Category: Perancangan Kewangan

Isu Misleading Takaful Untuk Pelaburan

Saya pernah menguruskan kes-kes misselling seorang pelanggan takaful haji apabila diperdaya oleh ejen bahawa 90% caruman masuk akaun simpanan dan dijamin pergi haji melalui Tabung Haji. Selepas menerima polisi takaful, terkejut bukan kepalang pelanggan tadi apabila dinyatakan di dalam polisi bahawa 90% masuk ke akaun syarikat dan hanya 10% masuk ke simpanan pelanggan. Dalam kes

BNM Meluluskan Bukan Bermakna Produk Itu Bagus

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan” Al-Jawab, Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM. Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit. Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes

Pelaburan Terbaik Pulangan Lebih 20% Menggunakan Private Mandate Account – PMA

Pelaburan PMA Terbaik   Kali terakhir saya kongsikan perkara ini ialah pada 31 Mei 2020. Boleh rujuk posting lama saya dan bandingkan. Rujuk di sini Ini ialah pelaburan menggunakan Private Mandate Account – PMA Berikut adalah beberapa keterangan gambar: Tarikh mula atau “Inception Date” pada 04/03/2020 dan screnshoot di atas pada tarikh 10/12/2020. Kira-kira 9

Senarai Nama Marketing Representative Yang Sah

Nampak tak nama saya dalam senarai di atas? Ia adalah senarai MARKETING REPRESENTATIVE di dalam laman web Suruhanjaya Sekuriti. Ia boleh diakses oleh awam. Lihat di sini. Senarai ini dikemasiki dari masa ke masa. Senarai ini untuk memudahkan orang awam menyemak senarai wakil pemasaran produk-produk pelaburan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat pelaburan yang sah di sisi

Pengiraan Cashflow

Dipetik dari FB Farhanah Kamaruddin CASHFLOW Pernah rasa tak gaji bulanan tak cukup tapi tak tahu ke mana perginya duit?? Pernah tak dalam dompet paginya RMXx, petangnya macam hilang entah ke mana RM anda? Dulu kami begitu jua, tapi tersentak. Bila jadi ibu ayah kita perlu belajar untuk punyai tadbir urus kewangan yang baik. Kerana

Dapat RM10K KWSP Saya Nak Melabur

“Afyan, ok tak saya keluarkan duit KWSP RM10,000 tu untuk beli emas / saham / Bitcoin / hartanah.” Ini antara soalan yang saya terima akhir-akhir ini. Apabila saya post semalam di FB, ramai juga yang ingin tahu sejauh mana kesesuaianya. Baik, ini respon saya. Suka saya tegaskan, fungsi asal KWSP adalah untuk persaraan. Dalam masa

Beli Ikut Keperluan, Bukan Atas Kehendak

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha Ahmad Hampir setahun bekerja, saya beli sebuah kereta terpakai. Tujuan beli supaya mudah untuk ke tempat kerja dan balik kampung. Pantang cuti sekolah, sayalah orang pertama yang akan sampai di rumah mak. Efektif sekali. Haha. Dari satu kedai ke satu kedai. Survey punya lama macam nak langgan takaful yang paling

Pinjam Along Untuk Bayar Along

Di petik dari FB Shahirla Azmin Kadir Pagi ni keratan di akhbar harian metro, terbaca tajuk sanggup pinjam along untuk bayar along. Kalau kita buat carian di google kan tentang cerita along ni, banyak betul cerita-cerita seram berkait along ni. Bikin takut. Risiko tu kan bukan kepada peminjam sahaja. Risiko keselamatan keluarga pun masuk sekali.

6 Faktor Yang Mempengaruhi Sumbangan Takaful Anda

Antara faktor yang mempengaruhi sumbangan sewaktu melanggani takaful 1. JENIS POLISI. Ada polisi term, ada endownment, ada investment link, ada stand alone dan sebagainya. Setiap satu ada ciri dan kelebihan. Yang penting fokus kepada coverage. 2. UMUR. Ini paling mempengaruhi sumbangan. Makin tinggi usia, makin tinggi sumbangan. 3. KESIHATAN. Polisi takaful hanya untuk orang yang