Category: Pelaburan

“Saya Langgan ASB Financing, Wajar Atau Tidak Untuk Mohon Moratorium”

Semalam dalam sesi sembang-sembang di Twitter Space, ada satu soalan yang dikemukakan: “Saya langgan ASB Financing, wajar atau tidak untuk mohon moratorium” Ini jawapan saya. Kalau salah, tolong betulkan. 1. Dalam strategi untuk memaksimakan ASB Financing, ialah pilih pakej yang paling panjang tempoh pembiayaan dan paling rendah kadar profit bank. 2. Kenapa? Supaya bayaran bulanan

Hartanah Dijual Di Bawah Harga Pasaran

Sekarang ni memang buyer’s market bagi property. Bersepah hartanah yang dijual di bawah harga pasaran. Apabila beli rumah bawah harga pasaran, bermakna kita dah buat untung ketika membelinya lagi. Inilah yang saya belajar dari guru-guru hartanah. Sama macam kita nak beli barang, tentu kita suka barang yang dijual dengan harga bawah harga pasaran dan diskaun,

Aset 1 Juta Liabiliti 1 Juta

Memiliki rumah tanpa keluar modal melalui bank bermakna memiliki hutang dengan nilai yang sama dengan bank tersebut. Bukannya rumah tu dapat free. Jika dapat cashback, bermakna nilai cashback tersebut ialah hutang yang perlu dibayar balik kepada bank. Contoh, beli rumah dengan maksima financing yang bernilai RM1 juta tanpa modal. Bermakna dia juga memiliki hutang sebanyak

Kakitangan Kerajaan Mudah Menanggung Hutang

Pengalaman saya mengendalikan program-program Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW kepada kakitangan awam, majoriti mereka memiliki komitmen hutang melebihi 50% daripada gaji bulanan.Malah ada juga yang saya jumpa sehingga 70% ke 80% daripada gaji bulanan. Ia adalah satu tahap yang sangat merbahaya. Mudah dapat pinjaman Kakitangan kerajaan adalah golongan yang mudah untuk mendapatkan fasiliti hutang daripada

Melantik Penasihat Syariah Belum Tentu Patuh Syariah

Tahukah anda, melantik penasihat syariah belum tentu patuh syariah. Boleh rujuk beberapa kes berikut. 1. TOK BELAGAK DARUL EMAS PERAK. Siapa tak lupa kes Tok Belagak dan Syarikat Darul Emas Perak Bhd (DEPB). Sejarah hitam dalam pelaburan emas. Mereka pernah melantik penasihat syariah tapi akhir sekali penasihat meminta syarikat menarik balik program mereka dari pasaran

Panduan Pelaburan Private Mandate Secara Online

PRIVATE MANAGED ACCOUNT ONLINE ACCOUNT OPENING : User Guide for Client (Individual Account) Panduan Pelaburan Private Mandate Secara Online Buka pautan yang telah anda terima dari FPR/MR Klik di sini Pastikan anda memenuhi ke semua Syarat Umum Klik Proceed 4. Pastikan Pilihan, Jenis Amanat dan Jenis Akaun dipilih dengan betul oleh FPR / MR anda.

RM1 Sehari Sahaja!

Tips Mudah, Simpan RM1 Sehari Sahaja! Ya, kisah di bawah adalah REALITI keadaan sekarang. Bukan lagi FANTASI tapi benar-benar terjadi. “Tak mampu la, ada komitmen lain lagi” “Abis, kalau dah masuk boleh keluar duit bila-bila masa tak” “Saya bukan kena cukai pun, buat apa nak simpan” Sahabat, ALASAN di atas kerapkali didengar, malah saya percaya

Kos Private Mandate Mahal, Bebih Baik Trade Sendiri

“Kos Private Mandate mahal, lebih baik trade sendiri “. Ya, betul. Memang trade sendiri lagi rendah kosnya berbanding Private Mandate yang ada sales charge. Minima caj jualan Private Mandate adalah 1.5% hingga maksima 5%. Jadi, kalau nak jimat, boleh trade sendiri. Nak jimat memang kena trade sendiri. Pilih kaunter sendiri, analisis sendiri, lock profit sendiri,

Private Mandate VS Labur Sendiri

Kos Private Mandate mahal? Ya, 5% itu lebih mahal berbanding melabur sendiri yang boleh dapat bawah 1%. Private Mandate ada juga kos annual fees dan ada performance fees sekiranya untung. Mahal? Ya, memang mahal jika di banding dengan melabur sendiri ke pasaran saham. Jadi, jika pandai melabur sendiri, silakan.   Bagaimana nak melabur sendiri? Mula-mula

Harga Emas Jatuh Lagi

Tahun lepas naik paling tinggi dalam sejarah. Tahukah anda, sebelum kenaikan paling tinggi dalam sejarah pada tahun 2020 , pada tahun 2011 – 2012 dahulu, harga emas memang sedang memuncak berbanding tahun-tahun sebelumnya. Tapi selepas itu ia dalam dalam keadaan down trend dari 2012 hingga 2014 (dalam. USD), mendatar dari 2014 ke 2019, dan hanya