Ambil Takaful Ketika Sihat

Dipetik dari FB Mueez Ahmad

AMBIL TAKAFUL KETIKA SIHAT

Claim ketika sakit

.
Semalam ada sahabat beritahu bahawa permohonan MRTT bagi loan perumahannya ditolak kerana sudah ada penyakit diabetis. Umur 32 tahun.

.
Jika ingin memohon medical card, kemungkinan besar akan ditolak kerana mempunyai penyakit sedia ada. Jika diterima pun pasti dengan sumbangan bulanan yang tinggi.

.
Nasib baik sempat ambil perlindungan sebanyak Rm200,000 untuk kematian / lumpuh keseluruhan, Rm70,000 untuk sakit kritikal dan Rm30,000 darinya adalah sakit kritikal peringkat awal sebelum adanya penyakit tersebut.

.
Penyakit boleh datang tanpa diduga dan tidak kira usia. Muda atau tua mahupun yang masih di dalam rahim. Saya yang masih ‘muda’ ni pun sedang check up di HKL. 😁

.
Oleh itu, pastikan ambil takaful ketika SIHAT. Jika ada masalah dalam report medical checkup pasti akan meyulitkan urusan permohonan takaful di kemudian hari.

.
Dan yang paling penting. Banyakkan ibadah ketika sihat. Kita ‘prepair’ urusan dunia dan akhirat ketika diberikan nikmat yang besar ini. Iaitu nikmat SIHAT dan waktu senggang.

.
————
Mueez Ahmad
INFAQ Consultancy

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Buku Bijak Merancang Wang
RM37.00

www.BukuBMW.com


BukuBMW


Previous Post
Next Post
Recommended
Dipetik dari FB INFAQ Consultancy KAMI MENCARI 40 ORANG YANG…