Category: Usahawan dan bisnes

Semua Isu Sudah Dijawab

  Saya memang sudah lama tak menulis dan mempromosi biss ini di FB. Memang dari awal saya terlibat aktif dengan biss ini hanyalah untuk mengisi masa lapang namun tak sangka ramai yang berminat. Sekarang saya banyak fokus bangunkan group sedia ada yang terdiri daripada ribuan ahli yang perlukan bimbingan utk membantu mereka menjana pendapatan di

ISHARAFANS Meragukan

Dari awal program like, share dan dapat duit seperti aplikasi ISHARAFANS sangat meragukan dan saya berani mengatakan ia adalah MONEY GAME. Siapa syarikat dan individu di sebalik program itu? Apa kredibiliti mereka? Bagaimana Facebook, YouTube, Google dan sebagainya buat bayaran berdasarkan task yang dilakukan oleh peserta kepada pihak syarikat? Kenapa perlu upgrade untuk pakej berbayar

CEO AirAsia Jadi Penghantar Makanan

  Dari awan turun ke darat Wowwww!!! Hebat startegi Tony Fernandez! Dari terbang di awanan, turun ke darat menghantar makanan. Apa yang Tuan-Puan dapat belajar? Memabaca berita ini, saya teringat kisah Sirivat, seorang broker saham dan jutawan di Thailand yang jatuh tersungkur akibat krisis ekonomi Asia 1998. Sebaik sahaja jatuh, beliau terus bangkit menerusi perniagaan

Emas Turun Harga

Emas tengah turun harga. Waktu terbaik utk beli! Bukan waktu naik baru nak beli. Tapi selalunya waktu naik orang pakat-pakat serbu kedai emas. Waktu turun macam ni, tak pula. Hari ini harga emas turun mendadak daripada RM285 segram semalam kepada RM271 segram mulai tengah malam tadi. Ini penjimatan RM14 segram tau.   Jimat RM33 segram

Bankrap atau Muflis

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Bankrap atau Muflis adalah perkataan yang sangat di takuti oleh semua orang. Apa yang terbayang difikiran saya dulu orang yang bankrap tidak boleh memakai pakaian baru. Hanya boleh pakai selipar dan singlet sahaja. Mungkin sebab itulah cerita yang saya dengar tentang orang yang bankrap ini semasa zaman persekolahan. Hakikatnya tidak

Seorang Bapa Garang

Seorang Bapa Garang Air terjun dan jeram adalah salah satu port kegemaran saya semenjak kecil lagi. Air yang sejuk dengan bunyi deruan derus jatuh dari satu batu ke batu yang lain berserta keadaan yang redup dikelilingi pokok-pokok besar amat menenangkan bagi saya. Teringat satu kisah 13 tahun lepas, semasa masih bertugas di Sabah. Masa itu

Kalau Tak Tau Lebih Baik Diam

Ramai yang tag saya dalam komen sebuah posting berkenaan MLM yang pelik ni. Selepas saya up status beritahu bahawa fakta nombor 1 dah salah, terus admin page itu edit. Nampak tak, fakta penting No 1 pun salah? Nampak sangat tak studi. Nampak sangat page itu page penipu dan sebenarnya bukan kali pertama mereka menipu dan

5 Kali Tengok Baru Join!!!

  Saya suka cara macam ni. Maknanya betul-betul kaji sebelum join. Saya sendiri akui, tak kaji sampai tahap macam ni. Saya kaji cara lain. Daftar bulan 5 tapi langsung tak ambil kisah. Bulan 7 tertarik dengan produk cuci periuk. Kemudian tengok produk lain dan marketing plan, confirm tidak ada sebarang unsur money game, skim piramid,

3 Bulan Bina Empayar Bisnes

Posting bertarikh 4 Julai oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad ini mempunyai satu nilai sentimental dalam sejarah hidup saya. Siapa sangka dengan posting ini saya membina satu empayar bisnes dalam masa 3 bulan lebih sahaja! Ceritanya begini. Mungkin agak panjang, tapi bayangkan Tuan-Puan membaca cerpen Ia bermula daripada 6 Mei 2020. Ketika itu dalam fasa