Category: Urus Wang

Moratorium – Semoga Tip Ini Membantu

Suka saya kongsikan emel yang diterima daripada bank untuk pembiayaan perumahan yang saya langgan sejak 2009. Jangan tanya bank mana, saya takkan jawab. Saya emel sejak hari pertama isu moratorium ini dan follow up banyak kali untuk dapat penjelasan. Emel ini saya terima hari yang sama kecoh isu moratorium u-turn, jam 5 petang. “Untuk makluman,

Nelayan Buat Duit Dengan Youtube

Saya sebenarnya baru berjinak-jinak dengan youtube. Lagi-lagi musim MCO ini, kerja saya memang terpaksa dionlinekan 100%. Channel dah ada lama tapi sendu. Hanya upload video yang daripada penampilan saya di media TV spt TV Al Hijrah, TV3, termask juga ML Studio. Siapa yang belum subscribe, jemput klik Youtube Channel. Guna akaun Google je. Bukan kena buat

Kenapa Ramai Tidak Puas Hati Dengan Ustaz Ebit Lew

Sampai sekarang saya hairan kenapa usaha Ust Ebit Lew menjadi sasaran orang Islam yang tak puas hati dengannya? Apa yang Ustaz Ebit Lew lakukan, kalau dalam gerakan missionary Kristian antarabangsa, terlalu banyak penggiatnya di seluruh dunia. Gerakan missionary Kristian adalah gerakan global. Mereka bergerak dengan tersusun memberi sumbangan ke ceruk-ceruk kampung termasuk kawasan pedalaman orang

INTEAM feat Khai Bahar

Siapa dah tonton video klip terbaru INTEAM feat Khai Bahar untuk lagi evergreen “Setanggi Syurga”? Jika belum, boleh klik Youtube Saya memang peminat INTEAM sejak zaman kampus. Sementelah pula, memang satu batch dengan mereka #doneclaim Tambahan lagi, UIAM memang geng-geng ahli kumpulan nasyid seperti Brothers, Nowseeheart, Saujana, de’Hearty, Sabda, Amar dan lain-lain. Sekadar menyebut beberapa nama. Jika

PKP: Poket Kian Pokai? No! Poket Kena Penuh!

“Kadangkala kita minta bunga yang cantik, tetapi Allah berikan kaktus yang berduri tajam. Rupa-rupanya dari kaktus yang berduri tajam itu keluar bunga yang lebih cantik dari bunga yang kita impikan Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari, kemudian datangkan guruh dan petir. Rupa-rupanya Allah ingin berikan kita pelangi yang cantik menawan.” Kita impikan tahun 2020 sebagai negara

Wow! 53 liter dengan harga RM66

Akhirnya dapat juga isi minyak harga murah. Macam tak percaya penuh tangki 53 liter dengan harga RM66!!! Selalu mesti cecah RM100 lebih kalau isi penuh. Pernah sekali tersilap isi petrol hijau RON 97, nak cecah RM150. Lepas isi baru perasan sambil mengalir air mata tengok resit. Apabila tengok harga lepas isi tadi, rasa macam nak

4 Bisnes Kalis Gawat

Saya baca buku ini, Petunjuk Jalan Kekayaan kira-kira 15 tahun lepas, tak silap saya. Ia ialah sambungan buku pertama “Jutawan Senyap” daripada penulis yang sama, Chef Li. Jika dalam buku pertama, penulis berkongsi kisah-kisah kejayaan daripada jutawan jalanan, dalam buku ini penulis bercerita tentang pengalaman beliau sendiri yang jatuh dalam bisnes dan bangkit kembali. Saya

Moratorium Ramai Yang Kurang Jelas

Ramai yang masih kurang jelas tentang perkara ini. Walaupun moratorium diberikan, ia bukan percuma. Dalam masa sama, setiap produk bank berbeza-beza pendekatan. Bagi pembiayaan perumahan / home financing atau home loan, keuntungan bank atau interest dikira berdasarkan baki terakhir. Apabila moratorium, di hujung tempoh pembiayaan akan ditambah 6 bulan yang ditangguhkan tadi. Ia bukan pelepasan

Si Penipu

Si penipu selalunya lebih bijak daripada yang kena tipu. Walaupun si penipu hanya lulusan SPM dan yang kena tipu ada PhD berjela. Dan selalunya juga, si penipu sudah ada 10 langkah di hadapan berbanding orang lain. Jadi, kena sentiasa berwaspada. Infografik ini dari BNM. Cuma satu benda yang saya hairan. Kenapa Bank Negara Malaysia | Central

Tiada Motosikal Nak Jadi Rider Food Panda

Terima mesej ini. Seorang follower FB mempunyai masalah kewangan dan berhasrat untuk menjadi rider Food Panda, tapi tak ada motosikal. Jadi, beliau ingin membeli motosikal secara hutang tapi tak ada skim pembiayaan patuh syariah. Jadi saya berikan respon berikut: Waalaikumsalam. Sangat penting untuk kita tidak terlibat dengan riba untuk memastikan keberkatan rezeki dunia akhirat. Cuba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com