Author: Admin

Hukum Wang Kutu Yang Diterima Sebelum Meninggal Dunia

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha HUKUM WANG KUTU YANG DITERIMA SEBELUM MENINGGAL DUNIASemalam saya ada terima persoalan berkaitan wang kutu simati . Maksud Wang Kutu Saya mulakan dengan kutu atau maksud sebenarnya ialah usaha gotong-royong bagi mengumpulkan wang tiap-tiap bulan dan menentu­kan giliran orang yg mendapatnya dengan cara mengundi. [Lihat: Kamus Dewan Edisi Keempat). Pada

Hati-Hati Order Makanan Online

Berhati-hati, gaissss… Sudah beberapa kali insiden sebegini berlaku. Antara pengajaran yang kita boleh ambil dari kes-kes sebegini ialah:- 1. Jika order makanan secara online, pastikan daripada peniaga Muslim. Untuk lebih mudah, kita beli dari restoran yang kita dah biasa dan kenal. 2. Nama Melayu atau Arab tak semestinya Muslim. Teknik ini sudah diguna pakai oleh

Hospital Swasta Kaut Untung, Rakyat Mangsa

Beberapa orang rakan tag saya dan bertanyakan tentang sebuah video bertajuk “Hospital Swasta Kaut Untung, Rakyat Mangsa” Terima kasih rakan-rakan yang tag saya di sini. Dalam video ini, beliau meluahkan perasaan tentang kenaikan mendadak kos perubatan hospital swasta dalam masa sama meluahkan perasaan tentang kenaikan kos takaful perubatan medical card. Selaku konsultan kewangan dan takaful,

Hutang Peninggalan SiMati

Dipetik dari Fb Ahmad Mustapha HUTANG PENINGGALAN SIMATI Cara pelaksanaan hutang simati :- Wajib bayar hutang simati menggunakan duit dan harta peninggalan simati .Sekiranya simati tiada harta peninggalan (tiada aset alih atau tidak alih) maka tidak harus kepada waris faraid termasuk isteri untuk menyelesaikannya menggunakan duit waris kecuali atas ehsan waris untuk membayarkan hutang simati

Perbezaan Antara Spegethi Kosong dengan Laksa Johor

Ini dipanggil penunggang isu semasa. Menangguk di kuah laksa yang keruh. Perbezaan antara Spegethi Kosong dengan Laksa Johor Kalau anda ada bajet RM10 untuk makan, mana yang anda pilih: Seperiuk Spegethi Kosong atau semangkuk Laksa Johor complete dengan kuah dan lauknya? Kedua-duanya ada peranan masing-masing. Sama macam kita melanggan takaful. Tahukah anda, dengan peruntukkan RM99,

Jika Tidak Faham Saya Tidak Akan Melabur

Ramai yang macam ni. Saya secara personal, masih tak invest dalam kripto. Bukan sebab tak bagus, tapi sebab saya tak berani. Saya tak malu yg untuk mengakuinya. Dalam kewangan, bisnes dan pelaburan – saya bukanlah jenis orang yang high risk taker. Prinsip saya, biarlah menyesal sebab terlepas sesuatu peluang yang menguntungkan daripada menyesal sebab terjebak

Pusaka – Zakat Harta Ke Atas Harta SIMati

Dipetik dari FB Ahmad Mustapha PUSAKA || ZAKAT HARTA KEATAS HARTA SIMATI Soalan: Encik Amir meninggal dunia pada raya ketiga dan dia ada meninggalkan harta yang banyak (melebihi nisab). Semasa hayatnya, beliau tidak pernah meninggalkan kewajipan menunaikan zakat. Maknanya, tiada tunggakan zakat ke atas dirinya. Jadi, sahabat saya bertanya adakah harta peninggalannya masih perlu: Dizakatkan

Kesilapan Dalam Posting Ini

Ada sedikit kesilapan dalam posting ini. Dalam kontrak takaful, hibah merupakan kaedah pampasan yang diberikan kepada waris yang dinamakan dalam borang hibah. Boleh rujuk balik borang takaful, ada borang penamaan hibah yang perlu diletakkan nama waris yang akan menerima pampasan takaful sekiranya peserta meninggal dunia. Jadi tak ada istilah hibah takaful boleh dapat ketika hidup.

Cara Marketing Yang Memburukkan Medical Card

Cara marketing beginilah sebenarnya bakal back fired balik kepada program crowdfunding Gather Care. Ia program yang bagus tapi apabila ada ejen yang mula memburuk-burukkan medical card, ia bakal mendatangkan masalah di kemudian hari. Saya pun join Gather Care, sebagai tambahan coverage kepada medical card sedia ada. Ia bukan pengganti medical card. Program Gathercare ialah program

Kisah Viral di Bulan Puasa

Sepanjang bulan puasa ni banyak betul cerita-cerita yang viral kemudian ia jadi plot twist. Abang Burger 1. Cerita Abang Burger yang berniaga kecil-kecilan depan rumah kena saman RM50K tapi rupanya itu kesalahan beberapa kali yang mendatangkan masalah kepada jiran tetangga dan sebenarnya Abang Burger itu bukanlah orang susah. Kemudian twsit pagi cerita bahawa aduan jiran