Category: Isu Semasa

Maqasid Syariah Dalam Kes Kemalangan Maut

Dalam masa seminggu dua ini, ada 2 isu berkaitan kemalangan maut.   Kes Pertama kredit gambar Astro Awani Pertama, kes beberapa tahun lepas yang melibatkan seorang jurujual wanita yang menyebabkan 8 orang penunggang basikal lajak maut beberapa tahun lepas. Dalam kes ini diputuskan beliau tidak bersalah Manakala kes kedua baru berlaku, kemalangan maut disebabkan pemandu

Harga Rumah Lebih Murah Tanpa Tempat Letak Kereta

Ramai yang triggered apabila baca tajuk berita “Harga rumah lebih murah tanpa tempat letak kereta” Ramai sekali yang kecam cadangan tersebut mengatakan ia tak masuk akal . Tidak kurang juga yang kecam kembali komen-komen kecaman tadi sebab baca tajuk sahaja. Kalau baca tajuk sahaja, memang ia menggelikan hati. Sebab itu ada komen supaya buat rumah

HIGHLIGHT BAJET 2020

HIGHLIGHT BAJET 2020 – Memperuntukkan subjek kewangan di peringkat bermula dari peringkat sekolah rendah hingga ke menengah – Menjadikan subjek kewangan sebagai subjek wajib lulus SPM – Memperkenalkan Kelab Bijak Wang di sekolah menengan – Mewajibkan mata pelajaran kewangan di peringkat universiti IPTA dan IPTS – Memperkenalkan kempen hidup bijak tanpa hutang di kalangan rakyat

Rentetan Kontraversi Isu Metamorpohis

Sekitar Julai 2019 Kali pertama saya tahu tentang isu Metamorphis yang kendalikan oleh Tuan Afnan Rosli adalah pada bulan Julai 2019 lepas apabila membaca posting-posting daripada Ustaz Masri Ramli. Ketika itu, Ustaz Masri berkongsi pandangan beliau tentang isu “feeling is prayer” tanpa menyebut nama Tuan Afnan dan program Metamorphosis. Dalam satu posting, saya bertanyakan tentang

Kempen BMF, Jangan Sampai Jadi Rasis

Dalam semangat kempen BMF, jangan sampai jadi rasis. Kita cintakan bangsa Melayu. Kita cintakan Muslim. Tanpa kita abaikan bangsa lain dan penganut agama lain. Majoriti Melayu adalah Muslim, dan majoriti Muslim adalah Melayu. Malah dalam perlembagaan, salah satu indikator Melayu adalah Muslim. Sayang bangsa berbeza dengan assobiyah. Ada beza antara rasis dan semangat cintakan bangsa.

Dijemput Merasmikan Cawangan Kedai RM2 Di Kuang, Selangor

UNSANGKARABLE. No 4 dan nombor akhir paling tak sangka. 1. Saya tak sangka langsung ada kedai RM2 yang biasanya dipelopori oleh usahawan Cina, dibangunkan oleh anak Melayu yang pastinya Muslim! 2. Tambah tak sangka juga, bukan 1 kedai, bukan 2 kedai, bukan 3 malah sudah ada 34 cawangan di sellllllluruh Malaysia. Rujuk laman www.kedairm2murahjimat.com untuk detail alamat

Maaf, Kempen BMF Bukan Kempen Boikot

Maaf, kempen BMF bukan kempen boikot. 1. Ketika hangat kempen Buy Muslims’ First #BMF, masih ada seruan-seruan boikot seperti; “Apa salahnya boikot? Orang kafir dah kama boikot kedai Muslim” “Duit aku, aku punya pasal la nak boikot” “Boikot dengan kempen BMF ni sama sahaja” 2. Suka saya nyatakan, tak jalankan kempen boikot produk-produk non-Muslim yang sudah

Di Temuramah Bersama Editorial Majalah Mimbar Kota

Baru selesai sesi interview isu Buy Muslims’ First #BMF bersama editorial Masjid Kota Damansara, untuk majalah mereka Mimbar Kota. Terima kasih kepada Tuan Islah selaku pengurus masjid dan ketua editor, bersama Tuan Imam Wan Muhammad yang sudi bertandang ke pejabat INFAQ Consultancy. Interview topik BMF yang sedang hangat diperkatakan yang akan dimuatkan dalam majalah mereka pada keluaran akan datang.

Jerebu Dan “Purdah”

Apabila tiba musim jerebu, rata-rata rakyat Malaysia diseru untuk memakai “purdah” penutup hidung dan mulut bagi mengelakkan menularnya wabak ini. Tidak cukup Kementerian Kesihatan, malah NGO, parti politik, influencer dan lain-lain pun turut memberi peringatan yang sama. Ia adalah peringatan yang bagus. Tiada siapa yang mempertikaikan perkara tersebut kerana sedar akan kepentingan tersebut. Kementerian kesihatan

Tidak Perlu Beroperasi Dengan Sijil Halal

1. Membaca berita ini, teringat tulisan berkenaan restoran mamak yang pernah viral suatu ketika dahulu. Saya kongsikan beberapa tips untuk mengenal pasti restoran Mamak Muslim atau non-Muslim. Kebetulan sekarang hangat isu #BMF. (Baca di sini) 2. Saya juga pernah berkongsi pengalaman saya pada hari cuti Deepavali tahun untuk mengenalpasti mana restoran yang dijalankan oleh pekerja Hindu.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com