Category: Perancangan Kewangan

Mimpi Raja Mesir

7 ekor lembu gemuk dan 7 ekor lembu kurus. 7 musim subur dan 7 musim kemarau. Promosi 7.7 dan 7 isi penting. Cerita ini biasa saya kongsikan dalam sesi-sesiĀ #SeminarBMW Ia tentang mimpi Raja Mesir. Kisah ini ALLAH nukilkan di dalam Al-Quran, surah Yusuf, satu-satunya surah yang bercerita tentang seorang Nabi dari kecil hingga dewasa. 1.

Cuba Manipulasi Skim

Sebelum ini dah ada orang feed saya info ini tapi saya tak share sebab kalau screnshoot, boleh terdedah siapa identiti informer. Kali ini saya share sebab ada yang dah share di Twitter. Sumber screnshoot boleh lihat di sini Buat rakan-rakan di Cuckoo, tolong report kepada management syarikat. Jika tidak, ia tak mustahil akan mengulangi sejarah

Di mana Silapnya MLM?

10 tahun dulu, ada satu group jual penapis air guna plan MLM yang dimanipulasikan. Syarikat MLM yang sah. Plan pemasaran yang diluluskan. Produk pun dijual ikut harga yang ditetapkan. Tapi ia tetap terdedah kepada manipulasi. Target mereka ialah kakitangan awam. Sebab, golongan ini mudah dapat personal loan. Kenapa nak kena buat personal loan? Ini modus

MLM, Memang Ramai Yang Skeptikal

Di Malaysia, apabila sebut MLM, memang ramai yang skeptikal. MLM tak salah. Tapi ramai jalankan MLM dengan cara yang salah. Gambar-gambar di atas adalah daripada majalah antarabangsa Direct Selling News, keluaran Jun 2020. Cuba tengok senarai syarikat jualan langsung / direct selling atau lebih dikenali juga sebagai Multi Level Marketing (MLM) terkemuka dunia ini. Saya

Tips Mudah Urus Gaji RM3000

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq Kenapa 3000? Sebab ni gaji purata kebanyakan graduan mula kerja. Lagi pun ni tips, korang sesuaikan laa dengan gaji masing-masing. 1. Belanja Isi Rumah – 30% ( RM900) Belanja seperti makan, petrol, internet, sewa dll. 2. Bayar Hutang – 30% (RM900) Hutang seperti rumah, kereta, motor, PTPTN dll. Mesti rasa,

Tabung Haji Dikuasai Oleh Orang Kafir?

Jawapan bertulis Perdana Menteri semalam, mengesahkan apa yang saya tulis tahun lepas. Baca artikel di sini Dari dulu saya tegaskan bahawa kenyataan “Tabung Haji dikuasai oleh orang kafir” adalah tidak benar. Ia merupakan tuduhan palsu, jahat dan fitnah. Inilah bahana mainan politik persepsi yg melampau. Tidak dinafikan isu penjualan aset kepada pihak ketiga, tapi itu

8 Fakta Menaik Pasal Cukai

8 Fakta Menarik Pasal Cukai, Yang Jarang Kita Dengar Seorang individu dianggap pemastautin apabila ia ada dalam negara ini selama 182 hari tanpa mengira sama ada dia warganegara malaysia atau rakyat asing. Kelayakan bergelar pemastautin atau residen tidak bergantung kepada sama ada dia dilahirkan di malaysia atau taraf kewarganegaraan yang dimilikinya. Pembayar cukai yang bukan

5 Tip Sebelum Beli Rumah

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq 5 TIPS SEBELUM BELI RUMAH PERTAMA Sebelum beli rumah pertama, ni ada 5 tips mudah untuk panduan sebelum buat keputusan. 1. Beli Untuk Duduk Atau Pelaburan Sebelum beli, buat keputusan kita nak beli untuk apa. Ramai salah beli rumah kerana tak pasti tujuan beli rumah. Kadang-kadang lepas dah beli baru

7 Kesilapan Dalam Istihar Cukai

7 KESILAPAN MUDAH DALAM PENGISYTIHARAN CUKAI YANG MESTI DIELAKKAN 1. Kesilapan memilih jenis taksiran bersama sedangkan memilih taksiran berasingan adalah lebih menjimatkan. Jauh lebih jimat. 2. Kesilapan dalam menuntut pelepasan anak yang belajar di matrikulasi atau program asasi dengan menuntut pelepasan anak belajar di universiti. 3. Kesilapan ketika membuat tuntutan takaful hayat yang mana polisi
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com