fbpx

5 perkara yang “mungkin” ejen unit trust tidak beritahu

 • 1 year ago
 • 5Minutes
 • 866Words
 • 305Views

5 perkara yang “mungkin” ejen unit trust tidak beritahu…

Tulisan dan poster asal daripada weblog KC Lau, antara financial planner berbangsa Cina di Malaysia. Blog beliau antara rujukan awal saya sejak lebih 10 tahun dahulu.

Saya tulis balik menggunakan bahasa Malaysia. Tajuk asal ialah “5 things unit trust consultant will not tell you…” yang saya terjemahkan secara bebas dengan tajuk “5 perkara yang “mungkin” ejen unit trust tidak beritahu… ” dengan bantuan ChatGP dan sedikit tokok tambah.

Link asal saya kongsikan di ruangan komen untuk pemahaman penuh.

Menabung dalam dana unit trust adalah satu cara yang popular untuk melabur, selain daripada pelaburan emas, hartanah, saham dan sebagainya.

Bagi individu yang belum mempunyai pengalaman dalam pelaburan, ejen dana unit trust biasanya akan membantu mereka membuat keputusan pelaburan yang bijak.

Dalam artikel ini, akan dikongsikan 5 perkara penting yang ejen unit trust mungkin tidak memberitahu pelabur-pelabur, terutamanya mereka yang baru memulakan pelaburan.

#1: Mampu mengatasi pulangan simpanan tetap / fix deposit (FD) & KWSP

Sebelum membeli unit dana, pelabur perlu memahami bahawa dana unit bukanlah satu-satunya pilihan untuk melabur.

Contohnya, wang simpanan tetap (FD) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga boleh menjadi pilihan dengan risiko yang rendah.

Bagaimanapun, jika anda ingin melabur dalam dana unit trust, anda perlu memastikan bahawa ia mampu menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi daripada FD dan KWSP.

Ejen unit trust mungkin akan memberitahu anda bahawa dana unit trust yang mereka tawarkan mampu memberikan pulangan pelaburan yang tinggi, tetapi pelabur perlu melakukan kiraan sendiri untuk memastikan ia benar-benar berbaloi. Selain daripada itu, pelabur juga perlu mempertimbangkan caj pengurusan dan caj wakil yang perlu dibayar kepada pengurusan dana.

Dalam sebuah wawancara, CEO KWSP pernah berkongsi bahawa hanya 20% pencarum yang mengeluarkan wang daripada KWSP yang mendapat pulangan melebihi KWSP.

#2: Prestasi Dana Unit Trust

Ejen unit trust biasanya akan menekankan prestasi dana unit trust yang mereka tawarkan.

Namun begitu, prestasi dana unit trust tidak boleh dianggap sebagai petunjuk prestasi masa depan. Kebanyakan dana unit trust menggunakan nilai bersih aset (NAV) sebagai petunjuk prestasi dana. Namun, pelabur perlu memahami konsep “Fund Volatility Factor (FVF)” yang digunakan untuk mengukur ketidakstabilan prestasi dana dalam masa tiga tahun.

Jika nilai FVF adalah 10%, ini bermakna prestasi dana boleh meningkat atau menurun dalam julat +/- 10%. Oleh itu, dana dengan nilai FVF yang tinggi mempunyai ketidakstabilan prestasi yang lebih tinggi daripada dana dengan nilai FVF yang rendah.

Pelabur boleh semak volatility dana unit trust yang mereka ingin labur menggunakan fund fact sheet.

#3: Adakah Saya Membeli Dana Dagangan?

Ejen unit trust mungkin akan memberitahu pelabur bahawa dana unit trust adalah pelaburan jangka panjang dan bukan untuk tujuan jangka pendek.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa dana unit trust yang beroperasi seperti dana dagangan.

Oleh itu, jika pelabur memilih untuk melabur dalam dana unit trust, mereka perlu memastikan bahawa dana tersebut mempunyai objektif pelaburan yang sesuai dengan matlamat pelaburan mereka.

#4: Jaminan Pulangan

Maaf jika saya menulis perkara ini. Walaupun terdapat banyak perunding yang mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat, namun harus diingat mereka ialah ejen kepada syarikat pelaburan yang mereka wakili. Saya percaya keutamaan semua perunding adalah untuk menjadikan prinsipal masing-masing kaya dahulu berbanding dengan pelabur. Biar saya terangkan.

Sebelum melabur dalam unit amanah, kita perlu memahami bahawa risiko pelaburan adalah seiring dengan pulangan. Oleh itu, kita perlu mengambil kira risiko dan faedah yang terlibat dalam setiap pelaburan yang kita lakukan. Ini termasuk kos-kos yang terlibat seperti caj jualan, yuran pengurusan, yuran amanah, caj pertukaran dan kos-kos lain yang mungkin dikenakan.

Bagi perunding unit amanah, mereka mendapat keuntungan daripada pelabur melalui caj dan yuran yang dikenakan, sama ada pada ketika market baik atau buruk.

Walau bagaimanapun, bagi pembeli atau pelabur, kita perlu membayar yuran untuk mendapat peluang untuk mendapat keuntungan daripada menjual unit pada harga yang lebih tinggi daripada harga pembelian.

Ini bermakna, pembeli mempunyai risiko untuk kehilangan wang jika nilai aset tidak bertambah pada masa depan. Oleh itu, sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam unit amanah, kita perlu memahami risiko dan faedah yang terlibat dalam pelaburan.

Harus diingat, perkara ini turut berlaku dalam mana-mana pelaburan lain seperti emas, saham, hartanah, kripto dan sebagainya. Semua pelaburan akan ada kos dan risiko yang tersendiri. Yang pertama untung ialah ejen, broker, syarikat atau platform pelaburan terbabit.

#5: Saya Seorang Pelabur Berisiko?

Banyak orang percaya bahawa pelabur saham adalah pelabur yang berisiko tinggi. Namun, hakikatnya, sebelum melabur, pelabur saham adalah orang yang konservatif. Mereka ingin tahu apa yang mereka pelaburkan, bagaimana wang mereka digunakan, potensi pulangan dan bagaimana risiko dapat diurangkan.

Sebelum melabur dalam saham, pelabur perlu membaca dokumen rasmi seperti laporan tahunan, laporan suku tahunan, siaran media dan pembentangan pelabur untuk menilai pelaburan. Ini berbeza dengan unit amanah, di mana kebanyakan orang membeli unit tanpa mengetahui bagaimana wang mereka dilaburkan dan hanya mengharapkan nilai unit akan meningkat pada masa hadapan.

Kepada perunding unit amanah, pastikan anda memberikan penjelasan yang jelas mengenai bagaimana wang pelabur akan dilaburkan. Pelaburan tanpa pengetahuan adalah sangat berisiko dan dapat menyebabkan kerugian besar dalam jangka panjang.

KESIMPULANNYA, ini beberapa tips untuk memilih dana pelaburan yang tepat:

 • Cari dana dengan caj jualan yang rendah atau tiada caj jualan langsung.
 • Tanyakan FVF & PTR dana.
 • Tanyakan tentang pengagihan dana.
 • Bandingkan prestasi dengan simpanan tetap (FD) dan KWSP.
 • Jangan terpengaruh dengan dana terbaik.
 • Periksa dana konservatif.
 • Tanyakan bagaimana wang anda akan dilaburkan.

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku FIRE
Buku F.I.R.E - FINANCIAL INDEPENDENCE RETIRE EARLY
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuFIRE.com

Apa komen Saudara/anda tentang tulisan ini?

Recommended
1. Jika anda berhasrat untuk membeli kereta AXIA baru ini…