Benarkah Tn Alwi Adam scammer?
Dalam group Soalan Jawab Quantum Metal, ada beberapa pihak yang menyebarkan berita bahawa Tn Alwi Adam sebagai scammer dan ada klien tersontot.
![](https://i0.wp.com/afyan.com/wp-content/uploads/2025/02/dakwaan-palsu.jpg?resize=678%2C676&ssl=1)
Saya tergelak sahaja.
Kalau benar pihak yang mendakwa, tak susah pun nak buat aduan terhadap Tn Alwi Adam.
![](https://i0.wp.com/afyan.com/wp-content/uploads/2025/02/dakwaan-palsu2.jpg?resize=678%2C840&ssl=1)
Beliau ialah seorang financial planner yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bank Negara Malaysia
Jadi, boleh buat aduan ke autoriti-autoriti bekeneaan.
1. Bank Negara Malaysia
2. Suruhanjaya Sekuriti
Sebenarnya kedua-dua autoriti ini juga ada menyediakan platform di bawah mereka untuk menerima aduan-aduan berkaitan kewangan, pelaburan dan sebagainya, iaitu
3. Ombudsmen for Financial Service (OFS)
4. Securities Industry Dispute Resolution Center (SIDREC)
OFS khusus untuk aduan daripada pelanggan-pelanggan di bawah BNM.
Manakala SRIDEC untuk pelanggan-pelanggan institusi di bawah SC.
Jadi, buat laporan segera. Kita bawa Tuan Alwi Adam ke pengadilan! Hahahaha!
Sumber dari FB Afyan Mat Rawi
............................................................![Buku FIRE](https://i0.wp.com/afyan.com/wp-content/uploads/2023/05/BukuFIRE-NEW-1.png?w=678&ssl=1)
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran