fbpx

Financial Planning Industry

  • 8 years ago
  • 1Minute
  • 185Words
  • 332Views

Ini data yang saya perolehi dalam satu sesi taklimat oleh sebuah Financial Advisory Firm, Phillip Wealth Planners Sdn Bhd (PWP) tentang tenaga agensi dalam industri servis kewangan termasuk insurans / takaful dan pelaburan.

Untuk makluman, PWP merupakan sebuah Financial Advisory Firm berdaftar di bawah Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti. Boleh semak nama syarikat ini dalam website BNM dan SC.

1

Jumlah Financial Advisors dan Financial Planner berdaftar di Malaysia tidak sampai pun 1,000 orang seluruh negara, dan jumlah bumiputera tidak sampai pun 100 orang.

Apa bezanya Financial Advisory Representative (FAR) / Financial Planning Represtative (FPR) dengan ejen takaful / ejen insurans / ejen unit trust?

peserta

Perbezaan utama ialah, FAR / FPR ini menjalankan bisnes mereka bagi pihak pelanggan manakala ejen biasa menjalankan bisnes bagi pihak syarikat yang mereka wakili.

Kami di INFAQ Consultancy ke arah melahirkan perunding-perunding kami untuk menjadi FAR dan FPR.

Ia bermula dengan menjadi perunding pelaburan Single License Investment dan seterusnya mengambil peperiksaan IFP / CFP / RFP sebelum berdaftar sebagai FAR / FPR.

Jalannya mengambil masa yang panjang untuk mengumpul pengalaman dan pengetahuan supaya kompeten di dalam masyarakat yang masih rendah tahap kewangan mereka.

Ada yang berminat bersama kami?

PM tepi.

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Skim cepat kaya perlu dijauhi sebelum ia tersontot bukan selepas…