fbpx

BIG E Bukan Soal Gaji!

  • 17 years ago
  • 2Minutes
  • 351Words
  • 320Views

BIG E Bukan Soal Gaji!

Apakah yang membezakan BIG E dengan small E?

Pendapatan merekah yang membezakannya?

Tidak, BIG E (Entrepreneur = Usahawan) sebenarnya bukan soal perbandingan gaji dengan small e (Employee = makan Gaji).

Seorang guru lepasan KPLI yang ditugaskan untuk mengajar di pedalaman Sabah atau Sarawak, memperolehi pendapatan sekurang-kurangnya RM 2,500.00! Seorang kawan saya bercerita, di sana 50% duit gajinya menjadi simpanan kerana setiap hari ada sahaja orang-orang kampung menghantar makanan kepadanya setiap hari, tambahan pula sekolah berdekatan sahaja dengan rumah, dan tidak keluar ke mana-mana pada hujung minggu kerana berada di pedalaman.

Ramai graduan-graduan yang baru tamat belajar di universiti, terus dilamar oleh syarikat- syarikat gergasi seperti Shell dan Petronas dengan gaji permulaan RM 4,000.00! ditambahan dengan bonus tahunan sehingga 6 kali gaji asas, dan kenaikan gaji 10-15% setiap tahun!

Seorang pelanggan saya yang bekerja dengan TNB (Tenaga Nasional Berhad) semenjak namanya LLM (Lembaga Letrik Malaysia), memberitahu saya dia akan menjadi jutawan ketika pencen nanti apabila memperolehi skim anuiti yang diberi oleh TNB. Katanya, melalui skim ini; jumlah wang anuiti yang diperolehinya adalah mengikut formula 4.5 x tahun bekerja x gaji asas. Pada umur 55 nanti, dia telah bekerja selama 25 tahun dengan gaji anggaran RM 10,000.00, wang yang diperolehinya adalah = 4.5 x 22 x 10000 = RM 1,125,000.00!

Siapa kata makan gaji tidak boleh jadi kaya?

Tetapi BIG E bukan soal gaji. Ia tentang kebebasan apa sahaja tindakan anda untuk menentukan apa kerja yang anda lakukan, di mana pejabat anda, berapa lama anda perlu bekerja, bila anda perlu masuk ke pejabat dan sebagainya.

Sekalipun guru lepasan KPLI mampu mendapat gaji RM 2500.00 dan menyimpan 50% gaji bulanannya, dia tidak mampu menentukan di mana dia perlu mengajar. Kementerian pelajaran yang menentukannya.

Benar, eksekutif-eksekutif Shell dan Petronas mendapat gaji pertama RM 6000, dan jaminan bonus sehingga 6 kali gaji asas dan 10-15% kenaikan gaji, namun mereka tidak boleh menetukan tugasan yang mereka lakukan kerana Shell dan petronas yang menentukannya.

Begitu juga dengan seorang eksekutif lama TNB yang mampu memperoleh RM 1 juta apabila pencen nanti, namun dia perlu bekerja setiap hari daripada usia 25 tahun hingga 55 tahun untukmenikmati faedah tersebut.

Itulah beza BIG E dan small E. Ia bukan soal berapa banyak duit yang dapat, tetapi berapa bebas diri anda!

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

6 Comments

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Dalam entri yang lalu, saya berjanji akan menceritakan Kisah Seorang…