Kenaikan OPR, adakah itu satu – satunya jalan penyelesaian?

  • Reading:2Minute:s
  • PostView Count:52Views

Dipetik dari FB Akif Radzi

KISAH OPR DAN RAKYAT

Pakar ekonomi dah habaq, kenaikan OPR semata-mata bukanlah satu-satu cara nak atasi inflasi dan kenaikan harga barang.

Antara cadangan lain yang boleh diusahakan adalah kurangkan kebergantungan pada barangan import.

Dan kena sokong dan galakan perkembangan pasaran tempatan.

Ini pesan pakar ekonomi ye.

Bukan pakar formula!

Tengok kisah diorang ni. Ada yang nak share kisah masing-masing?

Julai 2020 menjadi sejarah negara apabila OPR direndahkan sehingga 1.75% (paling rendah dalam sejarah)

“Barang siapa yang diluluskan pembiayaan kewangan mereka pada waktu tersebut, maka mereka sedang mendalami keperitan kenaikan bayaran bulanan hutang setelah 4 kali OPR naik..”

Just for info!

Tahun 2022. OPR dah dinaikkan sebanyak 4x.

Dan..

Bank Negara Malaysia (BNM) sedang menilai untuk melaksanakan 2 kali lagi kenaikan pada tahun ini.

Iaitu pada Januari dan Mei ini.

Dah ready?

Jika pensyarah bertitle Dr bersuara..

Jika jurutera juga merungut..

Jika pegawai kanan turut runsing..

Apatah lagi kita yang biasye-biasye..

“OPR ni terkesan kat orang yang beli rumah je..kita tak rasa pun sebab menyewa..”

Tuan puan.

Rumah yang tuan puan sewa tu pun, owner belum habis bayar lagi!

Jangan ingat dia tak hadap kenaikan OPR tau.

Jadi apa yang perlu kita buat?

Hmm…

Akif Radzi

INFAQ Consultancy

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

Recommended
https://www.facebook.com/watch/?v=482876277363803 Dapat video ini dalam group. Sebenarnya perkara ni saya…