Category: Urus Wang

Saya Nak Batalkan Takaful

  “Encik Afyan, saya nak batalkan takaful“, kata seorang pelanggan. “Boleh. Sebelum itu boleh saya tahu kenapa? Saya perlu isi dalam borang feedback” Pelanggan berkenaan senyap beberapa ketika sebelum menyambung, “Saya rasa rugi bayar RM300 sebulan selama 5 tahun. Kalau saya simpan jumlah ini, saya sudah ada sekurang-kurang RM18,000” “I see… Begitu rupanya. Maknanya kalau

Bukan Semua Medical Card Dan Takaful Sakit Kritikal Berikan Perlindungan Penyakit Kritikal Tahap Awal?

Dipetik dari FB INFAQ Consultancy BUKAN SEMUA MEDICAL CARD DAN TAKAFUL SAKIT KRITIKAL BERIKAN PERLINDUNGAN PENYAKIT KRITIKAL TAHAP AWAL? Berdasarkan statistik WHO, kira-kira 70% punca kematian penduduk Malaysia. Rujuk gambarajah, bersumberkan daripada http://www.who.int/…/chronic_dise…/media/impact/malaysia.pdf Dan 4 penyakit yang menjadi pembunuh utama ialah: 1. Kanser 2. Sakit jantung 3. Diabetik 4. Stroke Tahukah anda, bukan semua takaful medical

19 Tip Kewangan Untuk Graduan Muda

Tip Terakhir paling penting. 1. Sebelum grad terus cari kerja, bukan tunggu dah grad baru nak tergesa-gesa. Jangan sekali-kali ada perasaan nak “berbulan madu” selepas grad konon nak rehat sebab penat belajar 3-4 tahun dahulu. Zaman sekarang, persaingan makin sengit. Siapa lambat kena tinggal. 2. Buat bajet bulanan dan tahunan sebaik sahaja dapat gaji pertama.

Loan Rumah | Skim Rumah Pertama (SRP)

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha LOAN RUMAH | SKIM RUMAH PERTAMA (SRP) Skim Rumah Pertamaku (SRP) – Skim Rumah Pertamaku adalah inisiatif pemilikan rumah yang pertama kali diumumkan dalam Belanjawan 2011 oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu pembeli-pembeli rumah pertama yang berpendapatan kasar bulanan isi rumah sehingga RM10,000 (tertakluk kepada RM5,000 setiap pemohon) untuk memiliki rumah

Benarkah Wang Punca Segala Kejahatan

Dipetik dari FB Norajian Kamarudin Benarkah wang punca segala kejahatan. Ini lah yang sering dimomok kan kepada kita. Malah sedari dulu lagi selalu ditunjukkan kepada kita betapa jahatnya orang-orang yang mempunyai wang atau lebih tepat lagi ialah orang kaya. Sering ditayangkan cerita-cerita di TV, radio, Filem, novel dan sebagainya mengenai kejahatan orang kaya. Suami isteri

Wajah-wajah Masa Depan Negara

Sukan PASTI Gombak 2019, Dun Sungai Tua. Oleh jurugambar tidak profesional. Guna handphone sahaja. Ok tak gambar-gambar ini? Sempat ambil gambar sewaktu majlis perasmian, perbarisan sahaja, dan sebelum mula sayembara Sukan PASTI. Selepas itu “berkubang” jadi penjaga garisan.

Tahukah Anda, Pendapatan Ejen Takaful Lagi Besar Daripada Menteri?

Tahukah anda, kerjaya dalam bidang takaful mempunyai potensi pendapatan melebihi pendapatan para menteri?   ✔Jadi ejen takaful boleh jadi kaya dan dapat income lebih banyak dari Menteri, malah Perdana Menteri. ❌Tapi dalam politik, takkan jadi kaya dengan hanya sekadar menjadi Menteri atau Perdana Menteri. Tapi dengan jawatan itu, boleh jadi kaya apabila dapat kumpul kroni

Mana Nak Cari Fund RM30,000?

Dipetik dari FB Norajian Kamarudin Pertanyaan dari prospek yg saya sudah jumpa sebelum ni. Masa jumpa tu saya bukakan hibah dan income protection. Untuk menjawab soalan beliau saya akan kata begini : Memang polisi yang dia akan ambil tersebut akan cover case seperti yang di viralkan itu. Tetapi akan cover selepas itu. Iaitu, jika berlaku

Ramai Wanita Dianiya Dalam Nafkah Kewangan

Dipetik dari FB Noraini Othman Ramai wanita dianiaya semasa dalam perkahwinan dalam pelbagai bentuk. Nafkah dalam bentuk kewangan adalah salah satunya. Ramai yang masih bergelar isteri yang sah tapi tidak diberi nafkah. Yang digantung tidak bertali, yang sudah berpisah, sudahlah tidak diberi nafkah, wang ringgit, barang kemas isteri ditagih sekali. Ah, sungguh durjana lelaki seperti ini.

Rumah Tidak Mampu Milik Disebabkan Tangga Gaji Tidak Seiring

Harga rumah menjadi tidak mampu milik adalah disebabkan kenaikan pendapatan yang tidak seiring dengan inflasi dan kenaikan harga barang. Kita ambil contoh kenaikan gaji permulaan seorang guru berkelulusan ijazah di sekolah kerajaan dan bandingkan dengan kenaikan harga rumah di Lembah Klang. Gaji permulaan guru lepasan ijazah; 2019 – RM2,500 2009 – RM2,200 1999 – RM1,900
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com