Category: Usahawan dan bisnes

Kaedah Urus Kewangan Okozukai

Dipetik dari FB Kamal Zharif Bin Kamaludin Kalian yang sudah berkahwin, siapa yang uruskan kewangan? Si suami atau si isteri? Kalau di Jepun stailnya sedikit berbeza. Mungkin ketika COVID-19 ini pasangan suami isteri Malaysia juga sesuai mengamalkannya. Mengikut survey yang dibuat oleh Mynavi Jp, misalkan si isteri menjadi suri rumah sepenuh masa, seramai 62.5% isteri

Adakah BMF Gagal?

Sehari dua ni, ada segelintir yang mempersoalkan tentang BMF, susulan isu susu Farm Fresh. Ada orang tanya, apa khabar BMF? Dah sejuk ke? Dah tak ada ke? Hangat-hangat tahi ayam je ni… Soalan berbaur sindiran. Saya hanya senyum sahaja. Nama pun kempen. Kempen memang la bermusim. Mana ada kempen yang kekal lama dari dulu sampai

Apa Nak Buat Dengan I-Sinar ?

Selepas I-SINAR KWSP diluluskan, ramai betul tanya soalan “Apa nak buat dengan wang tersebut? Mohon nasihat”.     Fahami fungsi KWSP Baik, ini respon saya. Suka saya tegaskan, fungsi asal KWSP adalah untuk persaraan. Dalam masa sama, majoriti rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk menghadapi situasi getir ekonomi hari ini. Jadi, harapan yang

Pembiayaan Untuk Peniaga Kecil

Berita baik untuk para peniaga kecil!! Inisiatif terbaru Bank Islam Malaysia Berhad, menawarkan produk pembiayaan tanpa faedah untuk usahawan mikro. Melalaui Pembiayaan Mikro Bangkit, Bank Islam menawarkan pembiayaan yang bernilai RM500 hingga RM200,000 dengan tempoh pembiayaan 6 bulan ke 3 tahun. Yang paling menarik melalui produk pembiayaan ini, ia ditawarkan melalui aqad “qardhul hassan” iaitu

Semua Isu Sudah Dijawab

  Saya memang sudah lama tak menulis dan mempromosi biss ini di FB. Memang dari awal saya terlibat aktif dengan biss ini hanyalah untuk mengisi masa lapang namun tak sangka ramai yang berminat. Sekarang saya banyak fokus bangunkan group sedia ada yang terdiri daripada ribuan ahli yang perlukan bimbingan utk membantu mereka menjana pendapatan di

ISHARAFANS Meragukan

Dari awal program like, share dan dapat duit seperti aplikasi ISHARAFANS sangat meragukan dan saya berani mengatakan ia adalah MONEY GAME. Siapa syarikat dan individu di sebalik program itu? Apa kredibiliti mereka? Bagaimana Facebook, YouTube, Google dan sebagainya buat bayaran berdasarkan task yang dilakukan oleh peserta kepada pihak syarikat? Kenapa perlu upgrade untuk pakej berbayar

CEO AirAsia Jadi Penghantar Makanan

  Dari awan turun ke darat Wowwww!!! Hebat startegi Tony Fernandez! Dari terbang di awanan, turun ke darat menghantar makanan. Apa yang Tuan-Puan dapat belajar? Memabaca berita ini, saya teringat kisah Sirivat, seorang broker saham dan jutawan di Thailand yang jatuh tersungkur akibat krisis ekonomi Asia 1998. Sebaik sahaja jatuh, beliau terus bangkit menerusi perniagaan

Emas Turun Harga

Emas tengah turun harga. Waktu terbaik utk beli! Bukan waktu naik baru nak beli. Tapi selalunya waktu naik orang pakat-pakat serbu kedai emas. Waktu turun macam ni, tak pula. Hari ini harga emas turun mendadak daripada RM285 segram semalam kepada RM271 segram mulai tengah malam tadi. Ini penjimatan RM14 segram tau.   Jimat RM33 segram

Bankrap atau Muflis

Dipetik dari FB Ajian Kamarudin Bankrap atau Muflis adalah perkataan yang sangat di takuti oleh semua orang. Apa yang terbayang difikiran saya dulu orang yang bankrap tidak boleh memakai pakaian baru. Hanya boleh pakai selipar dan singlet sahaja. Mungkin sebab itulah cerita yang saya dengar tentang orang yang bankrap ini semasa zaman persekolahan. Hakikatnya tidak