fbpx

Category: Perancangan Kewangan

“#SeminarBMW Ingatkan Saya Simpanan Hari Tua” – Testimoni Peserta Seminar Bijak Merancang Wang

Lagi perkongsian peserta #SeminarBMW. KULI-AH ————- berpagi2 hari ni mendatangi majlis ilmu pengurusan kewangan peribadi #SeminarBMW tuan Afyan Mat Rawi .. dah lama tak masuk dewan kuliah uni. rasa bijak everytime masuk kwsn universiti.. nak kena kuar masuk selalu la cenggini.. 😅👍 ramai ingat masing2 ada simpanan tapi rupa2nya savings tu hanya di-parking saja dlm akaun bank, bebas withdraw bila2

“#SeminarBMW Menjelaskan Konsep Rezeki dan Pelbagai Asas Ilmu Kewangan” – Testimoni Peserta Seminar Bijak Merancang Wang

Antara testimoni daripada peserta #SeminarBMW semalam. Mencari rezeki. Berpagian aku menderu motosikal membelah lebuhraya Grand Saga susur masuk pula ke MRR2 dan keluar ke UIA Gombak dan ke UNIKL BMI. Memang seminar ini antara yang aku kempunan hendak pergi sejak tahun 2015 masa aku menetap di Kuching lagi. Hanya tengok iklan di FB, ketap bibir tahan diri.

Inflasi Harga Durian

Viral gambar jualan durian dengan tulisan “1958 = 80 sen stopok”. Semalam saya kongsikan gambar tersebut, dengan caption; “Dengan anggaran kadar inflasi 6% setahun, nilai 80 sen pada tahun 1958 bersamaan RM26.40 pada tahun 2018” Anggaran infalasi 6% ini mungkin tinggi. Inflasi rasmi tak sampai 6%. Berdasarkan komen berhubung gambar, durian sebanyak itu agak mustahil

Infografik-Memahami INCOME PROTECTION PLAN / PLAN PENGGANTIAN PENDAPATAN

INFOGRAFIK: Memahami INCOME PROTECTION PLAN / PLAN PENGGANTIAN PENDAPATAN Apabila melanggan produk takaful, perlu fokus kepada fungsi utama takaful sebagai perlindungan kewangan sekiranya berlaku malapetaka kewangan, yakni; ✖ Kematian ✖ Lumpuh ✖ Sakit Kritikal 3 perkara di atas, sekiranya berlaku dalam kehidupan seseorang boleh menyebabkan malapetaka kewangan atau financial disaster. Kenapa saya katakan sedemikian rupa? Kerana, jika berlaku

#SeminarBMW Jemputan Olive House

Alhamdulillah, selesai siang tadi training #SeminarBMW untuk ejen-ejen Olive House di Hotel Putra KL. Insyaallah seterusnya akan jelajah ke seluruh negara; Utara, Selatan, Pantai Timur dan Borneo. Ia adalah jemputan dari Olive House, sebuah syarikat Muslim yg berjaya di Malaysia, yang popular dengan produk-produk minyak zaitun dari Timur Tengah. Terima kasih CEO Olive House Tuan Ustaz Aidil Azwal

Antara Unit Trust Dengan Emas

Mana lebih baik antara unit trust dengan emas? Ini antara soalan biasa yang saya terima dalam #SeminarBMW atau dalam mana-mana sesi ceramah tentang pelaburan atau dalam sesi analisa kewangan personal. Kalau nak jawab mudah, begini respon begini; “Dua-duanya bagus. Yang tak bagus ialah buat analisa perbandingan kedua-duanya tapi langsung tak melabur dalam mana-mana emas atau unit trust”.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com