fbpx

Category: Urus Wang

7 Perkara Untuk Baiki Status Kewangan

Status kewangan yang semakin baik memang menjadi impian kita semua. Berikut ialah 7 perkara yang digariskan oleh Tuan Hannan Shawalludin di FB beliau untuk kita perbaiki status kewangan. 7 PERKARA UNTUK BAIKI STATUS KEWANGAN KITA PADA TAHUN 2019. NO 7 PALING RAMAI TERLEPAS PANDANG. 1. Set Goal Yang Jelas Cuba Tanya diri sendiri soalan-soalan ni,

Kedekut

Tulisan ini adalah dari FB Pn Aznah Arshad yang mengisahkan pengalaman beliau menerapkan disiplin untuk simpanan. KEDEKUT Kawan saya liza berseloroh.”Aznah kedekut, tahi hidung masin. Kereta pun pakai mak punya.” Saya gelak. Betullah tu. Sejak bekerja saya tak pernah memiliki kereta dan tak pernah duduk rumah sendiri. Ada beberapa faktor penyebab: 1. TabiatJarang nampak saya

Mahu Beli Kereta Baru?

Nak beli kereta baru? Baca ini dulu Tulisan di FB Tuan Hannan Shawalludin ini memberikan tips kepada mereka yang mahu membeli kereta. Bagi fresh graduate yang baru mula berkerja, kau akan dengar ramai guru kewangan cakap yang kereta ni boleh bawak ke Neraka Wang kalau kau tak hati-hati. Ni aku share sikit tips kalau kau

Kewangan Anak Muda

Berikut adalah tulisan dari FB Tuan Rashid Mohaimin mengenai kewangan anak muda. Kewangan Anak Muda================== Seringkali kita mendengar perbualan anak muda seperti berikut: “Aku baru beli motor baru. Nk modify ekzos la bagi mantap sikit. Harga tak la mahal sangat. Setakat RM2500 ape la sangat…”“Motor ni kalau aku solek tukar coverset R4 mesti cun ni. Orang mesti

Pendapatan Perniagaan Insurans Konvensional Tidak Boleh Dizakatkan

Tahukah anda, pendapatan daripada perniagaan insurans konvensional tidak boleh dizakatkan? Sebab, ia harta haram. Tidak boleh dibersihkan melalui zakat. Ia perlu dilupuskan terus. Malah, jika digunakan untuk menunaikan haji dan umrah, ada sesetengah ulama (minoriti) mengatakan ibadah itu tidak sah. Saya doakan rakan-rakan yang terlibat dalam perniagaan insurans konvensional dan menunaikan umrah, mendapat hidayah untuk

Urus Kewangan Dengan Bijak

Urus kewangan dengan bijak supaya tidak menyesal kemudian hari. Sedikit perkongsian dari FB Hannan Shawalludin.. Aku dulu pelajar tajaan luar Negara. Biasanya pelajar yang belajar kat luar Negara ni agak berduit, duit tajaan dalam Pound Sterling dan Euro la katakan. Kalau balik Malaysia, mesti akan dengar bunyi, “Eh. Makan roti canai tak sampai 1 pound

Persediaan Awal Menjelang 2019

Berikut adalah tulisan dari FB Nur Ain Airil berkaitan gaji dan keperluan simpanan terutamanya menjelang tahun 2019 nanti.. Musim gaji. Rata-rata dalam kebanyakkan group di facebook dan status-status usahawan akan mengiklankan produk-produk mereka apabila gaji mula keluar. Jarang-jarang kita jumpa status yang menasihatkan agar merancang kewangan atau yang lebih utama simpanan kecemasan saat musim gaji

4 Formula Asas Ilmu Kewangan

– 29% tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk hidup selama tiga bulan. – 30% tidak mempunyai simpanan untuk bertahan sebulan. – 33% menghabiskan SELLLUUURRRRUUUUH malah lebih daripada gaji bulanan mereka. – 24% tidak mampu menyimpan setiap bulan. – 50% tidak mampu menyimpan lebih RM500 setiap bulan. – 40% mempunyai hanya sekitar RM76 sebagai baki untuk

“Kami Decide Nak Berhenti Pelan Takaful Ini”, Kata Seorang Pelanggan

Tulisan ini dipetik dari FB Tuan Hannan Shawalludin mengenai kefahaman sebenar istilah pelaburan dalam takaful. “Maaf En Hannan. Kami decide nak berhenti pelan Takaful Ikhlas ni.” Kata seorang pelanggan aku yang baru 4 bulan menjadi peserta Takaful. . “Ya. Boleh saya tahu kenapa ya?” . Lama dia menyepi. . “Kami tak tahu macam mana nak
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com