Category: Perancangan Kewangan

Senarai Nama Marketing Representative Yang Sah

Nampak tak nama saya dalam senarai di atas? Ia adalah senarai MARKETING REPRESENTATIVE di dalam laman web Suruhanjaya Sekuriti. Ia boleh diakses oleh awam. Lihat di sini Senarai ini untuk memudahkan orang awam menyemak senarai wakil pemasaran produk-produk pelaburan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat pelaburan yang sah di sisi undang-undang Malaysia. Saya mula explore bidang ini

Pengiraan Cashflow

Dipetik dari FB Farhanah Kamaruddin CASHFLOW Pernah rasa tak gaji bulanan tak cukup tapi tak tahu ke mana perginya duit?? Pernah tak dalam dompet paginya RMXx, petangnya macam hilang entah ke mana RM anda? Dulu kami begitu jua, tapi tersentak. Bila jadi ibu ayah kita perlu belajar untuk punyai tadbir urus kewangan yang baik. Kerana

Dapat RM10K KWSP Saya Nak Melabur

“Afyan, ok tak saya keluarkan duit KWSP RM10,000 tu untuk beli emas / saham / Bitcoin / hartanah.” Ini antara soalan yang saya terima akhir-akhir ini. Apabila saya post semalam di FB, ramai juga yang ingin tahu sejauh mana kesesuaianya. Baik, ini respon saya. Suka saya tegaskan, fungsi asal KWSP adalah untuk persaraan. Dalam masa

Beli Ikut Keperluan, Bukan Atas Kehendak

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad Hampir setahun bekerja, saya beli sebuah kereta terpakai. Tujuan beli supaya mudah untuk ke tempat kerja dan balik kampung. Pantang cuti sekolah, sayalah orang pertama yang akan sampai di rumah mak. Efektif sekali. Haha. Dari satu kedai ke satu kedai. Survey punya lama macam nak langgan takaful yang paling

Pinjam Along Untuk Bayar Along

Di petik dari FB Shahirla Azmin Kadir Pagi ni keratan di akhbar harian metro, terbaca tajuk sanggup pinjam along untuk bayar along. Kalau kita buat carian di google kan tentang cerita along ni, banyak betul cerita-cerita seram berkait along ni. Bikin takut. Risiko tu kan bukan kepada peminjam sahaja. Risiko keselamatan keluarga pun masuk sekali.

6 Faktor Yang Mempengaruhi Sumbangan Takaful Anda

Antara faktor yang mempengaruhi sumbangan sewaktu melanggani takaful 1. JENIS POLISI. Ada polisi term, ada endownment, ada investment link, ada stand alone dan sebagainya. Setiap satu ada ciri dan kelebihan. Yang penting fokus kepada coverage. 2. UMUR. Ini paling mempengaruhi sumbangan. Makin tinggi usia, makin tinggi sumbangan. 3. KESIHATAN. Polisi takaful hanya untuk orang yang

Maybank – Tahniah Umat Islam Malaysia!

  Maybank. Tahniah umat Islam Malaysia! Tahukah anda bahawa apabila umat Islam mula mempertikaikan status halal haram ASB, PNB selaku pengurus dana ASB mengambil tindakan proaktif bagi memastikan ASB patuh syariah. Sebenarnya Maybank Group dimiliki oleh PNB iaitu 34.68% dengan aset keseluruhan berjumlah RM840 billion. PNB memiliki sekitar 7.7% dan KWSP 13.7%.   Kesedaran Dengan

Bagaimana Berhadapan Dengan Tekanan Kewangan

Dipetik dari FB Shahirla Azmin Berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 266 kes bunuh diri dilaporĀ­kan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Sumber statistik : Lihat di ruangan komen. Di laporkan bebanan hutang yang tinggi dan masalah keluarga menjadi punca utama. Di dalam situasi sekarang, ramai daripada kita terkesan dengan isu kewangan akibat pandemik ini.

Antara Sebab Berlaku Inflasi

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad   Tahun 1996, saya darjah 6. Dalam perjalanan ke sekolah, saya singgah untuk beli sebungkus nasi berlauk ayam gulai. Harganya cuma 60 sen. Saya tak tahu itu harga untuk budak sekolah atau harga untuk semua orang. Tak pernah tanya. Yang saya ingat cuma rasanya. Sedap teramat. Hehe 24 tahun

5 Pakej Istimewa Melanggan Bersama INFAQ

Kenapa perlu melanggan takaful bersama INFAQ Consultancy? 1. Klinik Takaful untuk semua prospek, sebelum menjadi pelanggan. 2. Mini Seminar Bijak Merancang Wang untuk semua pelanggan 3. Group Small Coaching untuk pelanggan istimewa. 4. E-learning Seminar Bijak Merancang Wang untuk pelanggan istimewa. 5. Sesi personal coaching untuk pelanggan premium. * Semua tawaran di atas untuk para