5 Punca kematian yang perlu diketahui

  • Reading:1Minute:
  • PostView Count:92Views

Dipetik dari FB INFAQ Consultancy

Aku ada baca artikel dari Jabataan Perangkaan Malaysia ni.

Sakit Jantung kekal sebagai JUARA dalam carta sebab kematian yang disahkan secara perubatan di Malaysia. Rupanya dah lebih 2 dekad dah sakit jantung ni pegang title juara. Belum ada yang dapat tewaskan sakit jantung ni lagi.

Yang cucuk rapat ialah kanser. Kekal di tangga ke-2 dalam carta sebab kematian yang disahkan secara perubatan di Malaysia.

Selepas tu pneumonia & cerebrovaskular disease.

Sebab kalau tulis panjang-panjang pon penat nak baca, aku simpulkan 5 punca kematian di bawah adalah punca kematian paling kerap di Malaysia.

  1. Sakit Jantung
  2. Kanser
  3. Pneumonia
  4. Strok
  5. Athma

Kelahiran, kematian, jodoh & rezeki semuanya telah ditetapkan oleh Allah. Segala-galanya dalam genggaman kekuasaan Allah s.w.t.

Lately pon selalu dapat khabar sahabat-sahabat yang sedang diuji dengan kesihatan. Baru ni dapat khabar salah seorang bos lama sedang diuji hebat dengan kanser. Begitu juga dengan adik Razif yang pernah aku update sebelum ni yang sedang diuji dengan barah otak.

Semoga Allah mudahkan segala urusan mereka dan berikan kesembuhan yang tiada lagi sakit selepasnya.

Kredit: Alif Ahmed
INFAQ Consultancy

Sumber dari FB Page Afyan Mat Rawi

............................................................
Buku Bijak Merancang Wang
RM49.00
Harga termasuk kos penghantaran

www.BukuBMW.com

Previous Post
Next Post

Apa komen Sdra/i tentang tulisan ini?

Recommended
Best kan kalau dapat jadi Ahli Dewan Undangan Negeri /…