Category: Urus Wang

Tangguh Atau Bayar Pinjaman Kereta

Di petik dari FB Razzaaq Ajaq Bila bank bagi penangguhan bayaran untuk pinjaman. Ada yang kata tangguh je, ada yang kata bayar macam biasa. Saya nak fokus pada pinjaman kereta. Kalau pinjaman kereta kita tangguh bayaran berbaloi tak? Bergantung pada situasi. Kena faham dulu pengiraan bulanan pinjaman kereta dah termasuk dengan kadar ‘interest’. Jadi kalau

Bantuan Insurans Dan Takaful Kepada Peserta Yang Terjejas Oleh Covid19

Langkah bantuan syarikat insurans dan pengendali takaful kepada pemegang polisi dan peserta takaful yang terjejas oleh Covid19. Program ini bertujuan menyediakan perlindungan takaful kepada peserta semasa tempoh penangguhan bayaran sumbangan. Perlu dijelaskan bahawa program ini tidak secara automatik dan peserta takaful perlu memohon dengan menghubungi pihak takaful serta memenuhi kelayakan seperti di bawah. Antara golongan

Moratorium: Jika Teruskan Bayaran (Opt Out), Akan Jadi Advance Payment

  Selepas beberapa hari, baru dapat jawapan dari BSN. Soalan yang saya tanyakan kepada BSN ialah: “Jika saya bayar macam biasa, bayaran tersebut akan dikira sebagai advance payment atau bayaran pokok atau bagaimana?” Respon bank; Jika pelanggan bayar seperti biasa dalam tempoh moratorium, ia akan dikira sebagai advance payment. Apabila advance payment tetap akan masuk

Filem Grave of the Fireflies

“Kartun? Best ke?” Ini respon dan 1st impression saya apabila diajak oleh adik-beradik untuk menonton filem ini. “Grave of the Fireflies” tajuk pun nampak pelik. Kubur kunang-kunang? Kunang-kunang kubur? Kunang-kunang di perkuburan? Perkuburan kunang-kunang? Musim-musim Perintah Kawalan Pergerakan begini, memang terpaksa layan menonton movie yang majoritinya dikawal oleh kanak-kanak di rumah kampung ini. Filem Ejen

Hikmah Yang Tersembunyi di Sebalik Covid-19 dan Moratorium

Antara hikmah yang tersembunyi di sebalik Covid-19 dan moratorium ini ialah ramai dah mula nampak perbezaan antara sistem perbankan Islam dan perbankan konvensional. Saya sertakan beberapa screnshoot FAQ berkaitan moratorium yang dikeluarkan oleh BNM dan beberapa bank ini. Bagi produk perbankan konvensional, kadar faedah akan meningkat seiring masa 6 bulan moratorium yang berjalan. Manakala bagi

Awal 2020 Tidak Seperti Yang Dibayangkan

Tiada siapa menyangka, pada tahun 2020 yang sepatutnya kita menyambut Malaysia sebagai negara maju, kita berada di rumah masing-masing dengan berhadapan 3 krisis.   3 Krisis 1. Krisis kesihatan yang semua sedang terkesan angkara Covid-19 yang menyebabkan kita terpaksa kuarantin di rumah. 2. Krisis politik yang berlarutan sejak PRU 2018 sehingga Februari 2020 yang menyaksikan

Bermula 1 April 2020 Penangguhan Bayaran Balik Sehingga Enam (6) Bulan

Penangguhan Bayaran Balik RASMI 1. Bermula 1 April 2020, bank-bank tempatan akan menawarkan moratorium atau penangguhan bayaran balik sehingga enam (6) bulan kepada peminjam-peminjam individu dan PKS di masa yang amat mencabar ini. 2. Pemegang kad kredit yang menghadapi kekangan kewangan boleh memilih untuk menukar baki kad kredit kepada pinjaman berjangka. Fleksibiliti penangguhan pembayaran balik

Pentingnya PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP)

Kenapa pentingnya PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN. 1. Secara umumnya ada 4 kumpulan Kumpulan A, pembawa Covid-19 yang sedang dirawat. Kumpulan B, yang berjumpa A secara tak langsung. Kumpulan C, yang berjumpa A secara langsung. Kumpulan D, majoriti rakyat Malaysia yang tidak dijangkiti Covid-19. 2. Kumpulan C akan dikenalpasti kerana mempunyai kontek langsung dengan A (pembawa Covid-19)

Kesan Daripada Wabak Covid-19

Selagi mana wabak Covid-19 ini tiada penawar, maka akan berlaku kesan domino. Syarikat-syarikat mengalami kesukaran beroperasi Ia membawa kepada pengecilan saiz dan operasi Ramai pekerja yang akan diberhentikan Mereka yang diberhentikan akan mengalami masalah kewangan Kuasa membeli rakyat Malaysia akan berkurangan Bagi yang ada persediaan kewangan pun akan lebih berhati-hati berbelanja Apabila kurang berbelanja, ekonomi
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com