Category: Perancangan Kewangan

Majoriti Masalah Kewangan Berpunca Dari Kereta

Apabila saya kongsikan tips membeli kereta dan kos sebenar membeli kereta, ialah adalah untuk golongan majoriti rakyat Malaysia. Inilah golongan sasaran saya apabila saya menulis tip-tip kewangan terutama apabila masuk bab beli kereta. Kenapa saya banyak fokus kepada bab beli kereta? Pengalaman saya, banyak masalah kewangan berpunca daripada kereta. Bukan semua, tapi banyak. Terutama bagi

Kereta Atau Rumah Dahulu

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq “Aku nak kau beli rumah dulu baru beli kereta.” “Tapi saya takut tak mampu nak bayar.” kata seorang agen kepada uplinenya. “Habis kau beli kereta ni nanti boleh bayar ke?” balas upline tersebut. “Errr boleh kot. Lagipun kereta tu akan push diri saya untuk berusaha lebih lepas ni.” “Jadi kau

Cerai Sebab Masalah Ekonomi

1. Satu kajian di US mendapati bahawa kadar penceraian seiring dengan naik turun ekonomi negara. Ketika negara dilanda krisis ekonomi, tahap perceraian meningkat. 2. Dari satu kajian Psychological Science in the Public Interest di US, mendapati bahawa tahap kepuasan hidup 400 jutawan oleh Majalah Forbes, sama dengan tahap kepuasan hidup yang dikecapi oleh penduduk orang-orang

Selepas Tamat Moratorium

Moratorium dah hampir tamat, apa nak kena buat? 1. Buat rekod aliran tunai yang sebenar. Apa maksudnya? Selama 6 bulan aliran tunai kita bukanlah aliran tunai yang sebenar sebab tak perlu bayar hutang. Kajian Bank Negara Malaysia pada 2018, purata nisbah hutang rakyat Malaysia adalah 35% daripada gaji. Jika kakitangan awam, jumlahnya ialah 47%! Bayangkan

Buku SeminarBMW

Boleh Dapatkan Sekarang ! Selepas kejayaan produk digital e-learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW, kini ia dicetak dan dibukukan. Pastinya pengalaman berbeza berbanding produk digital melalui e-buku dan tontonan video, versi buku bercetak ini mengandungi 320 halaman berwarna. Nantikan pelancaran jualan pra jualan bermula jam 10 pagi nanti. 40 pembeli terawal akan menerima tiket percuma untuk

Hibah Belum Memadai Sebagai Income Protection

Hibah takaful sahaja belum memadai sebagai income protection. Ia perlu dilengkapi dengan coverage penyakit kritikal. Hibah takaful hanya berfungsi apabila berlaku kematian. Bagaimana jika berlaku sakit kritikal? Coverage income protection yang baik mestilah merangkumi sekali coverage untuk penyakit kritikal (Critical Illness), bukan sekadar kematian dan lumpuh. Sebabnya, apabila seseorang ditimpa penyakit kritikal, dia tidak mampu

Beli Kereta Atau Pelaburan?

Kalau sedang berkira-kira nak beli kereta baru tu, cuba kira balik, kalau duit ansuran atau duit tambahan ansuran itu dibuat simpanan setiap bulan. Contoh, Jika ansuran kereta RM250 sebulan, setahun dah jadi RM3,000. Selepas 5 tahun boleh dapat RM15,000. Kalau simpan di instrumen yang boleh berikan pulangan 6%, boleh cecah RM17,790. Jika RM500 sebulan, ia

Dicaj Lebih 25% Setahun

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq Baca kisah rakan saya dicaj lebih 25% setahun. Semalam masa lepak dengan kawan lama saya. Tiba-tiba dia mula tanya. ‘Bro, aku nak minta tolong sikit. Aku nak pinjam duit boleh? Nak bayar duit motor bulan ni.’ Saya terkejut bila dengar ayat ni. Setahu saya motor dia dah tak ada hutang.

55 Rahsia Rezeki

#TipsRezeki Salah satu cara untuk rezeki kita melimpah ruah ialah dengan belajar daripada pengalaman orang lain. Antara orang yang banyak pengalaman dalam bab rezeki ni ialah Tuan Nazhrat, atau lebih dikenali sebagai Abe Nazz. Beliau berasal dari Kota Bharu dan kini menetap di Setia Eco Park. Mendapat Pendidikan daripada Amerika Syarikat, perjalanan kerjaya beliau memang