fbpx

Bayaran Takaful Meningkat Walaupun Tak Pernah Claim

  • 6 years ago
  • 1Minute
  • 181Words
  • 438Views

Tahukah anda, apabila terlalu banyak claim oleh para pelanggan yang menggunakan medical card akan menyebabkan bayaran bulanan medical card tersebut akan meningkat?

Caruman meningkat itu akan memberi kesan terhadap keseluruhan pelanggan yang melanggan plan yang sama, termasuk yang tidak pernah claim.

Selaku pengguna medical card, adakah anda tahu atau diberitahu tentang perkara ini?

 

Semalam saya kongsikan maklumat berkenaan faktor kenaikan harga medical card adalah berdasarkan jumlah claim daripada para pelanggan dalam plan yang sama.

Ia memberi kesan kenaikan harga kepada keseluruhan pelanggan, tidak kira yang pernah claim atau pun tidak. Ramai yang tidak tahu dan tidak kurang yang terkejut akan hal ini.

Sebab itu namanya “takaful”, saling berkongsi risiko dan syarikat takaful adalah pengendali tabung risiko tersebut. Selaku syarikat dan entiti bisnes, syarikat takaful berobjektifkan keuntungan utk menanggung kos-kos operasi syarikat.

Sebenarnya maklumat ini termaktub dalam mukasurat pertama atau kedua illustrasi jualan atau quotation rasmi takaful sebelum seseorang pelanggan sign up bagi produk medical card yang dilanggan bersama produk investment-link takaful.

Selain itu ada 2 faktor lain. Teka apakah faktor-faktor lain?

Cuba semak quotation takaful anda, dan cari apakah 2 faktor itu.

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Soladiriti untuk Al-Aqsa! Ketika saya ke sana awal tahun ini,…