fbpx

Category: Perancangan Kewangan

Berkira-kira Jika Ingin Hidup Mewah

Tulisan dari FB Pn Hanis Halim ini memberikan sedikit tips untuk menggunakan pendapatan kita. Hari ini dan Semalam. Hari ni, cuaca sejuk. Semalam, panas terik. Esok, belum tahu lagi cuaca nya macam mana. Sebab itu semua kerja Allah. Apa yang kita boleh tentukan adalah hasil kerja kita sendiri. Contohnya, gaji tiap-tiap bulan, memang kita dah tau berapa

Pelan Persaraan

Berikut adalah contoh pelan persaraan yang disediakan oleh Pn Nur Sakinah Ahmad di FB beliau. Pelan Persaraan Dua tiga hari ini sempat buat beberapa Pelan Persaraan untuk klien dan kengkawan ofis. FOC je. . Ini sumbangan kecil saya. Semoga bermanfaat. Saya tak pernah berhenti risau pasal nasib kami yang tidak berpencen ni. . Jika tak urus

Jangan Ikut Majoriti Membuta Tuli

Jangan Ikut Majoriti Membuta Tuli Prinsip saya mudah, dalam hal kewangan; jangan mudah-mudah buat apa yg majoriti buat. Statistik menunjukkan majoriti rakyat Malaysia gagal dalam perancangan kewangan. ✖️ 4 daripada 5 rakyat Malaysia gagal membuat simpanan, hatta untuk menyediakan RM1,000 jika kecemasan pun susah. (Laporan BNM 2015) ✖️ Walaupun kadar penembusan insurans dan takaful sudah mencecah 50%

Bahana Berhutang Untuk Kemeriahan Satu Hari

Tulisan ini diambil dari FB Tn Mohd Nor Amir mengenai bahana hutang untuk perkahwinan. Bahana berhutang untuk kemeriahan satu hari ===================================== . Semoga video daripada PPIM menjadi satu tauladan kepada kita semua. . . Hari persandingan memang menyeronokkan.Yelah, dengan pakaian pengantin yang mewah, pelamin yang gah dan di dalam dewan yang grand. Lag-lagi kalau hantaran 5 angka.

Beli Kereta Juga Perlu Ada Perancangan

Artikel dari FB Tn Norajian Kamarudin ini menceritakan beberapa tips sebelum membeli kereta. Kalau ikutkan statistik punca muflis yang paling besar ialah akibat pinjaman kenderaan. Sebahagian besar yang terperangkap dengan masalah ini adalah golongan belia. Memang kebanyakannya bila start kerja, target pertama ialah nak beli kereta. Kalau tengok kepada gaji bulanan memang mampu nak bayar instalment setiap

Mulakan Plan Persaraan Anda Sekarang

Berapakah jumlah simpanan bulanan yang patut anda lakukan untuk mengumpul RM1,000,000 ketika bersara pada usia 60 tahun? Andaian keuntungan tahunan 6% seperti Tabung Haji / ASB / KWSP. Ia bergantung kepada usia anda sekarang. – Jika umur 25, RM747 sebulan. – Jika umur 35 tahun, RM1518 sebulan – Jika umur 45 tahun, RM3,580 sebulan! Jangan

3 Fungsi Takaful

Dalam modul #SeminarBMW di INFAQ Consultancy, fungsi takaful ada 3:- 1) Melindungi pendapatan (income protection). Fungsi ini menggunakan life takaful & hibah takaful untuk menggantikan pendapatan sekiranya berlaku musibah yang dipanggil sebagai 3D (Death, Disable dan Disease) 2) Asset preservation (pengekalan aset). Inilah fungsi medical card supaya ia dapat digunakan tanpa perlu menggadaikan aset atau mengeluarkan simpanan untuk

Bagaimana Takaful Membantu Membayar Hutang Si Mati

Salah satu fungsi takaful ialah untuk membayar hutang, tapi bukan melalui “hibah takaful”. Hibah takaful mungkin tidak berfungsi untuk melangsaikan hutang sekiranya berlaku kematian. Analogi mudah begini; “Aaron (bukan nama sebenar) berikan hadiah RM10,000 kepada Emma (bukan nama sebenar). Kemudian Aaron meminta Emma menggunakan wang RM10,000 itu untuk membayar hutang peribadinya dengan bank.” Nampak tak

Kenapa Anda Perlu Beli Rumah Dahulu?

Sebab anda perlu beli rumah dahulu. Diterangkan oleh Tn Hannan Shawalludin di FB beliau. Anak muda memang dinasihatkan ada plan untuk beli rumah pertama secepat mungkin. Kenapa? 1. Harga rumah makin mahal setiap tahun. Kau merungut pun dia akan naik harga tu, takkan turun. So, apa patut kau buat? Tunggu harga turun? Tak. Beli secepat mungkin sebelum

Jangan Biarkan Pendapatan Mereka Hilang Bersama Anda

Hilang anda, hilanglah pendapatan mereka. Jangan biarkan itu berlaku..baca lebih lanjut petikan dari FB Tn Norajian Kamarudin ini. Setiap hari anda pergi berkerja Keluar pagi balik petang Kadang kala balik malam. Mencari rezeki untuk anak dan isteri. Andai suatu hari anda keluar rumah dan tidak balik2 lagi. Keluarga yang selama ini bergantung kepada anda bukan sahaja kehilangan
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com