Prestasi pelaburan Private Mandate pelanggan yang Menggunakan Modal EPF / KWSP

Apabila saya berkongsi tentang Private Mandate, ramai yang bertanya ada tak sebarang prospektus untuk mereka rujuk tentang produk ini.

Untuk makluman, ia tak sama seperti unit trust yang ada prospektus.

Namun apa yang saya boleh kongsikan ialah contoh portfolio dan rekod rekod prestasi lampau, juga fact sheet yang dikeluarkan secara suku tahunan.

Dalam posting semalam, saya sudah kongsikan beberapa rekod portfolio bagi Private Mandate yang melabur ke pasaran saham dan yang melabur ke dana-dana unit amanah Malaysia.

Saya juga pernah kongsikan contoh penyata pelaburan yang menunjukkan pulangan pelaburan.

“Alaaaaaa…. Dia tunjuk yang untung je. Yang rugi tak tunjuk”.

Saya akui perkara tersebut. Jadi, saya kongsikan pula sebahagian pelanggan yang melabur melalui EPF, ke Private Mandate ini sejak tahun lepas. Rujuk gambar di atas.

Ya, saya baru sahaja mula memasarkan Private Mandate sejak tahun lalu walaupun diri sendiri sudah melabur ke sini sejak 2019. Saya hanya promote produk atau servis yang saya sendiri yakini. Perkara sama saya amalkan dalam produk-produk lain selama ini tidak kira takaful, unit trust, wasiat, ebook dan seumpamanya.

Di sini saya sertakan sebahagian rekod pelaburan pelanggan saya sejak tahun lalu. Ada yang untung, ada yang untung besar dan ada juga yang rugi.

Boleh lihat gambar berbentuk jadual yang saya sertakan, ada maklumat:

  • SERVICE NAME, merujuk kepada produk Private Mandate yang dilaburkan. Ia mirip unit trust, ada kategori-kategori tertentu pelaburan dibuat.
  • INVESTED AMOUNT. Jumlah modal yang dilaburkan oleh pelanggan.
  • PROFIT. Ia unrealize profit. Keuntungan yang belum “direalisasikan” atau untung atas kertas. Jika angka merah, menunjukkan ia sedang mengalami kerugian.
  • PROFIT %, keuntungan atau kerugian dalam bentuk peratus.
  • PORTFOLIO VALUE: Nilai pelaburan semasa, termasuk untung atau rugi. INTESTED AMOUNT + PROFIT
  • INCEPTION DATE: Tarikh pelaburan dibuat.

Data ini disusun mengikut tarikh pelaburan dibuat yang bermula tahun lepas hingga yang terkini. Contoh yang saya sertakan ialah pelaburan melalui KWSP, sebab ada pelbagai produk Private Mandate yang dilaburkan.

Rujuk column paling kanan, secara umumnya ada 3 jenis produk yang dilaburkan berdasarkan code yang diberikan:

  • 8501/EPF: Private Mandate yang dilaburkan ke pasaran saham, dipilih berdasarkan risiko dan modal pelabur.
  • 8514/EPFDY: Private Mandate yang dilaburkan ke kaunter-kaunter yang memberikan pulangan dalam bentuk dividen. Dipanggil juga Private Mandate Dividend Yeild. DY pada code ini merajuk kd akronim Dividend Yeild.
  • 8567/EPF (UT): Mandate yang dilaburkan ke pelbagai dana unit trust. UT pada code ini merujuk kepada akronim Unit Trust.

Merujuk kepada column PROFIT, majoriti mencatatkan keuntungan. Malah bagi yang melabur setahun, pulangan mencecah 40% daripada modal.

Namun, ada 2 kategori pelabur yang mencatatkan pulangan negative

1. Pelabur yang melabur dalam Private Mandate Dividend Yeild. Rujuk balik perenggan di atas yang saya sentuh tentang produk.

2. Pelabur yang melabur baru beberapa bulan.

Clear tak penerangan saya ini? Ada sebarang soalan?

Berminat nak melabur? Berminat untuk menjadi wakil pemasaran produk ini? Klik link di sini

Jika bersedia untuk invest kepada Private Mandate ini, klik link di sini.

Better isi guna PC atau Tab. Jika guna Phone, kena pusing melintang / portrait. Ada beberapa dokumen kena submit utk verification.

Jika ada masalah, PM saya atau ke WhatsApp. Ini nombor Admin

PERINGATAN:

Ini adalah pelaburan yang mempunyai kos dan risiko tersendiri. Baca dan fahami kontrak sebelum melabur. Past performance not indicate future result. Prestasi masa lampau tidak menjamin pulangan masa hadapan. Dalam Private Mandate kita serahkan kepada kepakaran Fund Manager untuk uruskan pelaburan kita dan pelaburan dinasihati untuk memantau pelaburan ini secara berkala. Ini adalah untuk jangka masa panjang setahun ke 3 tahun sekurang-kurangnya.

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

One Comment

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended
PRIVATE MANAGED ACCOUNT ONLINE ACCOUNT OPENING : User Guide for…