Testimoni SeminarBMW 2021 – Kalau Ada Masalah Kewangan, Kena….

  • Reading:5Minute:s
  • PostView Count:3Views

Dipetik dari FB Abdullah Irfan

Catatan Seminar BMW – 26 Jun 2021 bersama Tuan Afyan Mat Rawi


B.M.W = Bijak Merancang Wang

Kalau ada masalah kewangan, kena fix root cause, not symptom
Ubah mindset kewangan akan fix symptom masalah kewangan yang lain
Symptom masalah kewangan = tiada saving, gaji tak cukup, perbelanjaan melebihi pendapatan

Analogi pokok yang berbuah. Kita akan letak baja di akar (mindset), bukannya di buah (symptom).

Rat Race – tikus berlari dalam gelungan roda. penat berlari tapi berada takut/tempat yang sama

Berhati-hati dengan pelaburan yang viral. Contohnya: ASB Financing, Crypto, etc.

ASB Financing adalah alat dan tidak salah. Cuma mungkin cara menggunakan alat itu yang salah.

Tak ada benda percuma di dunia ini.

Berhati-hati dengan teknik buat personal loan untuk bayar hutang
Jangan gali lubang baru untuk tutup lubang yang sedia ada.

Lubang = Hutang


2 perkara yang pasti di dunia: kematian dan cukai


7 Module Kewangan

  • – Cash Flow -> Income-Expenses=SR (Surplus @ Wang Lebihan)
  • – Networth -> Asset-Liability
  • – Saving -> need to have 3-6 months of income
  • – Protection -> Takaful -> for 3D (death, disable, disease)
  • – Investment -> gandakan asset -> for retirement
  • – Purification -> Zakat
  • – Inheritance -> pusaka, wasiat, faraidh, harta pencarian


Analogi: Sekiranya kita melihat pelan lantai di shopping mall, apa perkara yang akan kita tengok dulu?

Jawapan: “You are here” symbol. Kita kena tahu di mana kita berada sekarang sebelum kita nak cari arah yang nak dituju.

Cadangan bajet:

30% – Household expenses (perbelanjaan harian)
30% – Repayment (pembayaran hutang)
30% – Surplus (lebihan)
5% – Gift (zakat, sedekah, bagi parent)
5% – Others (entertainment, miscellaneous)
Expenses = 65% (Household Expenses + Repayment + Others)
Sebaiknya bajet ni berdasarkan gaji bersih (selepas tolak epf + sosco)

Networth (Asset & Liability)

Asset

  • – saving (ASB, TH)
  • – Rumah (harga rumah)
  • – Kereta (harga kereta)
  • – Emas
  • – Saham
  • – Unit Trust
  • – KWSP (Akaun 1 &2)

Hutang

  • – baki hutang rumah
  • – baki hutang kereta
  • – baki hutang PTPTN
  • – baki hutang personal loan/asb financing
  • – baki hutang dengan individu

Networth check setahun sekali. Cashflow check setiap bulan.


Tak digalakkan untuk buat duit kutu. Ada risiko. Duit kutu ni merupakan sesuatu yang kita boleh buat sendiri.

Untuk kereta, jangan beli kereta yang melebihi setahun income.

Contoh gaji RM2,000. jangan beli kereta melebihi RM24,000.

Banyak yang bankrap disebabkan hutang kereta (tak pandai urus hutang/beli kereta melebihi kemampuan).

Fungsi takaful

  • – income protection
  • – debt settlement
  • – asset preservation (medical card)

Formula beli kereta: harga kereta = setahun gaji
Sila consider scenario di bawah:

Contoh gaji sebulan (fresh graduate): RM2500
Installment kereta: RM800

Walaupun masih berbaki RM1700 (2500-800), kena juga consider kos2 yang lain.

Antaranya road tax, takaful, petrol, parking, tol, kos baiki kenderaan kalau kemalangan, saman, car wash, servis tahunan (minyak hitam, bateri, tayar, etc.).

Assume kos miscellaneous yang disebut di atas: RM800

Total = RM2500 – (800 + 800) = RM900 (kena fikir jangka panjang bila nak beli kereta)

Kena ukur baju di badan sendiri.

Beli kereta tak salah tapi ramai orang beli kereta yang salah.

Untuk fresh graduate, digalakkan beli kereta yang jumah harga bersamaan setahun gaji.

RM2500 x 12 tahun = RM30,000.

