Category: Perancangan Kewangan

Loan 120k Jadi 500k Dengan Islamic Financing?

(NOTA AWAL: Saya bahagikan tulisan ini kpd 2 sudut. Pertama, jawapan kpd Sdra Kokom. Kedua, jawapan kpd pencaci perbankan Islam) Sdra Kokom yg dihormati, Itu dipanggil keuntungan jualan dibuat oleh bank utk membolehkan pembeli memiliki rumah tersebut. Jika ambil contoh di atas, keuntungan bank ialah 380k. Saya andaikan, ia sepanjang tempoh 40 tahun. Jadi, sepanjang

Perlu Ada Ilmu Dalam Pelaburan

Saya datang dari masa depan? Ketika saya tulis status ini 6 tahun lalu, harga rumah naik mencanak-canak. Ketika itu juga muncul ramai sifu-sifu hartanah. Kelas-kelas hartanah juga muncul bagaikan cendawan. Ketika itu juga teknik flipping sangat popular sebab ramai yang untuk lebih 6 angka dalam masa hanya beberapa tahun dengan hanya membeli sebuah rumah. Teknik

Majoriti Masalah Kewangan Berpunca Dari Kereta

Apabila saya kongsikan tips membeli kereta dan kos sebenar membeli kereta, ialah adalah untuk golongan majoriti rakyat Malaysia. Inilah golongan sasaran saya apabila saya menulis tip-tip kewangan terutama apabila masuk bab beli kereta. Kenapa saya banyak fokus kepada bab beli kereta? Pengalaman saya, banyak masalah kewangan berpunca daripada kereta. Bukan semua, tapi banyak. Terutama bagi

Kereta Atau Rumah Dahulu

Dipetik dari FB Razzaaq Ajaq “Aku nak kau beli rumah dulu baru beli kereta.” “Tapi saya takut tak mampu nak bayar.” kata seorang agen kepada uplinenya. “Habis kau beli kereta ni nanti boleh bayar ke?” balas upline tersebut. “Errr boleh kot. Lagipun kereta tu akan push diri saya untuk berusaha lebih lepas ni.” “Jadi kau

Cerai Sebab Masalah Ekonomi

1. Satu kajian di US mendapati bahawa kadar penceraian seiring dengan naik turun ekonomi negara. Ketika negara dilanda krisis ekonomi, tahap perceraian meningkat. 2. Dari satu kajian Psychological Science in the Public Interest di US, mendapati bahawa tahap kepuasan hidup 400 jutawan oleh Majalah Forbes, sama dengan tahap kepuasan hidup yang dikecapi oleh penduduk orang-orang

Selepas Tamat Moratorium

Moratorium dah hampir tamat, apa nak kena buat? 1. Buat rekod aliran tunai yang sebenar. Apa maksudnya? Selama 6 bulan aliran tunai kita bukanlah aliran tunai yang sebenar sebab tak perlu bayar hutang. Kajian Bank Negara Malaysia pada 2018, purata nisbah hutang rakyat Malaysia adalah 35% daripada gaji. Jika kakitangan awam, jumlahnya ialah 47%! Bayangkan

Buku SeminarBMW

Boleh Dapatkan Sekarang ! Selepas kejayaan produk digital e-learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW, kini ia dicetak dan dibukukan. Pastinya pengalaman berbeza berbanding produk digital melalui e-buku dan tontonan video, versi buku bercetak ini mengandungi 320 halaman berwarna. Nantikan pelancaran jualan pra jualan bermula jam 10 pagi nanti. 40 pembeli terawal akan menerima tiket percuma untuk

Hibah Belum Memadai Sebagai Income Protection

Hibah takaful sahaja belum memadai sebagai income protection. Ia perlu dilengkapi dengan coverage penyakit kritikal. Hibah takaful hanya berfungsi apabila berlaku kematian. Bagaimana jika berlaku sakit kritikal? Coverage income protection yang baik mestilah merangkumi sekali coverage untuk penyakit kritikal (Critical Illness), bukan sekadar kematian dan lumpuh. Sebabnya, apabila seseorang ditimpa penyakit kritikal, dia tidak mampu

Beli Kereta Atau Pelaburan?

Kalau sedang berkira-kira nak beli kereta baru tu, cuba kira balik, kalau duit ansuran atau duit tambahan ansuran itu dibuat simpanan setiap bulan. Contoh, Jika ansuran kereta RM250 sebulan, setahun dah jadi RM3,000. Selepas 5 tahun boleh dapat RM15,000. Kalau simpan di instrumen yang boleh berikan pulangan 6%, boleh cecah RM17,790. Jika RM500 sebulan, ia