fbpx

Kos Rawatan Hospital Kerajaan Tidak Percuma

  • 4 years ago
  • 2Minutes
  • 220Words
  • 941Views

Dipetik dari Fb M Firdaus Ibrahim

Kos rawatan hospital kerajaan tidak percuma

Masih ramai mempunyai pemikiran bahawa kos hospital kerajaan itu percuma. Betul berbayar tapi masih dalam harga yang rendah berbanding hospital swasta. Perbezaan harga yang ketara ini disebabkan oleh hospital kerajaan kos rawatannya telah diberikan subsidi oleh kerajaan bagi membantu rakyat mendapatkan rawatan kesihatan dengan harga yang rendah.

Harga kos rawatan semakin meningkat dari hari ke hari dan sebenarnya kos rawatan di wad hospital kerajaan pernah ada kenaikan iaitu pada kelas 1 & 2. Kelas 3 masih lagi mengekalkan harga sama contoh seperti harga wad kelas 3 masih kekal RM3/sehari. Harganya seakan percuma buat masa sekarang.

Tetapi tahukah anda tidak semua harga kos rawatan di hospital kerajaan adalah rendah kerana ada juga kos rawatan yang menelan ribuan ringgit. Adakah kita bersedia dengan perkara begini?

Jadi apakah yang kita mampu lakukan ialah yang pertama mulakan gaya hidup sihat supaya risiko untuk mendapat penyakit itu kurang.

Kedua ialah mengambil perlindungan takaful bagi membantu kita mengurangkan kos tanggungan perubatan. Takaful membantu dengan menyediakan dana untuk kos rawatan yang besar dalam masa yang singkat.

Di bawah saya kongsikan harga kos rawatan antara hospital kerajaan dan hospital swasta dan harga kenaikan kos rawatan 5 kanser utama di Malaysia untuk 10 tahun akan datang.

Sumber gambar: hellodoktor.com

Firdaus Ibrahim

INFAQ Consultancy

#takafulikhlas

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Emas tengah turun harga. Waktu terbaik utk beli! Bukan waktu…