fbpx

Ujian hidup: Cahaya di hujung jalan

  • 2 days ago
  • 1Minute
  • 146Words
  • 9Views

Hidup ini penuh dengan ujian.

Seperti layar perahu di lautan, terkadang ia dipukul ombak yang ganas, terkadang ia dilambai angin yang lembut.

Setiap insan diberi bahagian masing-masing. Ada yang diuji dengan kesenangan, ada pula dengan kepayahan.

Ujian bukan sekadar tanda kelemahan, tetapi ruang untuk kita bangkit menjadi lebih kuat. Seperti baja yang ditempa panas api, begitulah hati manusia diperkukuh dengan sabar dan doa.

Ada masanya kita tertanya, “Kenapa aku?” Namun, dalam sunyi malam ketika mata merenung langit, hati akan tersedar bahawa setiap ujian ada hikmahnya.

Hidup ini bak pelangi selepas hujan. Warna-warni kebahagiaan hanya muncul setelah basahnya air mata. Maka, bersyukurlah dalam ujian, kerana di sebalik payah, ada rahmat yang menanti.

Dan ingatlah, ujian ini hanya sementara. Seperti gelap malam yang pasti berganti siang, begitulah duka akan diganti bahagia.

Teruskan melangkah, walau berat, kerana di hujung jalan, pasti ada cahaya.

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
Apabila membaca berita tentang operasi Ops Sky oleh SPRM, saya…