, kita perlu tahu siapa VIP yang hadir. Dalam isu ini, Dr Maszlee sebagai Menteri Pendidikan yang hadir. Maka, wartawan perlu bersedia dengan isu yang boleh dijawab Dr Maszlee. “Kan Dr Maszlee pegi PPUM. Buatlah stori pasal PPUM”
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com