Contoh kereta: Axia, Myvi second hand, etc.

Hidup ni ada pilihan.

Boleh nak hidup sederhana sekarang dan bersenang lenang pada masa depan.

Mazhab konservatif kewangan lebih baik untuk individu yang tak pandai pengurusan kewangan.

Ramai orang bankrap disebabkan hutang kereta dan kredit kad.

Cadangan buku untuk bacaan/rujukan:

  • – Jutawan dari Planet Jupiter (Azizi Ali)
  • – Rich Dad Poor Dad (Robert Kiyosaki)
  • – Bijak Merancang Wang (Afyan Mat Rawi)

Sebaiknya simpan duit di Tabung Haji sebab simpanan tu dah dizakatkan.
Website:

afyan.com

Tips mengenai takaful

  • – buat perancangan untuk simpan 3 bulan gaji
  • – takaful perlu untuk cover financial disaster @ 3D (death, disable, disease)
  • – takaful bukan untuk simpanan/investment. fokus takaful untuk perlindungan pendapatan.
  • – kalau bajet terhad, mulai dengan ambil income protection @ takaful dulu
  • – kalau ada bajet, boleh ambil income protection + medical card
  • – income protection -> seeloknya coverage 10 tahun gaji = RM5,000 X 120 (12 bulan x 10 tahun) = RM600,000 (recommended income protection coverage) -> peruntukan 5-6% dari bajet
  • – selepas ambil takaful, 4-5% dari bajet untuk medical card
  • – berhati-hati bila ambil takaful pendidikan untuk anak2. boleh consider ambil SSPN-i
  • – tanpa medical card, kita masih ada alternatif untuk hospital kerajaan
  • – servis hospital swasta lebih baik dari hospital kerajaan cuma ianya datang dengan kos
  • – cuma dari sudut bilangan expert (doktor pakar) dan facility lebih kepada hospital kerajaan
  • – selalunya rumah mayat ada di hospital kerajaan, bukan di hospital swasta
  • – sebaiknya kena review policy takaful setiap 3-4 tahun sekali
  • – lebih baik ambil takaful lebih awal/sewaktu masih muda supaya bayaran caruman lebih murah

Investment

  • – bajet: 10%
  • – investment yang paling menguntungkan: ilmu
  • – sebelum melabur dalam saham, kena belajar ilmu saham
  • – sebelum melabur dalam hartanah, kena belajar ilmu hartanah
  • – boleh beli buku atau datang seminar
  • – rahsia melabur tidak pernah rugi: jangan melabur
  • – lebih baik rugi sebab tidak melabur dari rugi dalam melabur
  • – jangan melabur dalam Forex Trading Online (ini difatwakan sebagai Majlis Fatwa)
  • – melabur dalam benda yang patuh syariah. elakkan yang haram/syubhah.


Berhati-hati kalau orang cadangkan untuk beli rumah, multi submission
Maksudnya, beli banyak rumah dengan menghantar multiple loan submission kepada beberapa bank serentak
Check tahap kesihatan wang

  • – Hutang sebaiknya jangan melebihi 3.5 tahun gaji
  • – 3.5 tahun = 42 bulan
  • – Contoh gaji: RM5000. Seeloknya hutang jangan melebihi RM210,000 (RM5000 x 42 bulan)
  • – Formula: X = Jumlah baki hutang / Income tahunan
  • – X bersamaan hutang tuan/puan bersamaan berapa tahun lagi
  • – 3.5 = hutang bersamaan 3.5 tahun
  • – hutang baik: < 3.5
  • – hutang tapi kena berhati2: > 3.5 < 7
  • – hutang dan kena awas: > 7

Jumlah hutang yang digalakkan

  • recommended hutang kereta = 1 tahun gaji (12 bulan x RM5000 = 60,000)
  • recommended hutang rumah = 4 tahun gaji (48 bulan x RM5000 = 240,000)
  • recommended income protection (takaful): 10 tahun gaji (120 bulan x RM5000 = 600,000)
  • recommended takaful + medical card: 10% dari gaji (10% dari RM5000 = 500)
  • recommended simpanan sebelum ambil rumah: ada setahun simpanan untuk bayar ansuran rumah (12 bulan x RM1,500 (anggaran bayaran loan rumah) = 18,000)

-SeminarBMW #LiveBMW

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended
Dipetik dari FB Mohd Zulhafizi Alhamdulillah, saya berkesempatan untuk menghadiri…