fbpx

Category: Isu Semasa

Kereta: Keperluan Atau Kehendak?

Tips RM | Kereta: Keperluan atau Kehendak? Apabila saya bertemu dengan individu-individu yang mempunyai masalah kewangan, berikut adalah beberapa situasi yang saya temui; 🚘 Dalam banyak situasi, kereta bukan keperluan dan banyak mendatangkan musibat kepada pemiliknya berbanding manfaat. 🚘 Dalam banyak situasi, kereta digunakan HANYA untuk pergi dan balik kerja sahaja dan sesekali sahaja untuk perjalanan jarak

Semoga 6 Anggota Bomba Yang Terkorban Dicucuri Rahmat

Malaysia bersedih lagi 😢 Semoga mereka yang terkorban dicucuri rahmat Ilahi, Sanggup berkorban untuk orang yang tidak mereka kenali, Hingga akhirnya mereka terkorban sekali. Mereka adalah adiwira sejati, Semoga roh mereka menuju ke syurgawi. Sanggup menempuh mara bahaya, Sanggup menggadai jiwa dan nyawa. Jasad dan nyawa jadi taruhan, Sanggup berjuang dan berkorban, Hingga akhirnya mereka terkorban.

Masalah Kewangan Punca Kahwin Lewat

INFOGRAFIK TREN KAHWIN LEWAT Infografik ini daripada web Utusan Malaysia. . Fakta tentang “Kahwin Lewat” ini bersumberkan Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN). . Majoriti punca kahwin lewat adalah kerana masalah kewangan. . Secara sedar atau tidak, ilmu pengurusan kewangan peribadi tidak pernah diajar di sekolah, kolej mahupun universiti! . Walhal, ia merupakan ilmu

Sempena Heboh Pasal PTD

Sempena heboh pasal PTD hari ini. Tahukah anda, selepas grad dulu saya dahulu pernah apply untuk PTD? Itulah salah satu daripada 2 permohonan kerja yang saya apply sebaik sahaja saya grad. Tapi sebelum keluar dewan dah tau akan fail, sebab tanda jawapan objektif guna pen dan tak jawab paper 2. Memang datang exam secara terpaksa,

Semoga Ada Sinar Harapan Majlis Tindakan Sara Hidup Negara

Semoga di zaman Malaysia Baru, ada sinar harapan pada Majlis Tindakan Sara Hidup Negara. Berita semalam; “Majlis Tindakan Sara Hidup Negara bermesyuarat hari ini” PUTRAJAYA – Majlis Tindakan Sara Hidup Negara yang mengadakan mesyuarat pertamanya hari ini akan merangka pelan tindakan yang sewajarnya untuk dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Eksekutif dalam tempoh dua bulan selepas

Pengakhiran Kes “Insurans Paling Pelaq”

Pengakhiran kes “insurans paling pelaq” yang pernah saya kongsikan tempoh hari di https://afyan.com/viral-isu-medical-card-insurans-pelaq-ta…/ Berdasarakan siaran media ini, wang caruman peserta dikembalikan. Maknanya, jika sebulan RM400 maka RM400 x 12 bulan x jumlah tahun. Saya difahamkan 4 tahun, bermakna lebih kurang 19,200 perlu dipulangkan. Dan apabila wang tersebut dipulangkan, maka ejen pun terpaksa “memulangkan” kembali kepada syarikat.

Siapa Di Sebalik FB Khairul Yoi?

Saya baru sahaja follow FB Khairul Yoi pada bulan lepas selepas ia disebut oleh Tuan Khairul Hakimin Muhammad di FB beliau. Membaca tulisan-tulisan FB Khairul Yoi (difahamkan ia disable sekarang), ia mempunyai perjuangan untuk membongkar isu-isu produk kesihatan palsu dalam masyarakat. Mirip page Pseudoscience Watch (PW). Banyak pembongkaran dilakukan dan banyak juga membantu pembaca membezakan

Main Kutu Satu Kesalahan

Best sangat ke main kutu? Tahukah anda, main kutu sebenarnya tertakluk kepada akta? Akta Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971. Semenjak dari zaman sekolah, saya memang tak suka main kutu. Tapi selalu tengok orang main kutu. Selalunya geng main kutu ni ada objektif khusus. Contohnya, nak beli barang eletrik yang berharga RM1,000, buat pakatan 10

Kenapa Orang Suka Main Kutu?

Kenapa orang suka main kutu berbanding simpanan sendiri, walhal kalau simpan sendiri lebih selamat dan terjamin malah jika simpan di ASB atau TH akan ada pulangan? 1. Sebab nak dapat duit segera. Lebih-lebih lain kalau dapat giliran pertama. Rasa macam untung besar bila jadi giliran pertama walhal ia tidak lain hanyalah hutang. Orang bersama berhutang

Viral Isu Medical Card “Paling Pelaq” Tidak Dapat Claim -Ini Pandangan Saya

Viral cerita “Insurans paling pelaq” dari seorang Dato’ selepas medical card beliau tidak dapat digunakan ketika masuk ward sebanyak 2 kali. Kes mirip isu claim Dato’ Jamal, tapi kali ini bukan beliau. Ketika status ini ditulis, status beliau mendapat 4.9K respon emoticon dan 5.3K shares. Manakala video LIVE beliau mendapat 1.7K respon emoticon dan 3.7K
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com